Ζωή με το κομμάτι

Τρίτη, 07 Δεκεμβρίου 2004 18:18

A- A A+

Οι μισοί εργαζόμενοι, δηλαδή 1,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι, ζουν στη ανέχεια, διότι δεν κατορθώνουν να ξεπεράσουν το όριο της φτώχειας που είναι δύο δολάρια την ημέρα, αναφέρεται σε έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (BIT). Σε πιο δεινή θέση βρίσκονται περίπου 550 εκατομμύρια που αναγκάζονται να επιβιώνουν με λιγότερα από ένα δολάριο την ημέρα.

Ωστόσο, οι πένητες ως ποσοστό του συνόλου των εργαζομένων έχουν μειωθεί από το 1990, από το 57,2% σε 49,7% το 2003. Μάλιστα υπάρχει πρόβλεψη για περαιτέρω μείωση το 2015 στο 40%.

Οι αριθμοί μπορεί να ευημερούν, αλλά οι 1,585 δισ. άνθρωποι δυστυχούν, αν συνυπολογίσουμε και τους 185,9 εκατομμύρια ανέργους.

Το BIT καταδεικνύει ως πιο σίγουρο μέσο για τη μείωση της φτώχειας τη βελτίωση της παραγωγικότητας, αν και μπορεί βραχυπρόθεσμα να μεταφραστεί σε απώλειες θέσεων εργασίας, σε αύξηση των κερδών και όχι των μισθών, αλλά και σε επιπλέον ώρες εργασίας.

Μεταξύ των καθοριστικών στοιχείων για να ελαττωθεί ο αριθμός των φτωχών εργαζόμενων είναι η δημιουργία ευπρεπών και παραγωγικών θέσεων και μιας δίκαιης παγκοσμιοποίησης, καταλήγει το BIT.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή