Νέες διαβουλεύσεις σύρων αξιωματούχων στη Μόσχα

Εν όψει «Γενεύης 2»
Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2013 19:48
UPD:19:51
REUTERS/GRIGORY DUKOR

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με συριακή αντιπροσωπεία στη Μόσχα.

A- A A+

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε την Τρίτη τη συριακή κυβέρνηση να αυξήσει τις προσπάθειές της ώστε να διασφαλιστεί η διανομή - το συντομότερο δυνατό - ανθρωπιστικής βοήθειας σε πολίτες της Συρίας, στη διάρκεια συνάντησής του με συριακή αντιπροσωπεία στη Μόσχα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Σας καλούμε να κάνετε περισσότερα ώστε να διασφαλιστεί το συντομότερο δυνατόν και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους την έχουν ανάγκη», δήλωσε ο κ. Λαβρόφ, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία.

«Εκτιμούμε το γεγονός ότι οι συριακές αρχές δεν υποκύπτουν στις προκλήσεις και ενισχύουν τη συνεργασία τους με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις για να ανακουφίσουν τα βάσανα του πληθυσμού, ενώ παράλληλα συνεχίζουν τη μάχη κατά της τρομοκρατίας», πρόσθεσε ο κ. Λαβρόφ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας συναντήθηκε επίσης με την Μπουτάινα Σαάμπαν, σύμβουλο του σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ και τον υφυπουργό Εξωτερικών της Συρίας, Φαϊσάλ Μόκνταντ, που είχαν τη Δευτέρα συναντήσεις στη Μόσχα με θέμα την προετοιμασία της διεθνούς ειρηνευτικής συνόδου Γενεύη 2.

Ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός έχει ανακοινώσει ότι είναι έτοιμος να λάβει μέρος στην ειρηνευτική σύνοδο με την προϋπόθεση ότι ο κ. Άσαντ θα παραχωρήσει τις εξουσίες του και θα εξαιρεθεί από οποιαδήποτε μεταβατική φάση.

Η Ρωσία, σύμμαχος της Δαμασκού, είναι αντίθετη σε τέτοιου είδους όρους.

«Είμαστε απόλυτα σύμφωνοι με τη θέση σας σχετικά με τις προετοιμασίες για την σύνοδο της Γενεύης. Θα πρέπει να γίνουν χωρίς προϋποθέσεις», δήλωσε ο κ. Μόκνταντ στη διάρκεια της συνάντησής του με τον κ. Λαβρόφ.

Οι αξιωματούχοι της συριακής κυβέρνησης συναντήθηκαν επίσης με αντιπροσωπεία της ιρανικής κυβέρνησης, η οποία υποστηρίζει το καθεστώς Άσαντ.

«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη Συρία, η οποία είναι αντιμέτωπη με μια εξέγερση», διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

Η Ρωσία ενδέχεται να φιλοξενήσει στη Μόσχα για διαπραγματεύσεις τον επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού, Άχμαντ Τζάμπρα, μετά την αποχώρηση της αντιπροσωπείας της συριακής κυβέρνησης, σύμφωνα με τον κ. Λαβρόφ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή