Αδ. Γεωργιάδης: «Αν υπάρξουν απολύσεις στον ΕΟΠΥΥ δεν θέλω να το χρεωθεί η τρόικα»

Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2013 17:14
UPD:19:27
EUROKINISSI/EUROKINISSI
A- A A+

Αν υπάρξουν απολύσεις στον ΕΟΠΥΥ, «σας παρακαλώ να μην το χρεώνετε στην τρόικα. Αυτές θα είναι δικές μου αποφάσεις. Μη μου παίρνει τη δόξα η τρόικα όταν κάνουμε το αυτονόητο. Έχω βαρεθεί να κάνω το αυτονόητο και να παίρνει τη δόξα ο Τόμσεν. Γιατί το κάνω; Γιατί είναι σωστό και πρέπει να μάθουμε στη χώρα μας να κάνουμε το σωστό, χωρίς τον μπαμπούλα της τρόικας» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο απολύσεων γιατρών.

Όταν ερωτήθηκε για τα σχόλια των ιατρικών συλλόγων περί αντιφατικών δηλώσεών του σχετικά με τις απολύσεις, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι η χώρα πάσχει από έλλειμμα συνεννόησης, καθώς το στοίχημα που είχε βάλει ήταν ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο ΕΣΥ, δηλαδή στην κινητικότητα μεταξύ των νοσοκομείων. «Υπολογίζοντας τα κενά που έχουμε από τη μια και όσους βγάλαμε σε διαθεσιμότητα από τη άλλη, οι σε κινητικότητα γιατροί ήταν λιγότεροι των κενών» είπε.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός, η μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας δεν είναι κινητικότητα μεταξύ των νοσοκομείων του ΕΣΥ, καθώς εκεί δεν υπάρχει καν επίσημη αξιολόγηση. Ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν ισχύει ότι θα απολυθούν 1.370 γιατροί. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ΕΟΠΥΥ και των Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ και θα υπάρξει ένωση των δύο αυτών συστημάτων σε ένα, οπότε και εκεί θα εξεταστεί το αν υπάρχει έλλειμμα ή πλεόνασμα προσωπικού. «Αν έχουμε έλλειμμα προσωπικού, δε θα έχουμε απολύσεις. Αν έχουμε πλεόνασμα, θα έχουμε απολύσεις, γιατί κάποιο περισσεύουν» δήλωσε.

Η αξιολόγηση, όπως είπε ο υπουργός, θα δει ποιες ειδικότητες έχουν τα συστήματα πρωτοβάθμιας φροντίδας σε άλλες χώρες του κόσμου. «Εάν έχουν όλες τις ειδικότητες που έχουμε εμείς, τότε κανένα πρόβλημα. Εάν δεν έχουν και εμείς για τους Χ λόγους έχουμε βάλει στο σύστημα διαφόρους ανθρώπους των οποίων η ειδικότητα δεν είναι για την πρωτοβάθμια, τι κάνουμε;» δήλωσε, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να πάρει πολιτική απόφαση τύπου «χρειαζόμαστε πλαστικούς ή γενικούς χειρουργούς κλπ».

Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, είπε ότι σε τρεις εβδομάδες η έκθεση αξιολογήσεως θα είναι έτοιμη.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, απόφαση της κυβέρνησης είναι να μετατραπεί ο ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και να σταματήσει να είναι πάροχος. Όπως είπε, όλες οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες,  μέχρι τη δεκαετία του '80 είχαν και τους δύο ρόλους, του αγοραστή και του παρόχου.  «Στην πορεία όλες έγιναν μόνο αγοραστές, γιατί κατάλαβαν ότι κοστίζει πολύ να συντηρούν δικές τους μονάδες παροχής. Αντιθέτως μείωναν πολύ το κόστος τους, εάν ήταν μόνο αγοραστές» δήλωσε και πρόσθεσε ότι με αυτό το μοντέλο λειτουργίας στόχος είναι η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των χρημάτων των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, για χαμηλότερες τιμές και υψηλότερη ποιότητα.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή