ΠΑΣΟΚ: Στόχος της ΝΔ με το ν/σ για το Βασικό Μέτοχο η δημιουργία εντυπώσεων

Δευτέρα, 06 Δεκεμβρίου 2004 18:30
UPD:19:26
A- A A+

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις χωρίς να δίνει λύσεις στα προβλήματα. Κινείται συστηματικά στο πεδίο της υποκρισίας, και της παραπλάνησης, αντί του πεδίου της ουσίας. Αυτό έκανε και σήμερα με τον τρόπο και το χρόνο παρουσίασης του νομοσχεδίου για τη διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις, το οποίο, όμως, τελικά ούτε και σήμερα έδωσε στη δημοσιότητα».

Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, με αφορμή την παρουσίαση σήμερα το μεσημέρι του νομοσχεδίου για το Βασικό Μέτοχο από την κυβέρνηση.

Τονίζοντας πως κάθε μέτρο που ενισχύει αποτελεσματικά τη διαφάνεια, και καταπολεμά τη διαφθορά, θα έχει την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Αθανασάκης επισήμανε πως το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε, δεν απαντά ουσιαστικά στα θέματα αυτά.

«Δημιουργεί σύγχυση και δεν παρέχει αξιόπιστες λύσεις. Τοποθετείται σε μια στενή διοικητική και ποσοτική λογική, χωρίς τελικά να δημιουργεί το πλαίσιο για την αντιμετώπιση του θέματος στη βάση των πραγματικών απαιτήσεων», σημείωσε ο κ. Αθανασάκης. «Είναι κατ' επίφαση αυστηρό στο γράμμα, και θα αποδειχθεί ανεφάρμοστο στην πράξη, σε ένα φαύλο κύκλο δημιουργίας νέων στρεβλώσεων και προβλημάτων στο ελληνικό και ευρωπαϊκό νομικό επίπεδο», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ και ανέφερε ενδεικτικά:

Το θέμα, για παράδειγμα του βασικού μετόχου, πέρα από τον ποσοτικό καθορισμό, δεν μπορεί παρά να είναι συναρτημένο με τη δεσπόζουσα θέση στην επιχείρηση και στην αγορά.

Δεν υπάρχει ουσιαστική ενίσχυση των Οργάνων Ελέγχου.

Το θέμα των εξωχώριων εταιρειών, όπως το έθετε η ΝΔ, δεν μπορεί ουσιαστικά να αντιμετωπιστεί με την εξαίρεση των κοινοτικών εταιρειών.

Το θέμα της αυτοτέλειας των συγγενών εκκρεμεί για κρίση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τίποτα δεν ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το θέμα της συγκέντρωσης της ισχύος στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Στο θέμα του προληπτικού ελέγχου πρέπει, προφανώς, να εξηγηθεί γιατί παραμένει στο Ελεγκτικό Συνέδριο, όταν η ΝΔ για χρόνια είχε κάνει σημαία της κατά του ΠΑΣΟΚ την ανάγκη δημιουργίας Ανεξάρτητης Αρχής.

«Για το ΠΑΣΟΚ», συνέχισε ο κ. Αθανασάκης, «το θέμα της διαφάνειας προφανώς και δεν είναι μόνο θέμα δημοσίων συμβάσεων. Είναι πρόβλημα με υπερεθνικά χαρακτηριστικά, αφορά τη συνολική σχέση της ιδιωτικής και της δημόσιας σφαίρας, αφορά τη χρηματοδότηση και τα οικονομικά των κομμάτων, αφορά τη δημοκρατία και την ισονομία για κάθε πολίτη. Και τα θέματα αυτά απουσιάζουν από την οπτική της κυβέρνησης, και το πλαίσιο που παρουσίασε».

Το ΠΑΣΟΚ αναμένει την κατάθεση του νομοσχεδίου από την κυβέρνηση, προκειμένου να το αξιολογήσει συνολικά και να εξειδικεύσει τις παρατηρήσεις του. Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει τις θέσεις του και για τις γενικές αρχές που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις οικονομίας και πολιτικής, και τις προτάσεις του για τα θέματα αυτά, κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Αθανασάκης.

Προτεινόμενα για εσάς