Ζυμώσεις και αναζήτηση συμμαχιών

Ο αριθμός 154 και τα εσωτερικά προβλήματα του ΠΑΣΟΚ προβληματίζουν το Μαξίμου και τα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ.
Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2013 16:03
UPD:16:09
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Προβληματισμό και ευρύτερες διεργασίες προκαλεί στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων – πλην του ΚΚΕ – η οριακή πλέον κυβερνητική πλειοψηφία.

Το «ναι» στην πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ της κ. Τζάκρη και η μετέπειτα διαγραφή της από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ πυροδοτεί ντόμινο εξελίξεων.

Πρώτη αντέδρασε η Ντ. Μπακογιάννη η οποία έθεσε θέμα επιστροφής της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση για να ακολουθήσει στο ίδιο μήκος κύματος και ο βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τριαντάφυλλος.

Το σίγουρο είναι ότι η ΔΗΜΑΡ εντός ενός όλο και πιο πολωτικού πολιτικού σκηνικού, λέει στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, πολύ δύσκολα θα καταφέρει να σταθεί δημοσκοπικά παραμένοντας ουδέτερη.  Κι αυτό το γνωρίζουν καλά στελέχη όπως ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Σπ. Λυκούδης που έχει διαφωνήσει με την αποχώρηση του κόμματός του από την κυβέρνηση.

Επί του παρόντος η Αγίου Κωνσταντίνου αποφεύγει να τοποθετηθεί επί της ουσίας ωστόσο κορυφαία στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου, όπως ο Δ. Χατζησωκράτης,  παρά το γεγονός ότι επισημαίνουν πως με τη σημερινή πολιτική Σαμαρά που οδηγεί σε αντικοινωνικά μέτρα, υπερφορολόγηση και ανεργία δεν υπάρχουν περιθώρια προγραμματικής σύγκλισης, αφήνουν ανοιχτό ένα παράθυρο για ευρύτερες συγκλίσεις στο πλάισιο μιας νέας προγραμματικής συμφωνίας εξόδου από την κρίση και από τα μνημόνια.

Ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος έχει διαφωνήσει με την επιλογή να φύγει το κόμμα του από την κυβέρνηση, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ σημείωσε ότι «η ΔΗΜΑΡ πρέπει να είναι πάντα σε μία θέση ευθύνης».  Παράλληλα πέταξε την «καυτή πατάτα» στον πρόεδρο του κόμματος τον Φ. Κουβέλη ο οποίος, όπως είπε με νόημα, τρεις εβδομάδες πριν από το συνέδριο είναι ο αρμοδιότερος σε αυτή τη φάση να απαντήσει.

Την ίδια ώρα, μεταξύ της Ν.Δ. και ορισμένων βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων, λένε οι γνωρίζοντες, λαμβάνει χώρα ένα άτυπο «φλερτ». Οι αντιδράσεις των κ.κ. Κουίκ και Χαϊκάλη με τη σφοδρή κριτική του πρώτου στον κ. Τσίπρα και τις δηλώσεις του δεύτερου στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες «δεν μπορούν να γίνουν ουρά του ΣΥΡΙΖΑ» σαφώς και σχετίζονται με την πρόσφατη κινητικότητα στο ευρύτερο  πολιτικό σκηνικό και κυρίως την ισχνή πλέον κοινοβουλευτική πλειοψηφία της συγκυβέρνησης.

Πολλοί εντός της Ν.Δ. τάσσονται υπέρ της επιστροφής τους στη Λ. Συγγρού (υπάρχει ήδη πρόταση προς τον Τ. Κουίκ, λένε ορισμένοι) κίνηση όχι άσχετη και με τη δήλωση κάλεσμα της Ντ. Μπακογιάννη να ξαναδεί το Μαξίμου την επιστροφή της ΔΗΜΑΡ στα κυβερνητικά έδρανα. Το αμφίπλευρο άνοιγμα – διεύρυνση τόσο προς το πατριωτικό δεξιό αντιμνημονιακό ακροατήριο όσο και προς την κεντροαριστερά θα ήταν το καλύτερο σενάριο σε μία πολύ δύσκολη για την κυβέρνηση χρονική συγκυρία.  
Στην αντίπερα όχθη η ηγεσία των Ανεξάρτητων Ελλήνων προωθεί τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ αρχής γενομένης από τις  δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου.

Η σχετική δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ν. Μαριά δεν ακούστηκε καλά στα αυτιά της Κουμουνδούρου, στελέχη της οποίας, έκαναν λόγο για πολιτική και κοινοβουλευτική απειρία η οποία βρίσκεται πίσω από τη σπουδή των Ανεξάρτητων Ελλήνων να ανοίξουν τώρα το θέμα.

Πρώτον, λένε τα εν λόγω στελέχη, είναι νωρίς και δεύτερον έτσι κι αλλιώς η Κουμουνδούρου έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι οι τοπικές κοινωνίες και οργανώσεις είναι εκείνες που θα αποφασίσουν σε μεγάλο βαθμό για τους υποψηφίους διατηρώντας την αυτονομία τους, συνεπώς δεν τίθεται θέμα κεντρικής συμφωνίας.  Οι όποιες διεργασίες θα γίνουν, αν γίνουν, «από τη βάση».

Η Κουμουνδούρου μάλιστα προχώρησε ένα βήμα παραπάνω θέτοντας, διά στόματος του Πάνου Σκουρλέτη, τρεις προϋποθέσεις: η υποψηφιότητα «να είναι αντιμνημονιακή, να είναι ενάντια στον ‘’ Καλλικράτη’’ και να βρεθεί μια κοινή συμφωνία πάνω στην οποία θα στηθεί».

Ενώ ο Νίκος Βούτσης, μιλώντας στο Mega, σημείωσε ότι «στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ο στόχος είναι συγκροτηθούν τα ευρύτερα δυνατά αντιμνημονιακά ψηφοδέλτια».

Η αναφορά – προαναγγελία του κ. Μαριά για το Ηράκλειο, εκλογική του περιφέρεια, οφειλόταν, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, σε πρωτοβουλία στελεχών της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ στην πόλη, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες ελέγχεται από τη μειοψηφία της Κουμουνδούρου.

Κατά πολλούς η κίνηση αυτή του κ. Μαριά, που ήταν εν γνώσει του Π. Καμένου, σχετίζεται και με τη χθεσινή απόφαση της κοινοβουλευτικής ομάδας να εκλέξει  το βουλευτή Ημαθίας Κώστα Γιοβανόπουλο στη θέση του γραμματέα της και τη βουλευτή Μαγνησίας Μαρίνα Χρυσοβελώνη ως  αναπληρώτρια γραμματέα, κάνοντας μάλιστα λόγο για ανάληψη πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση της δημιουργίας «ενός μεγάλου αντιμνημονιακού, δημοκρατικού και πατριωτικού μετώπου, ενόψει της μάχης των αυτοδιοικητικών και περιφερειακών εκλογών».

Η αντικατάσταση του Π. Μελλά, παρά τη δήλωση Καμένου ότι  «αφορά την ανακατανομή του ρόλου των βουλευτών , όπως αποφασίσθηκε στο ιδρυτικό συνέδριο», έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο επί σειρά ετών βουλευτής Α΄ Πειραιώς θεωρείται παλαιάς κοπής πολιτικός και συνεπώς «δυσκοίλιος» στο να κατανοήσει τις νέες συμμαχίες που επιβάλλουν  οι σημερινές συνθήκες.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή