Προκαταρκτική για την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων

Για το αδίκημα της παραβίασης δικαστικής απόφασης
Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2013 14:59
UPD:16:08
FOSPHOTOS /Angeliki Panagiotou

Θα διερευνηθεί εάν η εν λόγω απεργία συνεχίζεται παρά την επίδοση της δικαστικής απόφασης. Φωτογραφία από τη συνελεύση των διοικητικών υπάλληλων στα Προπύλαια.

A- A A+

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Παναγιώτα Φάκου, προκειμένου να διαπιστωθεί, εάν οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων που απεργούν, διαπράττουν το αδίκημα της παραβίασης δικαστικής απόφασης.

Ειδικότερα η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Σχετικά με τη συνέχιση της απεργίας των μελών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, παρά το γεγονός ότι με την υπʼ αριθμ. 3006/2013 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η εξαγγελθείσα τοιαύτη για το χρονικό διάστημα από 18-11-2013 έως 23-11-2013 έχει κριθεί παράνομη, διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, προς διερεύνηση της βασιμότητας των καταγγελλομένων. Η παραγγελία δόθηκε στη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας, στο πλαίσιο δε αυτής θα διερευνηθεί εάν η εν λόγω απεργία συνεχίζεται παρά την επίδοση της πιο πάνω απόφασης και, σε θετική περίπτωση, τυχόν στοιχειοθέτηση του αδικήματος της παραβίασης διάταξης δικαστικής απόφασης».

Υπουργείο Παιδείας: Η ευθύνη στις πρυτανικές αρχές

Μετά και τη νέα απόφαση του Πρωτοδικείου, το υπουργείο Παιδείας πετάει πλέον το «μπαλάκι» στις πρυτανικές αρχές προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στα Πανεπιστήμια.

Σημειώνεται πως το δικαστήριο έκρινε ότι η απεργία είναι παράνομη, αλλά όχι καταχρηστική. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, οι διοικητικοί υπάλληλοι δεν κοινοποίησαν εγκαίρως τα αιτήματά τους στα αρμόδια υπουργεία, δεν προχώρησαν σε κοινοποίηση της απόφασης για νέα κινητοποίηση τέσσερις ημέρες πριν, όπως ορίζει ο νόμος, στο υπουργείο Παιδείας και δεν όρισαν προσωπικό ασφαλείας.

«Η πολιτεία έχει εξαντλήσει τα μέσα», δήλωσε στο ραδιοσταθμό Αθήνα 9,84 ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, και πρόσθεσε ότι «ο πρύτανης και οι αρχές πρέπει να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να ανοίξουν τα πανεπιστήμια», όταν μάλιστα, όπως είπε, έχουν δύο αποφάσεις δικαστηρίου που κρίνουν την απεργία παράνομη.

Ανέφερε μάλιστα ότι είχε επικοινωνία με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, στον οποίο είπε «ότι θα πρέπει να πάρει τη διοικητική του ευθύνη και να πει στους υπαλλήλους να σηκώσουν τη μπάρα».

«Τα Πανεπιστήμια πρέπει να μείνουν ανοιχτά», τόνισε απευθύνοντας έκκληση στην πανεπιστημιακή κοινότητα.

«Δεν είναι πια απεργία αλλά ομηρεία και κατάληψη», επισήμανε, ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε: «Δεν υπάρχει άβατο...Δεν μπορεί μια χούφτα άνθρωποι να διεκδικούν τα δικαιώματά τους σηκώνοντας μια μπάρα».

Υπεραμυνόμενος των κινήσεων του υπουργείου σημείωσε ότι «στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να μείνουν τα πανεπιστήμια ανοιχτά» και επανέλαβε ότι  έγινε «διάλογος στο πλαίσιο των περιορισμών και των αναγκών της χώρας».

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση οδηγεί τα πανεπιστήμια στο απόσπασμα

Εν τω μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει νέα σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση,  χρεώνοντάς της πως «με τις ευλογίες της τρόικας οδηγεί τα πανεπιστήμια στο εκτελεστικό απόσπασμα».

«Επί 11 εβδομάδες συνεχίζεται η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων και τα πανεπιστήμια μένουν κλειστά. Επί 11 εβδομάδες η κυβέρνηση δεν μπαίνει καν στον κόπο να υποκριθεί ότι κάνει διάλογο με τους απεργούς και την πανεπιστημιακή κοινότητα», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, το κύμα των απολύσεων δεν οδηγεί μόνο στην εξαθλίωση δύο χιλιάδες οικογένειες, αλλά ταυτόχρονα «προκαλεί τη πλήρη διάλυση των ήδη υποχρηματοδοτούμενων πανεπιστημίων και την υποβάθμιση των σπουδών σε αυτά, αφού τα ιδρύματα δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν με στοιχειώδη επάρκεια».

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει τέλος πως γίνεται πλέον φανερό ότι «ούτε η κυβέρνηση ούτε η τρόικα ενδιαφέρονται για το αν θα υπάρχει ποιοτική τριτοβάθμια εκπαίδευση και έρευνα στην Ελλάδα». 

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Ανικανότητα διαχείρισης της κρίσης

«Η τακτική του υπουργείου Παιδείας να χρησιμοποιεί την Ελληνική Δικαιοσύνη ως μέσο εκφοβισμού δεν έχει κανένα αποτέλεσμα», παρατηρεί η τομεάρχης Παιδείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Σταυρούλα Ξουλίδου.

Όπως αναφέρει, «οι απεργίες συνεχίζονται, η κρίση στα Πανεπιστήμια εντείνεται, οι φοιτητές στερούνται του δικαιώματός τους στη μόρφωση και σε ένα καλύτερο αύριο που με πολύ κόπο και θυσίες προσπαθούν να χτίσουν».

«Η ανικανότητα διαχείρισης της κρίσης με πολιτικούς όρους καταστρέφει συθέμελα τη δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση», καταλήγει η κ. Ξουλίδου.

newsroom naftemporiki.gr με πληφορορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή