Ατελές το νέο σχέδιο της Ολλανδικής προεδρίας

Εκτιμούν Αθήνα και Λευκωσία
Τρίτη, 07 Δεκεμβρίου 2004 16:36
A- A A+

Το κείμενο με τις ελληνικές θέσεις σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, επέδωσε το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στον προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, oλλανδό πρωθυπουργό Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, ο οποίος επισκέφθηκε την Αθήνα, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις 16-17 του μήνα στις Βρυξέλλες.

Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στο δεύτερο σχέδιο συμπερασμάτων που έχει ετοιμάσει η ολλανδική προεδρία, το οποίο έχει προκαλέσει την απογοήτευση της Κυπριακής Δημοκρατίας http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/12/07/986843.htm , καθώς σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, το περιεχόμενο του είναι επηρεασμένο από τις πιέσεις υπέρ της Αγκυρας που ασκεί η Ουάσινγκτον, που προειδοποίησε χθες τη Λευκωσία πως η άσκηση βέτο θα θεωρηθεί "εχθρική πράξη".

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ Γ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας δύσκολης και σύνθετης διαδικασίας, και αρνήθηκε να αποκαλύψει τι διεμείφθη μεταξύ Καραμανλή - Μπαλκενέντε.

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει αύριο ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, όπου θα συναντηθεί και με τον αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των μελών του ΝΑΤΟ. Στην πρωτεύουσα του Βελγίου θα βρεθεί και ο τούρκος ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιούλ. Επόμενος σταθμός του Ολλανδού πρωθυπουργού θα είναι η Λευκωσία, όπου το απόγευμα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κύπρου, Τάσσο Παπαδόπουλο.

Tι προβλέπει για ελληνοτουρκικά, Κύπρο

Το κείμενο συμπερασμάτων της προεδρίας που μοιράστηκε σήμερα στις διπλωματικές αποστολές των «25» στις Βρυξέλλες, χαρακτηρίζεται ατελές από Αθήνα και Λευκωσία. Κατώτερο των προσδοκιών, σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Πάνο Μπεγλίτη. Το μόνο θέμα που υφίσταται και αναγνωρίζεται, είναι αυτό της υφαλοκρηπίδας, τονίζει η κυβέρνηση δια του υφυπουργού Εξωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Στο νέο κείμενο συμπερασμάτων της Ολλανδικής προεδρίας υπάρχουν αρκετές αλλαγές ως προς το προσχέδιο, και ορισμένες από αυτές αφορούν άμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Η νέα παράγραφος 20 του β' σχεδίου αναφέρει ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσορίζει την πρόοδο στις σχέσεις της Τουρκίας με τους γείτονές της, και την ετοιμότητά της να συνεχίσει να εργάζεται με τα κράτη μέλη για την επίλυση των συνοριακών διαφορών που εκκρεμούν, σύμφωνα με την αρχή της ειρηνικής επίλυσης... Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει την άποψη του ότι οι ανεπίλυτες διμερείς διαφορές, οι οποίες μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην ενταξιακή διαδικασία θα πρέπει, αν αυτό καταστεί αναγκαίο, να παραπεμφθούν για επίλυση στο Διεθνές Δικαστήριο».

Σε ό,τι αφορά, τώρα, στην επέκταση -εκ μέρους της Τουρκίας- της τελωνειακής ένωσης προς όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ - συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου -, στην παράγραφο 19 του σχεδίου αναφέρεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσορίζει την απόφαση της Τουρκίας να υπογράψει το πρωτόκολλο σχετικά με την υιοθέτηση της συμφωνίας της Aγκυρας, λαμβάνοντας υπόψη την ένταξη των δέκα νέων κρατών μελών».

Δηλαδή, η Κύπρος δεν αναφέρεται ονομαστικά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή