Ελλάδα και Γερμανία συμπλέουν στο θέμα της τουρκικής ένταξης στην Ε.Ε.

Παρασκευή, 03 Δεκεμβρίου 2004 17:14
A- A A+

Στη Σύνοδο Κορυφής στις 16 και 17 Δεκεμβρίου, πρέπει να δοθεί συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τελικός στόχος των οποίων θα πρέπει να είναι η πλήρης ένταξή της. Αυτό υπογράμμισαν σήμερα στις δηλώσεις τους οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Γερμανίας μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο.

«Από ό,τι ξέρω» -είπε ο κ. Μολυβιάτης κληθείς να προβλέψει την έκβαση της Συνόδου Κορυφής ως προς την Τουρκία- «καμία κυβέρνηση δεν έχει πει επίσημα ότι θα αντιταχθεί στην έναρξη των διαπραγματεύσεων, στον καθορισμό δηλαδή μίας ημερομηνίας για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Επομένως, το πιθανότερο είναι ότι στις 17 Δεκεμβρίου θα δοθεί στην Τουρκία μία ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων». «Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το τι πρέπει να ακολουθήσει, αλλά πιστεύω ότι η διαπραγμάτευση θα αρχίσει...», σημείωσε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Όσον αφορά τον χρονικό προσδιορισμό της έναρξης των διαπραγματεύσεων, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, συμφώνησε με την εκτίμηση ότι η Ελλάδα και η Γερμανία συμπλέουν και σε αυτό το θέμα, σημειώνοντας: «Νομίζω πως συμφωνούμε ότι θα πρέπει να δοθεί μία ημερομηνία στο πνεύμα της απόφασης της Συνόδου Κορυφής (τον Δεκέμβριο του 2002) της Κοπεγχάγης», με την εξειδίκευση ότι στην απόφαση υπάρχει ο όρος-κλειδί “without delay” («χωρίς καθυστέρηση»)».

Ο κ. Φίσερ δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη ημερομηνία, τόνισε, ωστόσο, ότι «το σημαντικό είναι να είναι μία "κοντινή" ημερομηνία...»

Οι δύο υπουργοί συνέχισαν τις συνομιλίες τους κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας, εκτός του υπουργείου Εξωτερικών, με τη συμμετοχή στενών συνεργατών τους.

Ο κ. Μολυβιάτης θα αναχωρήσει σε λίγο με προορισμό τη Βιέννη, όπου θα έχει συνομιλίες με την ομόλογό του Ούρσουλα Πλάσνικ.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή