Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου για το Βασικό Μέτοχο

Δευτέρα, 06 Δεκεμβρίου 2004 13:47
UPD:14:31
A- A A+

Παρουσιάστηκε πριν από λίγη ώρα από τους υπουργούς Επικρατείας, Δικαιοσύνης, και Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, το νομοσχέδιο για το Βασικό Μέτοχο. Νωρίτερα το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από την Κυβερνητική Επιτροπή.

Όπως τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, με το σχέδιο νόμου για το Βασικό Μέτοχο μπαίνει τάξη στο θολό τοπίο –όπως είπε- στις σχέσεις κράτους και ΜΜΕ, ενώ κόβεται ο ομφάλιος λώρος που επέτρεπε αθέμιτες συναλλαγές. «Με τον τρόπο αυτό προστατεύεται πολιτικά και οικονομικά ο ίδιος ο πολίτης, εφαρμόζεται το Σύνταγμα, θωρακίζεται η δημοκρατία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρουσόπουλος.

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου είναι τα εξής:

-Το ποσοστό για να θεωρηθεί κάποιος βασικός μέτοχος μειώνεται από 5% σε 1%

-Ονομαστικοποιούνται οι μετοχές μέχρι τελευταίου φυσικού προσώπου

-Απαγορεύεται η συμμετοχή σε ΜΜΕ προσώπου που έχει μέχρι και σε τρίτου βαθμού συγγένεια με προμηθευτή του Δημοσίου ακόμα και αν αποδεικνύει την οικονομική του αυτοτέλεια

-Ενισχύονται οι εξουσίες του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Το ΕΣΡ θα μπορεί να εκτελεί ελέγχους καθ’ όλη τη διάρκεια της υπογραφής και εκτέλεσης του συμβολαίου του Δημοσίου.

-Προβλέπεται προληπτικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνέδριου για τις συμβάσεις άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Παράλληλα, στις ασυμβίβαστες ιδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα προστίθεται και η ιδιότητα του εταίρου των μετόχων ή εταίρων της επιχείρησης ΜΜΕ ή των επιχειρήσεων που καταρτίζουν δημόσιες συμβάσεις ή των νομικών προσώπων.

Επιπρόσθετα, απαγορεύεται στις επιχειρήσεις ΜΜΕ να συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις έργων, υπηρεσιών και προμήθειας αγαθών. Προκειμένου να διασφαλιστεί η εφαρμογή του σκοπού της διάταξης, εισάγεται η απαγόρευση της σύναψης δημοσίων συμβάσεων από επιχειρήσεις στις οποίες μετέχουν εταίροι ή βασικοί μέτοχοι ή μέλη οργάνων διοίκησης ή διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων ΜΜΕ.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος επισήμανε ότι το σχέδιο νόμου για το Βασικό Μέτοχο δεν θέτει περιορισμούς, αλλά κανόνες ελέγχου για την αποφυγή του αθέμιτου ανταγωνισμού, ενώ στόχος του νομοσχεδίου είναι να πραγματώσει το περιεχόμενο του Συντάγματος.

Για τη συμμόρφωση των εταιρειών με το νέο καθεστώς θα υπάρξει μεταβατική περίοδος τεσσάρων μηνών.

Όπως είπε ο κ. Ρουσόπουλος, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.

Προτεινόμενα για εσάς