Ευρωβουλή: Προσχέδιο ψηφίσματος για Κυπριακό και έκθεση για Τουρκία

Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2004 17:10
A- A A+

Προσχέδιο ψηφίσματος ενέκρινε η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, για την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο μέσα σε καθορισμένο χρονοδιάγραμμα.

Η Επιτροπή κάλεσε την Τουρκία να "διατηρήσει θετική στάση", που θα οδηγήσει σε μία σοβαρή λύση, έχοντας ως βάση το σχέδιο Ανάν και τις αρχές, πάνω στις οποίες έχει ιδρυθεί η Ε.Ε., ενώ ζητείται η επανάληψη των διαπραγματεύσεων για την "προετοιμασία μίας διαρκούς λύσης".

Το ψήφισμα, που αναμένεται να εγκριθεί από την ολομέλεια, θα σταλεί και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης Δεκεμβρίου, όπως και η έκθεση του Ολλανδού ευρωβουλευτή Eurlings για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, που ψηφίστηκε σήμερα από την ίδια Επιτροπή της Ευρωβουλής.

Σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά υιοθετήθηκε συμβιβαστική τροπολογία, η οποία υπενθυμίζει στην Αγκυρα ότι πρέπει να επιλύσει τις υπάρχουσες διαφορές σύμφωνα με τις αρχές του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις Διεθνείς Συνθήκες και ότι πρέπει να απέχει από προκλήσεις ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ειδική σημασία έχουν οι τροπολογίες που καλύπτουν την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων γενικά, και ειδικότερα των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, της Ιμβρου και της Τενέδου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή