Για κίνδυνο λύσης δύο κρατών προειδοποιούσε το 2007 ο Γλ. Κληρίδης

Σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2013 19:40
UPD:19:54
EPA/KATIA CHRISTODOULOU
A- A A+

Τον κίνδυνο «να οδηγηθούμε σε λύση δύο χωριστών κρατών» αν δεν λυθεί σύντομα το κυπριακό τόνιζε ο Γλαύκος Κληρίδης το 2007, σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ. 

Απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις Αθηνών-Λευκωσίας υπογράμμιζε ότι για να υπάρχει αδιάσπαστη συμπόρευση στο κυπριακό «δεν πρέπει η μια πλευρά να μέμφεται την άλλη ότι την πιέζει να κάνει υποχωρήσεις». Έλεγε επίσης ότι Αθήνα και Λευκωσία «πρέπει να συζητούν διεξοδικά και σε βάθος με απόλυτη ειλικρίνεια όλα τα ζητήματα και να καταλήγουν με πνεύμα συναίνεσης σε κοινές θέσεις, τις οποίες να υλοποιούν».

Στο ερώτημα ποια ήταν η πιο ευχάριστη και ποια η πιο δυσάρεστη στιγμή στα δέκα χρόνια της προεδρίας του είχε απαντήσει: «Αναμφίβολα η πιο ευχάριστη στιγμή ήταν το 2002 στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, όταν αποφασίστηκε τελεσίδικα ότι από την 1η Μαίου του 2004 η Κύπρος θα γινόταν πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μια από τις πιο δυσάρεστες στιγμές, σύμφωνα με τον Γλαύκο Κληρίδη, ήταν «όταν τέσσερα κράτη του Περσικού Κόλπου μας προειδοποίησαν ότι, αν δεν λυθεί το κυπριακό εντός έξι μηνών, θα αναγνώριζαν στα κατεχόμενα τουρκοκυπριακό κράτος. Ήταν μια εποχή, που το κυπριακό ήταν σε αδιέξοδο, διότι ο κύριος Ντενκτάς είχε αποχωρήσει από τις συνομιλίες και σε συνεννόηση με την Τουρκία κατέληξε στην απόφαση ότι δεν θα διαπραγματευθεί για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, αλλά για δύο χωριστά κράτη».

Στην συνέντευξη ο Γλαύκος Κληρίδης μεταξύ άλλων είχε απαντήσει και στα ακόλουθα ερωτήματα:

ΕΡ: Είστε ο μακροβιότερος πολιτικός της Κύπρου. Η ενασχόληση σας με την πολιτική πάνω από μισό αιώνα, τι σας έχει διδάξει;

ΑΠ: Πολλά πράγματα. Δίνω όμως έμφαση στο εξής: Όταν έχεις να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα, όπως το κυπριακό, τότε πρέπει να εκτιμάς πολύ σωστά τη διεθνή κατάσταση και τις δυνατότητες σου να βελτιώσεις τα αρνητικά στοιχεία. Αν δεν κάνεις τη σωστή εκτίμηση, θα αποτύχεις και το αποτέλεσμα θα είναι χειρότερο από εκείνο, που θέλεις να διορθώσεις

ΕΡ: Τους νέους πολιτικούς τι θα τους συμβουλεύατε;

ΑΠ: Να μη νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν εξωτερική πολιτική και πολιτική στο κυπριακό για εσωτερική κατανάλωση. Είναι δύο πράγματα που δεν συμβαδίζουν. Απαιτείται μεγάλη προσοχή στο χειρισμό εθνικών θεμάτων με διεθνείς διαστάσεις.

ΕΡ: Σήμερα είσαστε ικανοποιημένος από το επίπεδο της πολιτικής ζωής στην Κύπρο;

ΑΠ: Δεν μπορώ να πω ότι κάναμε τα βήματα, που θα έπρεπε. Βέβαια, έχει γίνει σημαντική βελτίωση, αλλά ακόμη έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε για να φθάσουμε στο επίπεδο άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή