Διευκρινίσεις Ρουσόπουλου για το Βασικό Μέτοχο

Τρίτη, 07 Δεκεμβρίου 2004 16:17
A- A A+

Διευκρινίσεις ως προς την πρόβλεψη του νομοσχεδίου για το Βασικό Μέτοχο, κατά την οποία συγγενείς των επιχειρηματιών με συναλλαγές στον δημόσιο τομέα δεν μπορούν να είναι βασικοί μέτοχοι σε ΜΜΕ, ενώ συγγενείς υπουργών ή βουλευτών μπορούν να είναι, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε αλλεπάλληλες συναφείς ερωτήσεις.

Ο κ.Ρουσόπουλος υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση στη βάση των συνταγματικών επιταγών -που αναφέρονται στη σχέση των ΜΜΕ και εταιρειών ανάληψης δημοσίων συμβάσεων- προώθησε τον εφαρμοστικό νόμο, δεδομένου ότι ο προηγούμενος νόμος (όπως είχε καταγγείλει η ΝΔ) «άνοιγε τα παράθυρα στη διαπλοκή» και άρα υπήρχε ανάγκη «να κλείσουν αυτά τα παράθυρα σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος».

Επί του θέματος εξάλλου, ο κ.Ρουσόπουλος επεσήμανε ότι «τα πολιτικά πρόσωπα υπόκεινται στον έλεγχο του πόθεν έσχες», άρα «τυχόν καταγγελίες για χρηματισμό είναι βέβαιον ότι θα απασχολήσουν αυτή την κυβέρνηση, όπως δεν απασχόλησαν την προηγούμενη». Με την επισήμανση επίσης πως είναι το Σύνταγμα που ως «παρένθετα πρόσωπα» ορίζει τους «συγγενείς» επαφίοντας στον νομοθέτη τον ορισμό των βαθμών συγγενείας, ο κ.Ρουσόπουλος διευκρίνισε ότι επίσης το Σύνταγμα ορίζει τους περιορισμούς που αναφέρονται στην ιδιότητα των διευθυντικών στελεχών ΜΜΕ.

Αναφορικά με «πληροφορίες για επαφές του πρωθυπουργού με επιχειρηματίες προ της παρουσίασης της συγκεκριμένης ρύθμισης», ο κ.Ρουσόπουλος απάντησε στον «υπαινιγμό» σημειώνοντας ότι από τις ρυθμίσεις που έγιναν χθες γνωστές «φάνηκε καθαρά, ότι αυτή η κυβέρνηση δεν συμβιβάζεται με κανέναν».

Σε ό,τι αφορά πληροφορίες περί «ενστάσεων κυβερνητικών στελεχών», ο κ.Ρουσόπουλος δήλωσε κατηγορηματικά πως «δεν υπήρξαν ούτε ενστάσεις, ούτε επιφυλάξεις», σημειώνοντας ενδεικτικά ότι χθες πραγματοποιήθηκε η συντομότερης διάρκειας σύνοδος της κυβερνητικής επιτροπής μολονότι το νομοθέτημα υπάγεται σε πολλαπλή συναρμοδιότητα υπουργών. Ως προς τις επιφυλάξεις που είχε εκφράσει παλαιότερα ο επίτροπος Σταύρος Δήμας, ο κ.Ρουσόπουλος παρατήρησε ότι τα συγκεκριμένα σχόλια του κ.Δήμα είχαν γίνει σε χρόνο πρωθύστερο και άρα δεν είχε γνώση του συγκεκριμένου νομοθετήματος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τον απόηχο που είχε η συγκεκριμένη κυβερνητική πρωτοβουλία παρατήρησε πως: «είναι βέβαιον ότι ενοχλεί, διότι όταν προσπαθεί κάποιος να βάλει τάξη σ΄ένα τοπίο που προηγουμένως ήταν άναρχο και δομημένο κατά τρόπο που εξυπηρετούσε συμφέροντα, προκαλεί ενόχληση». «Υπήρξαν όμως και πολύ θετικά μηνύματα απ΄τον λαό», τόνισε σχετικά.

Σημειώνοντας τέλος, ότι η χθεσινή παρουσίαση έγινε για να αποδοθεί το πνεύμα του νόμου και ότι έπονται οι ακριβείς διατυπώσεις του νομοσχεδίου, ο κ.Ρουσόπουλος υπενθύμισε ότι οι βασικές προτάσεις επί του θέματος είχαν κατατεθεί από τη ΝΔ ως αντιπολίτευση, ενώ τόνισε πως «αν υπάρξουν προτάσεις που αντιμετωπίζουν καλύτερα τα προβλήματα απ΄αυτές που διατυπώνονται στο σχέδιο νόμου, η κυβέρνηση με πολλή χαρά θα τις ακούσει».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή