Ευ. Βενιζέλος: Ζητάμε έγκυρους πολιτικούς συνομιλητές

Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2013 19:42
UPD:22:48
EUROKINISSI

Ο Ε. Βενιζέλος τόνισε ότι πρέπει «να δώσουμε νόημα σε συζήτηση που αυτή την ώρα υπονομεύει την προσπάθεια χώρας για έξοδο στις αγορές» και ότι πρέπει «να διασφαλίσουμε τους όρους της επαναπολιτικοποίησης της συζήτησης που πρέπει να κάνει η Ευρώπη».

A- A A+

«Δεν ζητάμε πολιτική διαπραγμάτευση, αλλά έγκυρους πολιτικούς συνομιλητές για οικονομική διαπραγμάτευση που καταλαβαίνει τα πραγματικά δεδομένα και την δυναμική των αριθμών», σχολίασε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ε. Βενιζέλος ενημερώνοντας τις Επιτροπές Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και την Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής για τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Ο Ε. Βενιζέλος τόνισε ότι πρέπει «να δώσουμε νόημα σε συζήτηση που αυτή την ώρα υπονομεύει την προσπάθεια χώρας για έξοδο στις αγορές» και ότι πρέπει «να διασφαλίσουμε τους όρους της επαναπολιτικοποίησης της συζήτησης που πρέπει να κάνει η Ευρώπη».

Το ΔΝΤ ήρθε στην Ευρώπη εξαιτίας της γερμανική απαρέσκειας στην Ε.Ε.

Κατά την εισήγησή του ο υπουργός Εξωτερικών σχολίασε και την γερμανική πολιτική στην Ευρώπη λέγοντας ότι «το ΔΝΤ δεν εγκαταστάθηκε στην καρδιά Ευρώπης γιατί το ήθελε η Ελλάδα ή για την Ελλάδα αλλά γιατί η Γερμανία ήθελε να εκδηλώσει την απαρέσκεια και δυσπιστία για την λειτουργία Ε.Ε.». Προσδιόρισε μάλιστα και τον ρόλο του ΔΝΤ, επισημαίνοντας πως «όπως το ΝΑΤΟ υπάρχει στην Ευρώπη μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο, έτσι το ΔΝΤ καλείται να διασφαλίσει την νομισματική και οικονομική ασφάλεια Eυρωζώνης με ότι αυτό συνεπάγεται για την ευρωζώνη και την Ευρώπη».

«Είναι ανάγκη η Ευρώπη να υπερβεί την κρίση, αλλά είναι και ανάγκη να ξαναμιλήσουμε για το ευρωπαϊκό κράτος, για μια Ευρώπη που να μπορεί να αντισταθεί στις πιέσεις του διεθνή ανταγωνισμού μέσα από την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή» είπε.

Οι τέσσερις άξονες της ελληνικής προεδρίας

 Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για «λιτή, λειτουργική και όσο γίνεται αποτελεσματική ελληνική προεδρία», ενώ προσδιόρισε τους τέσσερεις βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί:

 -Πρώτος άξονας το τρίπτυχο ανάπτυξη- απασχόληση - κοινωνική συνοχή.

«Πρέπει», τόνισε στο σημείο αυτό, «να αποφύγουμε τον νέο κίνδυνο που έχει φανεί στην ΕΕ και είναι η περιβόητη έκφραση ανάπτυξη χωρίς πιστώσεις και εργασία».

«Δεν μπορεί αυτό να γίνει γιατί μόνο μέσω της ανάπτυξης δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας. Θέλει παρεμβάσεις. Τα προγράμματα ανάσχεσης της και ο τρόπος που θα χρησιμοποιηθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, έχουν πολύ μεγάλη σημασία», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως κορυφαίο ζήτημα για την Ελλάδα την ανεργία στους νέους.

 -Δεύτερος άξονας η ολοκλήρωση και εμβάθυνση της οικονομικής ένωσης.

 -Τρίτος άξονας συνδέεται με το οξύ πρόβλημα των θαλάσσιων συνόρων και την προστασία τους από την λαθρομετανάστευση.

 -Τέταρτος άξονας, ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική.

«Δεν θέλουμε να κάνουμε μια διεκπαιρεωτική προεδρία. Έχουμε σαφείς προτεραιότητες, όχι εθνικές αλλά ευρωπαϊκές. Να διαμορφώσουμε το μεσογειακό έτος να δώσει έμφαση στο νότο.

 Το εξάμηνο αυτό είναι μια πρόκληση για να διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις για έναν ουσιαστικό διάλογο στο εσωτερικό κάθε κράτους μέλους αλλά και στην ευρωπαϊκή κοινωνία των πολιτών», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή