Χιλή: Η Μπατσελέτ φαβορί στις σημερινές εκλογές

Στις κάλπες προσέρχονται 13 εκατομμύρια Χιλιανοί
Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2013 07:23
UPD:07:27
REUTERS/ELISEO FERNANDEZ
A- A A+

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα 13 εκατομμύρια ψηφοφόροι στη Χιλή για τις προεδρικές εκλογές, μεγάλο φαβορί των οποίων θεωρείται η κεντροαριστερή πρώην πρόεδρος Μισέλ Μπατσελέτ.

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, ο κεντροδεξιός πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα κάλεσε τους συμπατριώτες του να μην αδιαφορήσουν και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Το ποσοστό συμμετοχής παραμένει το μεγάλο ερωτηματικό σε αυτές τις εκλογές, δεδομένου ότι πρόσφατα τροποποιήθηκε ο εκλογικός νόμος και καταργήθηκε η υποχρεωτική ψήφος.

«Σας ζητώ να πάτε όλοι να ψηφίσετε, να κινητοποιήσετε τις οικογένειές σας, τους συναδέλφους σας στη δουλειά και τους γείτονες», είπε ο Πινιέρα ο οποίος δεν είναι υποψήφιος, δεδομένου ότι απαγορεύεται εκ του συντάγματος να διεκδικήσει δύο συνεχόμενες προεδρικές θητείες.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 8.00, τοπική ώρα (13.00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 18.00 (23.00 ώρα Ελλάδας).

Η 62χρονη Μπατσελέτ, η πρώτη γυναίκα που εξελέγη πρόεδρος λατινοαμερικάνικης χώρας, το 2006, προηγείται με μεγάλη διαφορά στις δημοσκοπήσεις (κατά μέσο όρο της δίνουν ποσοστό 47%) και θα μπορούσε θεωρητικά να εκλεγεί από σήμερα, εάν ξεπεράσει το όριο του 50%. Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί σε προεδρικές εκλογές στη Χιλή εδώ και μια εικοσαετία.

EURONEWS

Απέναντί της θα βρει άλλους οκτώ υποψηφίους, αριθμός- ρεκόρ για τα δεδομένα της Χιλής, όμως κυριότερη αντίπαλός της θεωρείται η κεντροδεξιά Εβελίν Ματέι, σε μεγάλη απόσταση, πάντως, αφού στις δημοσκοπήσεις συγκεντρώνει ποσοστό γύρω στο 14%.

EURONEWS

Η Μπατσελέτ στηρίζεται από τη «Νέα Πλειοψηφία», ένα συνασπισμό που ενώνει κομμουνιστικές, χριστιανοδημοκράτες και διάφορες σοσιαλιστικές συνιστώσες. Μεταξύ άλλων, υπόσχεται ότι μέσα στις πρώτες 100 ημέρες από την εκλογή της θα προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που δεν εφάρμοσε στην πρώτη θητεία της. Το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αναθεώρηση του συντάγματος και τη φορολογική μεταρρύθμιση ώστε να αυξηθούν οι εταιρικοί φόροι και τα έσοδα να προωθηθούν στην αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος, τη βελτίωση του συστήματος υγείας και των δημόσιων υπηρεσιών.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή