Προς ένταξη έργων υποδομών υγείας 15 εκατ. στο ΕΣΠΑ

Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2013 17:45
UPD:17:53
EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Στη θέση όσων έργων απεντάσσονται θα μπαίνουν έργα που περιμένουν εδώ και μήνες να ενταχθούν στο τρέχον ΕΣΠΑ, τόνισε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Την πρόθεση ένταξης στον άξονα «Αειφόρος Ανάπτυξη και Βελτίωση της Ποιότητας ζωής» του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Αττικής 2007 – 2013 νέων έργων, συνολικής δαπάνης 15 εκατ. ευρώ για υποδομές υγείας, ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός.

Πρόκειται για τη χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής νέων δομών ψυχικής υγείας που θα στοχεύουν στην αποκατάσταση ή/και την κοινωνική επανένταξη ασθενών με ψυχικά προβλήματα (δαπάνη 10 εκατ. ευρώ) για το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών και έργων αναβάθμισης υφιστάμενων υποδομών πρωτοβάθμιας υγείας και δημιουργίας νέων (δαπάνη πέντε εκατ. ευρώ) για νέα Κέντρα Υγείας και Πολυδύναμα Κέντρα Υγείας.

Απαραίτητος όρος έγκρισης για τα παραπάνω έργα είναι να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.2015.

Επίσης, στο πλαίσιο της επιτάχυνσης των διαδικασιών υλοποίησης των επιχειρησιακών προγραμμάτων του τρέχοντος ΕΣΠΑ κρίθηκε απαραίτητη η άμεση ανάκληση των αποφάσεων ένταξης τριών έργων του τομέα της υγείας.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις προμήθειες εξοπλισμού για τα επείγοντα περιστατικά του «Σωτηρία», συστημάτων ψηφιακής απεικόνισης στο Λαϊκό Νοσοκομείο και αξονικού τομογράφου στο Τζάνειο, καθώς και εγκατάστασής του.

Για τα εν λόγω έργα διαπιστώθηκαν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, που υπερέβησαν τους έξι μήνες, σε σχέση με τους όρους της ένταξής τους στο ΠΕΠ Αττικής, κάτι που σημαίνει ότι με τη λήξη του ΕΣΠΑ θα χάνονταν οι προβλεπόμενοι για αυτά πόροι.

«Έχουμε εδώ και μήνες κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στους φορείς - δικαιούχους των έργων που αφορούν στην υγεία, προειδοποιώντας ότι εάν δεν υπάρξει πρόοδος, τα έργα θα απενταχθούν άμεσα και τη θέση τους θα πάρουν άλλα ώριμα έργα. Αμετακίνητη θέση μας είναι ότι τα χρήματα δεν πρέπει να χαθούν και δεν θα αφήσουμε να χαθούν» δήλωσε ο κ. Σγουρός.

Στη θέση όσων έργων απεντάσσονται θα μπαίνουν έργα που περιμένουν εδώ και μήνες να ενταχθούν στο τρέχον ΕΣΠΑ, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι για τις συγκεκριμένες ενέργειες υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Υγείας, Αδωνι Γεωργιάδη.

Από πλευράς του, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι στόχος όλων θα πρέπει να είναι η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη, ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων. Οι κοινοτικοί, είναι ουσιαστικά οι μοναδικοί διαθέσιμοι πραγματικοί πόροι που έχουμε για την εκπόνηση έργων στην Ελλάδα, πρόσθεσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή