Μια Αφροδίτη και ένας αυτοκράτορας στη σύγχρονη Αθήνα

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας
Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2013 09:15
A- A A+

Ένας σκηνοθέτης αντιμέτωπος με την πιο αποφασισμένη ηθοποιό, ο έρωτας στα πρόθυρα του Γ΄  Παγκοσμίου Πολέμου, η εκδίκηση σε αναμέτρηση με τη δικαιοσύνη με φόντο την μεταπολεμική Ιαπωνία που τελεί υπό αμερικανική κατοχή, μια Ισραηλίτισσα ανάμεσα στην καρδιά της και τις παραδόσεις,  ένας προπονητής με το βλέμμα καρφωμένο στο βραβείο του break dance, δυο γαλοπούλες που ταξιδεύουν στον χρόνο για να εξαιρέσουν το είδος τους από το εορταστικό μενού, η σκληρή Αθήνα στο άγριο σήμερα και ο αδάμαστος ήρωας Ντράγκαρ στην πρώτη ελληνική ταινία επικής φαντασίας περιμένουν αυτή την εβδομάδα τους φίλους του σινεμά στις σκοτεινές αίθουσες.

«Η Αφροδίτη με τη γούνα»

SEVENFILMSGREECE
Βασισμένο στο πολυβραβευμένο θεατρικό έργο του αμερικανού συγγραφέα Ντέιβιντ Άιβς, το οποίο αντλεί έμπνευση από το ομώνυμο μυθιστόρημα του  Λεοπόλντ φον Ζάχερ - Μαζόχ, από όπου βγήκε ο όρος «μαζοχισμός», το δράμα του Ρομάν Πολάνσκι  - με τους Εμανουέλ Σενιέ και Ματιέ Αμαλρίκ - συμμετείχε επίσημα στο διαγωνιστικό του Φεστιβάλ των Καννών.

Μετά από μια εξουθενωτική οντισιόν, ένας σκηνοθέτης έχει απογοητευτεί από τις ατάλαντες ηθοποιούς, που είναι άκρως ακατάλληλες για το θεατρικό του έργο. Μέχρι τη στιγμή, που εισβάλει καθυστερημένα μία ακόμα ηθοποιός, αποφασισμένη να πάρει τον ρόλο. Στην αρχή αρνητικός και μετά μαγεμένος, περνάει από την έλξη στην εμμονή…

«Σ’ αγαπώ»

VIDEORAMAFILMSGR
Το πολυβραβευμένο φουτουριστικό μυθιστόρημα της Μεγκ Ρόσοφ, που έχει κατακτήσει εκατομμύρια αναγνώστες παγκοσμίως, μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη από τον - βραβευμένο με Όσκαρ – βρετανό σκηνοθέτη Κέβιν Μακντόναλντ. Η – υποψήφια για Όσκαρ - Σάουορς Ρόναν, πλαισιωμένη από τους Τομ Χόλαντ, Άνα Κάνσελορ, Τζορτζ Μακέι και Κόρι Τζόνσον, συναντά τον έρωτα, αλλά αποχωρίζεται βίαια τον αγαπημένο της, όταν ξεσπά ο Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο αγώνας για την επιβίωση και την επανένωσή τους θα είναι τρομακτικός.

«Ο αυτοκράτορας»

VILLAGEGR
Βασισμένο στα πραγματικά γεγονότα, που εκτυλίχθηκαν την εποχή της αμερικανικής κατοχής στην Ιαπωνία, στον απόηχο της παράδοσης του αυτοκράτορα Χιροχίτο Β΄, στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το ιστορικό πολεμικό δράμα  του Πίτερ Γουέμπερ είναι μία δυνατή ιστορία έρωτα και τιμής ανάμεσα σε δύο ορκισμένους εχθρούς. Ο - βραβευμένος με Όσκαρ - Τόμι Λι Τζόουνς, ο βραβευμένος ιάπωνας σταρ Τοσιγιούκι Νισίντα και οι Μάθιου Φοξ, Καόρι Μομόι και Ερίκο Χατσούνε ζωντανεύουν μία ιστορία, που - με όχημα τον έρωτα - διερευνά τις συγκρούσεις ανάμεσα στην εκδίκηση και τη δικαιοσύνη, καθώς ο κόσμος καλείται να ξαναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες του πολέμου.

«Στο κενό της»

THE MATCH FACTORY
Η πρώτη ταινία της Ράμα Μπέρσταϊν επιχειρεί μια σπουδή στις  θρησκευτικές, κοινωνικές και οικογενειακές επιδράσεις, που δέχονται οι γυναίκες στο Ισραήλ, μέσα από την ιστορία μίας κοπέλας, που τα έθιμα και οι παραδόσεις της εβραϊκής κοινότητας την οδηγούν στο μεγάλο δίλημμα να ακολουθήσει την καρδιά της ή το «καθήκον» της. Το δράμα, που απέσπασε επτά βραβεία από την Ισραηλινή Ακαδημία Κινηματογράφου και διακρίθηκε στο Φεστιβάλ της Βενετίας 2012 (βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για τη Χαντάς Γιαρόν) και στο Φεστιβάλ του Σάο Πάολο 2012 (βραβείο καλύτερης ταινίας), είναι η επίσημη πρόταση του Ισραήλ για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

«Στη μάχη του χορού»

FEELGOODENTMENT
Στην τρισδιάστατη ταινία του Μπένσον Λι - με τους Τζος Χολογουέι, Λαζ Αλόνσο, Τζος Πεκ, Κέιτι Λοτζ και Κρις Μπράουν - ένας προπονητής προσπαθεί με κάθε τρόπο να προετοιμάσει την ομάδα του, ώστε να αποκαταστήσει τη φήμη της αμερικάνικης break dance κουλτούρας, φέρνοντας πίσω στη χώρα προέλευσης αυτού του χορού, την Αμερική, το τρόπαιο που της ανήκει, αφού δεν έχει καταφέρει να κερδίσει εδώ και 15 χρόνια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του breakdancing, ένα ετήσιο τουρνουά που προσελκύει τις καλύτερες ομάδες του κόσμου.

«Free birds»

FEELGOODENTMENT
Στην οικογενειακή ταινία κινουμένων σχεδίων του Τζίμι Χέιγουορντ, δύο γαλοπούλες, αποφασισμένες να ανατρέψουν τη μοίρα τους, που θα της οδηγήσει ψητές στο γιορτινό τραπέζι, κλέβουν μια χρονομηχανή,  για να επιστρέψουν στον 17ο αιώνα, τότε που ξεκίνησε η παράδοση να τρώνε γαλοπούλα στις γιορτές, και να καταφέρουν να αλλάξουν το μενού.

«Ο εχθρός μου»

MOVIETRAILERSGR
Στο δράμα του Γιώργου Τσεμπερόπουλου - με τους Mανώλη Μαυροματάκη, Μαρία Ζορμπά, Γιώργο Γάλλο, Αντώνη Καρυστινό, Θανάση Παπαγεωργίου και Αριάδνη Καβαλιέρου - η ήρεμη ζωή της οικογένειας ενός ανθοπώλη καταστρέφεται, όταν εισβάλλουν  στο σπίτι τέσσερις μασκοφόροι, βιάζουν την κόρη, ρημάζουν τα πάντα και παίρνουν όλες τις οικονομίες του. Η κακή επιρροή ενός γείτονα, που τον σπρώχνει στην αυτοδικία, θα τον φέρει, τελικά, αντιμέτωπο με τον ίδιο του τον εαυτό. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά  ο σκηνοθέτης: «Όλες μου οι ταινίες αφορούν την Αθήνα και τους ανθρώπους της. Πριν δέκα χρόνια, όμως, ζούσαμε στον παράδεισο.

Τώρα, που όλα έχουν αλλάξει και η ζωή εδώ είναι μια συνεχής δοκιμασία, αισθάνομαι ότι δε μου επιτρέπεται πια να καλλιγραφώ. Η ταινία είναι σκληρή όσο και η εποχή μας. Οι “κακοί” δεν είναι μόνο ξένοι. Είναι και Έλληνες, είναι γείτονες, είναι φίλοι, είμαστε εμείς οι ίδιοι. Γιατί πολύ σωστά το λέει ένας άγνωστος ποιητής: “ο χειρότερος εχθρός μου είναι πάντοτε εντός μου”. Ο άνθρωπος μπορεί να κρύβει ένα ζώο μέσα του. Μόνο μέσα από την πάλη, μπορείς να ανακαλύψεις αυτό που πραγματικά είσαι».

«Ο Αδάμαστος: Τα χρονικά του Δρακοφοίνικα»

UNDERWORLDFILMSGR
H ανεξάρτητη παραγωγή του Θάνου Κερμίτση  - με τον ίδιο και τους Μελέτη Γεωργιάδη, Κωνσταντίνα  Γεωργαντά, Άρη Καπλανίδη και Γεωργία Γιαννακούδη - είναι η πρώτη ελληνική ταινία επικής φαντασίας. Βασίζεται στο κόμικ «Τα χρονικά του Δρακοφοίνικα», του βραβευμένου Γιάννη Ρουμπούλια, που έχει αναλάβει και τον ρόλο του «αδάμαστου» ήρωα Ντράγκαρ, ο οποίος είναι ένας σκλαβωμένος μονομάχος, που καταφέρνει να αποδράσει. Όμως, ο γυρισμός στην πατρίδα αποδεικνύεται δύσκολος και περιπετειώδης.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς