Σλοβενία: Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μπράτουσεκ

Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2013 08:33
UPD:11:22
REUTERS/SRDJAN ZIVULOVIC

Συνεδρίαση του κοινοβουλίου της Σλοβενίας στη Λιουμπλιάνα.

A- A A+

Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε η κυβέρνηση συνασπισμού υπό την πρωθυπουργό Αλένκα Μπράτουσεκ στη Σλοβενία.

Η ψηφοφορία διεξήχθη σήμερα το πρωί, ύστερα από 19 ώρες συνεδρίασης.

Η δέσμευση της κυβέρνησης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, σε διάστημα ενός έτους από την ανάληψη των καθηκόντων της, αποτελούσε μέρος της συμφωνίας για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού, ωστόσο η απόφαση της κ. Μπράτουσεκ να τη ζητήσει την παρούσα στιγμή συνδέοντάς την με την ψήφιση του προϋπολογισμού, εξέπληξε πολλούς.

Ο προϋπολογισμός «πέρασε» με 50 ψήφους υπέρ από τους βουλευτές του συνασπισμού, έναντι 31 κατά από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης. Το κοινοβούλιο ενέκρινε, επίσης, τις μακροοικονομικές προβλέψεις για το 2015.

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, η κ.  Μπράτουσεκ ευχαρίστησε τους βουλευτές, επισημαίνοντας πως η ίδια εκπλήρωσε την υπόσχεση που είχε δώσει μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, ότι θα κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η Σλοβενία να επιλύσει τα προβλήματά της μόνη της, προσθέτοντας ότι είναι πεπεισμένη πως η χώρα βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση να το εξασφαλίσει αυτό.

Επιπλέον, εξέφρασε την αισιοδοξία της όσον αφορά την αξιολόγηση του προϋπολογισμού και των δημοσιονομικών μέτρων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η μόνη υπόσχεση που εκπλήρωσε η κυβέρνηση ήταν να αυξήσει του φόρους», ανέφερε από την πλευρά του ο βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος SDS Αντρέι Σιρκέλι, υποστηρίζοντας ότι «ο προϋπολογισμός αυτός δεν θα οδηγήσει τη Σλοβενία έξω από την κρίση».

Για το 2014, η κυβέρνηση προβλέπει έλλειμμα στο 2,9% του ΑΕΠ, καθώς τα έσοδα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 8,6 δισ. ευρώ και οι δαπάνες στα 9,6 δισ. ευρώ. Η αντιπολίτευση χαρακτήρισε τις προβλέψεις ως μη ρεαλιστικές, υποστηρίζοντας ότι βασίζονται σε λανθασμένες υποθέσεις.

Για το 2015, οι δαπάνες εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 9,5 δισ. ευρώ και το έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή