Σ.Α. ΟΗΕ: Δεν εγκρίθηκε το αίτημα για αναβολή των δικών Κενιάτα - Ρούτο στη Χάγη

Απείχαν της ψηφοφορίας Γαλλία, Βρετανία, ΗΠΑ
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2013 19:07
UPD:19:16
EPA/JASON SZENES

Το 15μελές Συμβούλιο ήταν διαιρεμένο: επτά μέλη, μεταξύ αυτών η Ρωσία και η Κίνα, ψήφισαν υπέρ της αναβολής, ενώ οκτώ μέλη, μεταξύ αυτών η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ, απείχαν. Στη φωτογραφία, η αίθουσα συνεδριάσεων του Συμβουλίου.

A- A A+

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν ενέκρινε την Παρασκευή το αίτημα της Αφρικανικής Ένωσης να αναβληθούν οι δίκες του προέδρου της Κένυας Ουχούρου Κενιάτα και του αντιπροέδρου της Ουίλιαμ Ρούτο στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για έναν χρόνο.

Το 15μελές Συμβούλιο ήταν διαιρεμένο: επτά μέλη, μεταξύ αυτών η Ρωσία και η Κίνα, ψήφισαν υπέρ της αναβολής, ενώ οκτώ μέλη, μεταξύ αυτών η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ, απείχαν.

Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας χρειάζονται εννέα ψήφους και κανένα βέτο από τα πέντε μόνιμα μέλη του - Μεγάλη Βρετανία, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, ΗΠΑ - για να εγκριθούν.

Η Αφρικανική Ένωση είχε ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναβάλει τις δίκες των κ.κ. Κενιάτα και Ρούτο ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της επίθεσης που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο εναντίον ενός εμπορικού κέντρου στο Ναϊρόμπι από την ισλαμιστική οργάνωση Αλ Σεμπάμπ, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 67 άνθρωποι.

Το άρθρο 16 της ιδρυτικής συνθήκης του ΔΠΔ, Καταστατικό της Ρώμης, επιτρέπει στο Συμβούλιο Ασφαλείας να ζητήσει από το ΔΠΔ την αναστολή κάθε έρευνας ή δίωξης για ένα χρόνο, με δυνατότητα ανανέωσης.

Οι δύο άνδρες διώκονται για το φερόμενο ως ρόλο τους στις πολιτικές-εθνοτικές βιαιότητες που είχαν σημειωθεί μετά τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές στην Κένυα, στα τέλη του 2007, στη διάρκεια των οποίων είχαν σκοτωθεί περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι.

Το ΔΠΔ τους έχει απαγγείλει κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η δίκη του κ. Ρούτο άρχισε τον προηγούμενο μήνα, ενώ εκείνη του κ. Κενιάτα αναμένεται να ξεκινήσει στις 5 Φεβρουαρίου, μετά από τρεις αναβολές.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή