Χωρίς έκτροπα ολοκληρώθηκε η πορεία για την 40ή επέτειο του Πολυτεχνείου

Μαζική η συμμετοχή πολιτών
Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2013 19:44
UPD:23:09
A- A A+

Ολοκληρώθηκε στις 7.30 μ.μ. της Κυριακής η καθιερωμένη πορεία στην πρεσβεία των ΗΠΑ, στα πλαίσια του εορτασμού της 40ής επετείου από την καταστολή της αντιδικτατορικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου στην Αθήνα, η οποία άρχισε λίγο μετά τις 3.μ.μ. από την οδό Πατησίων, με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών.

Τα αστυνομικά μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια, με χιλιάδες αστυνομικούς ακροβολισμένους σε πολλά σημεία στο κέντρο της πόλης.

Λίγο μετά τις 4 μ.μ. η αιματοβαμμένη σημαία της εξέγερσης έφτασε στην αμερικανική πρεσβεία, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Μικροένταση σημειώθηκε όταν τα μέλη του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων 1967-1974, που κατά παράδοση συνοδεύουν την σημαία, έφτασαν στη γωνία Σταδίου και πλατείας Συντάγματος, όπου διμοιρία των ΜΑΤ είχε κλείσει την πρόσβαση προς το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία και ζήτησαν να περάσουν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μετά από ολιγόλεπτη διαβούλευση επιτράπηκε η συνέχιση της πορείας τους προς τη Βουλή και στη συνέχεια από την Βασιλίσσης Σοφίας στην αμερικανική πρεσβεία.

EURONEWS

Μπροστά από το κτήριο της πρεσβείας των ΗΠΑ πέρασε μεταξύ άλλων το μπλοκ των αντιεξουσιαστών, χωρίς να υπάρξει ένταση και υπό δρακόντεια αστυνομική φρούρηση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαδηλωτές έκαψαν μία σημαία της ναζιστικής Γερμανίας, με τον αγκυλωτό σταυρό, καθώς και μία σημαία του ΝΑΤΟ, έξω από το χώρο της πρεσβείας.

Ακούστηκαν δε πολλά συνθήματα αντιφασιστικού χαρακτήρα, με αναφορές και στον δολοφονηθέντα Παύλο Φύσσα.

Η αστυνομία προχώρησε, πριν από την έναρξη της πορείας, σε προληπτικές προσαγωγές τουλάχιστον 189 ατόμων, από τις οποίες 14 μετετράπησαν σε συλλήψεις.

Προσήχθησαν επίσης και δύο διαδηλωτές οι οποίοι, στο ύψος της συμβολής της οδού Σταδίου με την πλατεία Συντάγματος, έβγαλαν όλα τους τα ενδύματα και στάθηκαν γυμνοί απέναντι από τις αστυνομικές δυνάμεις. Διαπιστώθηκε μάλιστα ότι πρόκειται για γάλλους υπηκόους.

Μικροεπεισόδια σε Αλεξάνδρας - Εξάρχεια

Πριν να διαλυθούν πλήρως και τα τελευταία μπλόκ της πορείας σημειώθηκαν επεισόδια, αρχικά στη συμβολή Χαριλάου Τρικούπη και Αλεξάνδρας, τα οποία συνεχίστηκαν για λίγη ώρα στην περιοχή των Εξαρχείων.

Συγκεκριμένα ομάδα διαδηλωτών, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, επιτέθηκαν με πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον των ΜΑΤ, που βρίσκονταν στη περιοχή.

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών ενω οι νεαροί απομακρύνθηκαν, πρός την πλατεία Εξαρχείων, όπου συνεχίστηκε για λίγο η ένταση. Αστυνομικές δυνάμεις κατεφθασαν στη πλατεία, ενω προχώρησαν σε προσαγωγές.

Δύο τραυματίες αστυνομικοί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή