ΗΠΑ: Ανάλυση της online συμπεριφοράς στρατιωτικών για αποφυγή «νέων Σνόουντεν»

Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2013 11:59
UPD:11:59
SHUTTERSTOCK

Σύμφωνα με δημοσίευμα, στο Army Network 2020, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέσα σε μερικά χρόνια, θα περιλαμβάνονται ρουτίνες συμπεριφορικής ανάλυσης, οι οποίες θα μπορούν να εντοπίσουν ανεπιθύμητες «ανωμαλίες» στην online συμπεριφορά στρατιωτικών.

A- A A+

Λογισμικό παρακολούθησης της online συμπεριφοράς των εργαζομένων του, με σκοπό την αποφυγή φαινομένων «νέων υποθέσεων Σνόουντεν» σκοπεύει να ενσωματώσει στο δίκτυο υπολογιστών του ο στρατός των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του National Defense Magazine, στο Army Network 2020, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέσα σε μερικά χρόνια, θα περιλαμβάνονται ρουτίνες συμπεριφορικής ανάλυσης, οι οποίες θα μπορούν να εντοπίσουν ανεπιθύμητες «ανωμαλίες» στην online συμπεριφορά στρατιωτικών.

Όπως δήλωσε στο National Defense Magazine o ταξίαρχος Άλαν Λιν, υποδιευθυντής της Defense Information Systems Agency, «θα παρακολουθεί τα μοτίβα/πρότυπά σας και το πώς λειτουργείτε. Αν πηγαίνετε σε Χ αριθμό ιστοσελίδων το καταγράφει. Αν στέλνετε τόσα email, το καταγράφει. Αν τώρα αλλάξετε τη συμπεριφορά σας και αρχίσετε να κάνετε κάτι τελείως διαφορετικό, πάτε σε ένα ξεχωριστό site ή σε μία εσωτερική ιστοσελίδα και αρχίσετε να κατεβάζετε πολλά δεδομένα», τότε, σύμφωνα με τον ταξίαρχο, θα ενημερώνεται το προσωπικό ασφαλείας.

Επίσης, το σύστημα θα είναι σε θέση να εντοπίζει και πότε ένας υπολογιστής έχει «καταληφθεί» από κακόβουλο λογισμικό, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Τσαρλς Κρουμ, αντιπρόεδρο λύσεων κυβερνοασφαλείας της Lockheed Martin, αν και είναι αδύνατη η παρακολούθηση όλης της κυκλοφορίας δεδομένων σε ένα δίκτυο, ο στρατός και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της άμυνας θα μπορούσαν να αυξήσουν την παρακολούθηση εργαζομένων που είτε είναι νέοι σε έναν χώρο είτε ετοιμάζονται να αποχωρήσουν, καθώς θεωρείται πως πρόκειται για τις δύο κατηγορίες που είναι πιθανότερο να αποκαλύψουν εταιρικά ή κυβερνητικά μυστικά.

Ερωτηθείς από το Mashable σχετικά με το αν ισχύουν οι ισχυρισμοί του εν λόγω δημοσιεύματος, ο Μάθιου Μπουρκ, εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού, δήλωσε ότι «πέρα από το να πει ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών του Στρατού συμμορφώνονται με εντολές και οδηγίες που ζητούν τον έλεγχο δικτύων, δεν μπορεί να αποκαλύψει λεπτομέρειες πάνω σε αυτές τις προσπάθειες». Αξίζει να σημειωθεί ότι τον προηγούμενο Νοέμβριο ο πρόεδρος Ομπάμα είχε υπογράψει προεδρικό υπόμνημα στο πλαίσιο του οποίου δίνονταν οδηγίες και κατευθυντήριες για την ανάπτυξη προγραμμάτων με σκοπό τον «εντοπισμό, αποτροπή και μετριασμό ενεργειών εργαζομένων που αποτελούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια».

Προτεινόμενα για εσάς