Ε.Ε.: Έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων σημαίνει αναγνώριση της Κύπρου απο την Τουρκία

Μία οντότητα οι 25 χώρες με τις οποίες διαπραγματεύται η Τουρκία
Δευτέρα, 06 Δεκεμβρίου 2004 17:11
UPD:17:17
A- A A+

Με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων η Τουρκία «θα αναγκαστεί να αναγνωρίσει de facto την Κυπριακή Δημοκρατία», τόνισε σήμερα ο επικεφαλής της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας-Ε.Ε., Joost Lagendijk.

«Εάν η Τουρκία επιθυμεί να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις -και νομίζω ότι το επιθυμεί- το ίδιο επιθυμεί και η Ε.Ε. Δεν χρειάζεται να κάνει κάτι ιδιαίτερο. Αναγνωρίζει αυτομάτως την πλευρά με την οποία διαπραγματεύεται, διότι οι 25 χώρες με τις οποίες διαπραγματεύεστε αποτελούν μία ενιαία οντότητα», υπογράμμισε ο κ. Lagendijk στην ¶γκυρα.

«Θα ήταν καλό η Τουρκία να δώσει την απαραίτητη προσοχή στην αναγνώριση της Κύπρου από πριν, διότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων συνεπάγεται τη σιωπηλή αναγνώριση», κατέληξε ο κ. Lagendijk.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ζοσέπ Μπορέλ, δήλωσε πως το σχέδιο της απόφασης που θα λάβει Κοινοβούλιο για την Τουρκία στις 14 Δεκεμβρίου, δεν θα περιλαμβάνει κανένα νέο όρο και δεν θα περιλαμβάνει την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως προϋπόθεση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας ωστόσο, πως «τα μέρη που θα καθίσουν για να διαπραγματευτούν θα πρέπει να αναγνωρίζουν το ένα το άλλο».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμπλήρωσε ακόμα ότι το σχέδιο της απόφασης δεν προβλέπει εναλλακτικούς στόχους και ότι μόνος του στόχος είναι η πλήρης ένταξη της Τουρκίας.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή