Έκκληση Καρζάι για στήριξη του συμφώνου ΗΠΑ - Αφγανιστάν

Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2013 11:13
UPD:11:19
REUTERS/OMAR SOBHANI

Όπως δήλωσε ο κ. Καρζάι, περίπου 10.000 με 15.000 ξένοι στρατιώτες θα παραμείνουν στη χώρα μετά το 20124, αν υπογραφεί η διμερής συμφωνία.

A- A A+

Τη στήριξη της διμερούς συνθήκης ασφαλείας με τις ΗΠΑ ζήτησε ο αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι από τη Λόγια Ζίργκα, τη μεγάλη παραδοσιακή συνέλευση, η οποία θα εξετάσει το θέμα της διατήρησης μιας αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης στη χώρα μετά το 2014.

Παραδέχθηκε πάντως ότι υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες. «Δεν τους εμπιστεύομαι και δεν με εμπιστεύονται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Στη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών, πολέμησα στο πλευρό τους κι αυτοί έκαναν προπαγάνδα εναντίον μου», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η συνεδρίαση της Λόγια Ζίργκα θα διαρκέσει πέντε ημέρες και κατά τη διάρκειά της θα εξετασθεί το προσχέδιο της συνθήκης ασφαλείας προκειμένου να αποφασίσει αν τα αμερικανικά στρατεύματα θα παραμείνουν ή θα αφήσουν τις αφγανικές δυνάμεις να αγωνίζονται μόνες τους κατά των ταλιμπάν.

Όπως δήλωσε ο κ. Καρζάι, περίπου 10.000 με 15.000 ξένοι στρατιώτες θα παραμείνουν στη χώρα μετά το 20124, αν υπογραφεί η διμερής συμφωνία.

«Θα παραμείνουν εδώ για δέκα επιπλέον χρόνια για να βοηθήσουν και να εκπαιδεύσουν τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας και θα αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν το 2024», σημείωσε ο αφγανός πρόεδρος και πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον επιδιώκει να χρησιμοποιήσει εννέα βάσεις ανά το Αφγανιστάν για τις ανάγκες των ξένων στρατευμάτων.

REUTERSVIDEO
EURONEWS
Επί σχεδόν έναν χρόνο, η Ουάσιγκτον και η Καμπούλ προσπαθούν να καταλήξουν σε μία Διμερή Συνθήκη Ασφαλείας που θα συμβάλει στον καθορισμό του αριθμού των αμερικανών στρατιωτών και των βάσεων οι οποίες θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των περισσότερων ξένων στρατιωτών μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου.

Οι ταλιμπάν έχουν χαρακτηρίσει «φάρσα» την παραδοσιακή Λόγια Ζίργκα. Ένοπλοι ταλιμπάν εκτόξευσαν δύο ρουκέτες εναντίον του χώρου όπου διεξαγόταν η προηγούμενη Λόγια Ζίργκα το 2011, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Οι αφγανοί φύλαρχοι και πολιτικοί ηγέτες, οι οποίοι ταξίδεψαν από ολόκληρη τη χώρα για να συμμετάσχουν στη Μεγάλη Συνέλευση, έχουν εκφράσει την απογοήτευσή τους για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Καμπούλ και της Ουάσιγκτον.

Σημειώνεται ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έφθασαν στο Αφγανιστάν λίγο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου το 2011 και συνέδραμαν τις προσπάθειες των αφγανών μαχητών να ανατρέψουν την υπό τους ταλιμπάν ηγεσία, η οποία περιελάμβανε και ηγέτες της αλ Κάιντα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γερμ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή