Εξαιρετικά προσοδοφόρες οι διοργανώσεις των Μουντιάλ

Τα οφέλη για τις χώρες που φιλοξένησαν τα τρία τελευταία Παγκόσμια Κύπελλα άγγιξαν αθροιστικά τα 56 δισ. δολάρια
Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2013 07:00
UPD:11:09
EPA/Antonio Lacerda

Το επιβλητικό «Μαρακανά» στο Ρίο ντε Τζανέιρο, το οποίο ουσιαστικά ξαναχτίστηκε για να φιλοξενήσει αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2014.

A- A A+

Οικονομικά οφέλη που αθροιστικά άγγιξαν τα 56 δισ. δολάρια απέφεραν στις διοργανώτριες χώρες οι διοργανώσεις των τριών τελευταίων Παγκοσμίων Κυπέλλων ποδοσφαίρου, αποδεικνύοντας πως ο θεσμός του Μουντιάλ αποτελεί την πιο προσοδοφόρα επένδυση από τις αθλητικές διοργανώσεις παγκοσμίως.

Η διοργάνωση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου προσφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη για τους διοργανωτές. Οι αναπτυγμένες χώρες αφομοιώνουν ταχύτερα τις θετικές επιπτώσεις στην οικονομία τους, συγκριτικά με τις αναπτυσσόμενες που καρπώνονται τα οικονομικά οφέλη σταδιακά και σε βάθος χρόνου. Υπολογίζεται πως τα τρία τελευταία Μουντιάλ απέφεραν στις διοργανώτριες χώρες συνολικά οικονομικά οφέλη που έφτασαν τα 56 δισ. δολ., με το ΑΕΠ τους να αυξάνεται κατά 1% μ.ό.

Αμεσα αντανακλώνται στην οικονομία τα οφέλη από την αύξηση του τουρισμού και του λιανεμπορίου, καθώς και από τις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται. Μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη προκύπτουν από την πολιτιστική κληρονομιά που αφήνουν ως παρακαταθήκη οι διάφορες υποδομές που ανακατασκευάζονται ή δημιουργούνται για τις ανάγκες της διοργάνωσης. Η ανάληψη της διοργάνωσης ενός Μουντιάλ είναι σαφώς χαμηλότερη σε κόστος σε σύγκριση με το κόστος διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ τα τουριστικά, τηλεοπτικά και εμπορικά έσοδα είναι εξίσου σημαντικά.

Περισσότερα στη «Ναυτεμπορική».

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις