Στα νοσοκομεία Λευκάδας και Πρέβεζας οι 15 διασωθέντες μετανάστες

Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2013 14:23
UPD:15:06
Eurokinissi/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

Σκάφος που μετέφερε άγνωστο αριθμό παράνομων μεταναστών αναποδογύρισε και βυθίστηκε νωρίς το πρωί της Παρασκευής 15 Νοεμβρίου 2013, στην θαλάσσια περιοχή Πάλαιρος. Σύμφωνα με την Αστυνομία, έχουν βρεθεί νεκροί δώδεκα μετανάστες, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά, τρία αγόρια και ένα κορίτσι, μεταξύ τριών και έξι ετών. Οι 15 μετανάστες που σώθηκαν έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της Λευκάδας και της Πρέβεζας ενώ σε ετοιμότητα βρίσκεται και το νοσοκομείο Αγρινίου.

A- A A+

Στο νοσοκομείο της Λευκάδας έχουν διακομιστεί οκτώ από τους παράνομους μετανάστες που διασώθηκαν μετά το ναυάγιο του σκάφους στη θαλάσσια περιοχή της Παλαίρου Αιτωλοακαρνανίας, ενώ οι άλλοι επτά από τους διασωθέντες έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο της Πρέβεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι από τους μετανάστες έχουν συμπτώματα υποθερμίας, χωρίς όμως να αντιμετωπίζουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Οι λιμενικές και αστυνομικές αρχές λαμβάνουν καταθέσεις από τους μετανάστες, προκειμένου να συλλέξουν στοιχεία που θα τους βοηθήσουν στον εντοπισμό των διακινητών. Οι μετανάστες έχουν περιγράψει στις καταθέσεις τους το πώς έφθασαν στην βραχώδη ακτή της Παλαίρου, όπου προσπαθούσαν με μεγάλη δυσκολία να επιβιβαστούν στο σκάφος.

Σ. Κεδίκογλου: Πανευρωπαϊκή απάντηση στην παράνομη μετανάστευση

Την ανάγκη άμεσης υλοποίησης των πρωτοβουλιών που ανέλαβε και με ελληνική πρωτοβουλία η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης υπογράμμισε στο μεταξύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου, με αφορμή την τραγωδία στη Λευκάδα.

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει χρόνια τα κύματα της λαθρομετανάστευσης αλλά δεν είναι πλέον μόνον ελληνικό το πρόβλημα. Η απάντηση πρέπει να είναι πανευρωπαϊκή», επισήμανε ο κ. Κεδίκογλου.

Όπως τόνισε ο ίδιος, ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην εξάρθρωση των δικτύων που στήνουν οι δουλέμποροι «κερδοσκοπώντας πάνω στη ζωή απελπισμένων ανθρώπων».

ΣΥΡΙΖΑ: Μετά τη Λαμπεντούζα, η Λευκάδα

Ντροπή για την Ευρώπη χαρακτήρισε από την πλευρά του τα συνεχή ναυάγια πλοιαρίων που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ, τα ναυάγια δεν μπορούν να θεωρηθούν απλά ατυχήματα, από τη στιγμή που επαναλαμβάνονται συνεχώς, αλλά αποτελούν «τα αποτελέσματα μιας πολιτικής που δεν σταματάει να δημιουργεί ανθρώπινο πόνο». «Από τη μια μεριά χώρες όπως η Συρία ή η Παλαιστίνη (από όπου κατάγονταν οι ναυαγοί της Λευκάδας) καταστρέφονται, με την ανοχή ή τη συνενοχή της Ευρώπης. Από την άλλη, η Ευρώπη επιδίδεται σε θανάσιμη καταδίωξη των θυμάτων της καταστροφής, όταν αυτά αναζητούν ασφαλές καταφύγιο. Ως εδώ! Η Μεσόγειος πρέπει να πάψει να είναι θάλασσα θανάτου», ανέφερε.

Ζήτησε τέλος αλλαγή προσέγγισης στο μεταναστευτικό, αλλά και οικονομική στήριξη των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

ΚΚΕ: Η Μεσόγειος δεν πρέπει να γίνει θάλασσα νεκρών μεταναστών

Όσα μέτρα καταστολής και αν αποφασίσει και προωθήσει η Ε.Ε. και οι κυβερνήσεις της, αυτά δεν αποτρέπουν τα μεταναστευτικά και προσφυγικά ρεύματα, τόνισε το Κομμουνιστικό Κόμμα σε ανακοίνωσή του.

Όπως σημείωσε το ΚΚΕ, «οι νεκροί μετανάστες - ανάμεσά τους και μικρά παιδιά - ανοιχτά της Λευκάδας, έρχονται να προστεθούν στο μακρύ κατάλογο των ξεκληρισμένων, θυμάτων της φτώχειας, των αντιδραστικών καθεστώτων και των ιμπεριαλιστικών πολέμων που βρίσκουν τραγικό θάνατο στην προσπάθεια αναζήτησης μιας καλύτερης ζωής».

Ο Περισσός κάλεσε τους λαούς να μη δεχτούν η Μεσόγειος «να γίνει θάλασσα νεκρών μεταναστών και προσφύγων», ζητώντας παράλληλα να νομιμοποιηθούν όσοι μετανάστες ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα και να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα ενάντια στο Δουβλίνο ΙΙ και τη Συνθήκη Σέγκεν σε όσους επιθυμούν να εγκατασταθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή