Μαγευτικός «Καρυοθραύστης» από τα Κρατικά Μπαλέτα Μόσχας

Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Σάββατο 16 Νοεμβρίου
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2013 11:15
A- A A+

Μια από τις πιο αναγνωρίσιμες δυνάμεις του κλασικού μπαλέτου της Μόσχας, τα Κρατικά Μπαλέτα Μόσχας, με ιδρυτή και καλλιτεχνικό διευθυντή τον Βατσεσλάβ Γκορντέεφ, χορευτή παγκοσμίου φήμης, που για πολλά χρόνια υπήρξε αστέρι των Μπαλέτων Μπολσόι, επισκέπτονται τη χώρα μας με ένα αγαπημένο παραμύθι.

Συνεχίζοντας την παράδοση της μεγάλης ρωσικής σχολής και  αναβιώνοντας αγαπημένα έργα, που αντέχουν στον χρόνο και χαρίζουν συγκίνηση, τα Κρατικά Μπαλέτα Μόσχας παρουσιάζουν τον «Καρυοθραύστη», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Σάββατο 16 Νοεμβρίου, στις 5 το απόγευμα και στις 8 το βράδυ.

Πάντα συναρπαστικός και συγκινητικός

Ο «Καρυοθραύστης» μάς ταξιδεύει στη χώρα του φανταστικού, στις μνήμες και τα όνειρα της παιδικής ηλικίας, εκεί όπου όλα είναι πιθανά και δυνατά, μέσα από τη μαγευτική μουσική του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι και το λιμπρέτο που βασίστηκε στο παραμύθι «Ο καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικιών» του Ερνστ Τίοντορ Αμαντέους Χόφμαν, που διασκευάστηκε από τον Αλέξανδρο Δουμά, ενώ την αξεπέραστη χορογραφία, που ακόμα χρησιμοποιείται ως βάση από τους εκάστοτε χορογράφους, υπέγραψε ο Μαριούς Πετιπά.

Από την πρώτη του παρουσίαση στην Αγία Πετρούπολη, το 1892, ο «Καρυοθραύστης» έχει παρουσιαστεί σε αρκετές διασκευές, καθώς κάθε χορογράφος προσπαθεί να δώσει τη δική του εκδοχή στην ιστορία. Ανάμεσα τους και οι δύο κορυφαίοι χορευτές του 20ού αιώνα: ο Ρούντολφ Νουρέγεφ και ο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ, που ο καθένας άφησε το στίγμα του, ενισχύοντας τον μύθο του κλασσικού αυτού έργου, που  - 121 χρόνια μετά τη δημιουργία του - εξακολουθεί να συναρπάζει και να συγκινεί.

Ένα όμορφο όνειρο που κράτησε λίγο

Η παραμυθένια ιστορία του εκτυλίσσεται σε μια γερμανική πόλη, την Παραμονή των Χριστουγέννων, όταν η μικρή Κλάρα ανοίγει το δώρο της και βλέπει με έκπληξη ένα στρατιωτάκι, που χρησιμεύει ως καρυοθραύστης. Όταν όλοι οι καλεσμένοι φεύγουν, μπαίνει στο σαλόνι, για να κοιμίσει το στρατιωτάκι της. Καθώς το ρολόι χτυπά μεσάνυχτα, την παίρνει ο ύπνος και μεταφέρεται σε έναν παραμυθένιο κόσμο, όπου τα παιχνίδια ζωντανεύουν και δίνουν μάχη με τους τεράστιους ποντικούς που εισβάλλουν στο δωμάτιο. Σε αυτή τη μάχη, ο Καρυοθραύστης αναδεικνύεται νικητής και μεταμορφώνεται σε έναν όμορφο πρίγκιπα.

Έτσι, οι δυο τους κάνουν ένα μαγικό ταξίδι στη χώρα της  Βασίλισσας του Χιονιού και στη χώρα των Ζαχαρωτών και της Νεράιδας Ζαχαρένιας. Όμως, το όνειρο δεν κρατάει πολύ. Καθώς ξημερώνουν Χριστούγεννα, η μικρή Κλάρα ξυπνάει και ανακαλύπτει ότι ο γοητευτικός πρίγκιπας των ονείρων της έχει μεταμορφωθεί ξανά στον καρυοθραύστη, που της χάρισε ο νονός της.

Πληροφορίες
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη»: Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη - Αθήνα, τηλ.: 210 7282333. Διάρκεια παράστασης: 2 ώρες με διάλειμμα. Τιμές εισιτηρίων: διακεκριμένη ζώνη: 80 ευρώ, Α΄ ζώνη: 60 ευρώ, Β΄ ζώνη: 40 ευρώ, Γ’ ζώνη: 30 ευρώ, φοιτητικά - παιδικά: 20 ευρώ. Προπώληση: ταμεία  Μεγάρου, εκδοτήριο Ομήρου 8 - Σύνταγμα, τηλεφωνικά: 210 7282333, ηλεκτρονικά: www.megaron.gr.

naftemporiki.gr

 

 

Προτεινόμενα για εσάς