Λιβύη: Ο πρωθυπουργός διώχνει τις πολιτοφυλακές από την Τρίπολη

Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2013 22:34
UPD:22:43
REUTERS/ISMAIL ZITOUNY

Πολίτες μεταφέρουν έναν άνδρα που τραυματίστηκε από πυρά ενόπλων στην Τρίπολη. Οι συγκρούσεις άρχισαν όταν τα μέλη μιας πολιτοφυλακής άνοιξαν πυρ εναντίον εκατοντάδων διαδηλωτών.

A- A A+

Εντολή προς τις ένοπλες πολιτοφυλακές να εγκαταλείψουν την Τρίπολη, έδωσε απόψε ο Λίβυος πρωθυπουργός Άλι Ζεϊντάν, αντιδρώντας στο μακελειό που σημειώθηκε την Παρασκευή όταν τουλάχιστον 27 πολίτες, σύμφωνα με το Reuters, έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 235 τραυματίσθηκαν από τα πυρά των ενόπλων μέσα στην πρωτεύουσα.

Πρόκειται για την  πρώτη του αντίδραση έπειτα και από τις σημερινές, τις χειρότερες συγκρούσεις που σημειώνονται στην πρωτεύουσα της χώρας εδώ και μήνες, ανάμεσα σε μέλη πολιτοφυλακής και οπλισμένους κατοίκους.

«Η ύπαρξη όπλων εκτός του στρατού και της αστυνομίας είναι επικίνδυνη. Όλες οι ένοπλες πολιτοφυλακές πρέπει να εγκαταλείψουν την Τρίπολη, χωρίς εξαίρεση», δήλωσε ο Ζεϊντάν σε δημοσιογράφους.

Την ίδια ώρα εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Λιβύης δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι νεκροί ανήλθαν σε τουλάχιστον 15 και σε 95 οι άνθρωποι που τραυματίστηκαν απόψε, κατά τη διάρκεια της  ειρηνικής διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε εναντίον μιας πολιτοφυλακής στην Τρίπολη, η οποία ωστόσο εκτραχύνθηκε σε μια γενικευμένη ένοπλη σύγκρουση.

«Δεκαπέντε νεκροί και 95 τραυματίες, μεταξύ των οποίων πολλοί είναι σοβαρά, εισήχθησαν σε νοσοκομεία της Τρίπολης τις τελευταίες ώρες», δήλωσε ο εκπρόσωπος, ο οποίος δεν ήταν ακόμη σε θέση να διευκρινίσει πόσοι σκοτώθηκαν από την πολιτοφυλακή Γάργκουρ κατά την ειρηνική διαδήλωση που πραγματοποιούσαν και πόσοι στην συνέχεια κατά την επίθεση στα κεντρικά γραφεία της πολιτοφυλακής που πραγματοποίησε το πλήθος σε αντίποινα για τα πυρά που είχε δεχθεί νωρίτερα από την πολιτοφυλακή.

«Επικρατεί πλήρης σύγχυση», σημείωσε.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι ο απολογισμός αυτός μπορεί να αυξηθεί τις επόμενες ώρες καθώς εξακολουθούν να φέρνουν τραυματίες στα νοσοκομεία.

Οι συγκρούσεις άρχισαν όταν τα μέλη μιας πολιτοφυλακής άνοιξαν πυρ εναντίον εκατοντάδων διαδηλωτών που ζητούσαν από  τους ενόπλους πολιτοφύλακες να φύγουν από την πρωτεύουσα μετά τις επανειλημμένες μάχες τους με άλλες ένοπλες ομάδες. Οι συγκρούσεις σημειώνονταν για ώρες ανάμεσα σε μέλη πολιτοφυλακής, την αστυνομία και οπλισμένους κατοίκους

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή