Μόνιμη έδρα του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες ζητούν οι ευρωβουλευτές

Διαφωνεί η Γαλλία
Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2013 12:56
UPD:13:02
REUTERS/VINCENT KESSLER
A- A A+

Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών αναμένεται να στηρίξει αλλαγή στη συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να μην υποχρεούνται να μετακινούνται μία φορά το μήνα στο Στρασβούργο.

Οι περισσότεροι εκ των αντιπροσώπων των ευρωπαϊκών λαών θεωρούν ότι η μετάβαση, μαζί με τα γραφεία και το προσωπικό του σώματος, μία φορά το μήνα από τις Βρυξέλλες στο Στρασβούργο αποτελεί τεράστια σπατάλη χρόνου και χρήματος.

Τα κόστη αλλά και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έχουν αυξηθεί, καθώς το ευρωκοινοβούλιο, στο οποίο εκπροσωπούνται 28 πλέον χώρες, είναι πλέον μεγαλύτερο σε αριθμό μελών αλλά και σε επίπεδο αρμοδιοτήτων.

Οι κυβερνήσεις των «28» θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε αλλαγή της συνθήκης, ωστόσο η Γαλλία θα προτιμούσε η πόλη της να διατηρηθεί ως κοινή με τις Βρυξέλλες έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι περισσότερες από τις λειτουργίες της Ε.Ε. λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες, μεταξύ αυτών και οι σύνοδοι κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δηλαδή των 28 αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων.

Το σημερινό σχήμα απαιτεί τη μηνιαία μετακίνηση 766 ευρωβουλευτών και περισσότερων από 3.000 υπαλλήλων του σώματος και των γραφείων τους για λίγες ημέρες στη γαλλική πόλη στις όχθες του Ρήνου.

EURONEWS

Η συνοριακή πόλη συμβολίζει την ευρωπαϊκή συμφιλίωση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τη Γερμανία να βρίσκεται στην απέναντι όχθη του ποταμού.

«Περιοδεύων θίασος»

Το 2012, η κυβέρνηση της Γαλλίας έλαβε νομική δράση όταν οι ευρωβουλευτές προσπάθησαν να μειώσουν τον αριθμό των συνεδριάσεων οι οποίες φιλοξενούνται στο Στρασβούργο σε ετήσια βάση.

Εμφανίζεται έτοιμη, δε, να ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε αντίστοιχη πρόταση, όπως μεταδίδει το δίκτυο BBC.

Το Λουξεμβούργο φιλοξενεί τη γραμματεία του Ευρωκοινοβουλίου και στο παρελθόν έχει συνταχθεί με τη Γαλλία ενάντια στη θέση για μία και μόνη έδρα στις Βρυξέλλες.

Βρετανοί ευρωβουλευτές είναι διαπρύσιοι κήρυκες της θέσης για μόνιμη έδρα στις Βρυξέλλες, χαρακτηρίζοντας τη σημερινή κατάσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «περιοδεύοντα θίασο».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή