Περιοδεία Μολυβιάτη, παραμονές της κρίσιμης Συνόδου

Πέμπτη, 02 Δεκεμβρίου 2004 16:54
A- A A+

Διπλωματικός μαραθώνιος του υπουργού Εξωτερικών Πέτρου ενόψει του κρίσιμου Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε. στις 16 και 17 του μηνός, στο οποίο θα αποφασιστεί και η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Ο κ. Μολυβιάτης συναντήθηκε στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του ,Τζιανφράνκο Φίνι και ακολούθως θα μεταβεί στο Λονδίνο, ενώ αύριο θα έχει συνομιλίες στη Βιένη με την αυστριακή ομόλογό του Ούρσουλα Πλάσνικ.

Η Αυστρία αναμένεται να παίξει αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των Συμπερασμάτων του Ευρωπαικού Συμβουλίου, μια και ο καγκελάριος Βόλφγκανγκ Σιούσελ έχει ορισθεί ως συντονιστής στο θέμα της Τουρκίας, του Ευρωπαϊκού Λαικού Κόμματος.

Στη σχετική απόφαση που αναμένεται να πάρει το Ευρωπαικό Συμβούλιο, ο κ. Σιούσελ ζητάει να υπάρξει πρόνοια εναλλακτικών επιλογών (π.χ. ειδική προνομιακή σχέση) εκτός της πλήρους ένταξης.

Σήμερα Μολυβιάτης και Φίνι συμφώνησαν ότι αποτελεί ευκαιρία να καθοριστεί ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Από τις συνομιλίες αναδείχθηκε ότι και οι δυο συμμερίζονται την ανησυχία ότι οι προσεχείς οικονομικές προοπτικές της Ενωσης -στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κόστους της διεύρυνσης- ενδέχεται να θέσουν στο περιθώριο τις πολιτικές συνοχής υπέρ των λιγότερο αναπτυγμένων περιοχών των παλαιών κρατών-μελών.

Εν τω μεταξύ, η Αγκυρα εντείνει τις διπλωματικές της επαφές, εμμένοντας στις θέσεις της.

«Αναρωτιέμαι πώς η Κύπρος έγινε πλήρες μέλος της Ε.Ε. ενώ υφίσταται συνοριακό πρόβλημα», ανέφερε χθες ο τούρκος πρωθυπουργός Τ. Ερντογάν, στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της βουλής των αντιπροσώπων του Βελγίου. Το Βέλγιο επιθυμεί την άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την πλήρη ένταξη της Τουρκίας, ενώ στους κόλπους της Ε.Ε. διατυπώνονται αποκλίνουσες απόψεις.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Α.Γκιουλ, μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον Σλοβένο ομόλογό του, επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν προτίθεται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία πριν από την επίλυση του Κυπριακού.

Πολιτικό και θεσμικό παράδοξο χαρακτήρισε τη μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από υποψήφια χώρα, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος, και διαβεβαίωσε ότι ως τέτοιο το αντιμετωπίζουν και οι «25». Ενθαρρυντική για την ελληνική πλευρά ήταν, τέλος, η τροπολογία που ενσωματώθηκε χθες στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η οποία ζητά από την Τουρκία να απέχει από ενέργειες που προκαλούν ένταση.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η βελτίωση του κειμένου του Ελσίνκι, σε ό,τι αφορά τις συνοριακές διαφορές, στη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευ. Στυλιανίδης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή