Μονόδρομος η αναγνώριση

Δευτέρα, 06 Δεκεμβρίου 2004 19:06

A- A A+

Η Τουρκία αναμένει από την Κύπρο να δώσει έγκυρη ψήφο στη Σύνοδο Κορυφής για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., ενώ η Αγκυρα δεν αναγνωρίζει την εγκυρότητα της κυπριακής ψήφου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφού δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Εκ πρώτης αναγνώσεως υπάρχει μια παραδοξότητα στη στρατηγική της Αγκυρας, που παίζει σκληρό διπλωματικό «πόκερ». Αν και στην προκειμένη περίπτωση, δεν το έχει και μεγάλη ανάγκη, αφού από τη μία οι Ηνωμένες Πολιτείες παρεμβαίνουν σε όλα τα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπέρ των τουρκικών επιδιώξεων -σύμφωνα με έγγραφο που αποκαλύπτει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» η βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι ζητεί από την διευθύντρια Ευρώπης του ολλανδικού υπουργείου Εξωτερικών Χάνι Πόλμαν Ζαλ, να μην διαννοηθεί να συμπεριλάβει στα συμπεράσματα της Συνόδου του Δεκεμβρίου, οποιαδήποτε αναφορά στην ανάγκη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία- και από την άλλη μια σειρά από κορυφαίους ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως ο γερμανός καγκελάριος κ. Γκέρχαρντ Σρέντερ αλλά και οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Βρετανίας, του Βελγίου υποστηρίζουν ότι η αναγνώριση της Κύπρου από την Τουρκία δεν πρέπει να αποτελέσει προϋπόθεση, και το ζήτημα να μην καταστεί «κεντρικό» στη Σύνοδο των «25».

Ο Ερντογάν είναι κατά 99% σίγουρος ότι θα ικανοποιηθεί το τουρκικό αίτημα. Το 1% που απομένει είναι το ποσοστό ανασφάλειας όταν έχεις να κάνεις με διαπραγματεύσεις.

Κι αν δεν πάρει καθαρή ημερομηνία, κι αν υπάρχει στο τελικό κείμενο των συμπερασμάτων πρόνοια για ειδική σχέση, όπως προωθούν κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις; Εξαιτίας αυτού του 1% είναι δύσκολο να προχωρήσει πριν τις 17 Δεκεμβρίου σε οποιαδήποτε κίνηση στο θέμα της αναγνώρισης.

Η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί μονόδρομο για την Τουρκία, κι ακριβώς επειδή είναι οδυνηρό για την Αγκυρα δεν θέλει να φανεί ότι είναι sine qua non για να πάρει την πολυπόθητη ημερομηνία. Μετά, θέλοντας και μη, σε έναν, σε δύο, σε τρεις, σε τέσσερις μήνες θα αναγνωρίσει το αυτονόητο. Το θέμα είναι να εξασφαλισθεί και ένα χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί.

Κ.Τ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή