Παθιασμένη σύγκρουση με κομψότατη βαρβαρότητα

Το έργο «Η Αφροδίτη με τη γούνα», παρουσιάζεται στο θέατρο Θησείον
Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2013 11:25
A- A A+

Ένα «παιχνίδι» γοητευτικό και σκοτεινά αστείο, κάτι ανάμεσα σε δράμα που ταράζει και κωμωδία που  διασκεδάζει, κάνει με την τολμηρή ματιά του μια βαθιά διείσδυση στην τέχνη της υποκριτικής, μέσα κι έξω από τη σκηνή. Βραβευμένο με Τόνι και πολλά ακόμη βραβεία, το έργο του αμερικανού θεατρικού συγγραφέα Ντέιβιντ Άιβς, «Η Αφροδίτη με τη γούνα», παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Γιώργου Οικονόμου, στο θέατρο Θησείον, από την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου.

«Μαζοχιστική» έκρηξη χωρίς όρια

Στους πιο κωμικούς, αλλά και πιο τολμηρούς τους ρόλους, η Βίκυ Παπαδοπούλου και ο Γιώργος Παπαγεωργίου ενσαρκώνουν τους δύο ήρωες του έργου. Εκείνος είναι ένας θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης, που μόλις έχει γράψει το έργο «Η Αφροδίτη με τη γούνα», μια διασκευή του παλιού μυθιστορήματος «Venus in furs» του αυστριακού Λεοπόλντ φον Ζάχερ - Μαζόχ, βιβλίο από το οποίο βγήκε ο όρος «μαζοχισμός». Εκείνο που ψάχνει είναι μια νέα, όμορφη, γοητευτική και έξυπνη ηθοποιό, για να υποδυθεί την ηρωίδα του. Όμως, καμία δεν τον ικανοποιεί. Μέχρι τη στιγμή, που εμφανίζεται μια νεαρή ηθοποιός, εντελώς αντισυμβατική και ακατάλληλη για τον ρόλο, όμως και απόλυτα αποφασισμένη να τον πάρει.

Η σύγκρουση αρχίζει, ξεπερνώντας κάθε όριο, και μια δυνατή έκρηξη ξεσπά, καθώς οι ρόλοι θύτη και θύματος αλλάζουν με καταιγιστικούς ρυθμούς. Το παιχνίδι, που θα παιχτεί πάνω σε έναν καμβά στερεοτύπων, κρυφών και «αμαρτωλών» προσωπικών επιθυμιών, ακραίων διεκδικήσεων, λαγνείας και διαστροφής, ανατρέπει κάθε προηγούμενο κανόνα, καθώς οι χαρακτήρες ταξιδεύουν στον χρόνο και στους πιο μύχιους πόθους τους, διεκδικούν τα πάθη τους και συγκρούονται για τη λύτρωση, με κομψότατη πάντα βαρβαρότητα.

«Μάλλον κάπου υπάρχει μια “θεά” στο έργο»

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο συγγραφέας του έργου, το οποίο μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη από τον Ρομάν Πολάνσκι: «Τι θα μπορούσε να είναι πιο ταιριαστό από το να παίζεται το έργο μου, “Η Αφροδίτη με τη γούνα”, στο σπίτι του Διόνυσου, της Αφροδίτης και των Βακχών; Έτσι κι αλλιώς, μάλλον κάπου υπάρχει μια “θεά” στο έργο. Μια θεά τουλάχιστον, που κρύβεται και στοιχειώνει τη δράση του. Γίνονται αναφορές στις “Βάκχες” του Ευριπίδη κατά τη διάρκεια του έργου, πράγμα διόλου τυχαίο, εφόσον υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ του σπουδαίου κλασσικού κειμένου και του “Venus Im Pelz” του Λεοπόλντ φον Ζάχερ - Μαζόχ, από το οποίο άντλησα υλικό για το θεατρικό μου.

Αγαπούσα πάντα και με συνέπαιρναν τα έργα του αρχαίου αθηναϊκού θεάτρου. Η πληρότητα της πλοκής, ο ωκεανός των συναισθημάτων, το μίγμα της ποίησης και καθημερινού ρεαλισμού, η αμεσότητα του δράματος, όλα ασκούν ακόμα μαγεία μέσα μου. Στην πραγματικότητα, πριν είκοσι χρόνια, έμαθα αρκετά ελληνικά, για να μπορώ να διαβάζω Ευριπίδη στο πρωτότυπο κείμενο, μόνο που η ζωή με προσπέρασε, έτσι ώστε έμεινα με λίγα μόνο απομεινάρια εκείνων των ελληνικών.

Είναι ένα από τα σχέδια μου, όταν γεράσω να επανέλθω στα ελληνικά και να τα ξαναμάθω, ώστε να μπορώ να “ξαναεπισκεφτώ” τον Σοφοκλή, τον Αισχύλο και, φυσικά, τον Ευριπίδη. Θέλω να ελπίζω ότι οι τρεις τους - αλλά και οι θεοί, ειδικά ο Διόνυσος - θα δουν με αγάπη  το έργο μου και ειδικά αυτήν την παραγωγή. Ίσως και ο  Αριστοφάνης να ξεπροβάλει χαμογελαστός από το βάθος, για να δει τι παίζεται στη σκηνή απόψε. Μέχρι τότε, Ηail Αφροδίτη!».

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Δάφνη Οικονόμου, σκηνοθεσία - μουσική επιμέλεια: Γιώργος Οικονόμου, σκηνικά - κοστούμια: Κώστας Βελινόπουλος, φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος, βοηθός σκηνοθέτη: Παναγιώτης Καφούσιας, συμπαραγωγή: Λυκόφως του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου. Παίζουν: Βίκυ Παπαδοπούλου, Γιώργος Παπαγεωργίου.

Πληροφορίες
Θέατρο Θησείον: Τουρναβίτου 7 - Θησείο, τηλ.: 210 3255444. Ημέρες και ώρες παραστάσεων:  Πέμπτη έως Κυριακή: 21.00, μετά από έναν μήνα: Πέμπτη, Παρασκευή και Κυριακή: 21.00, Σάββατο 19:00 (τα Σαββατοκύριακα σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο με το «Mistero Buffo»). Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 16 ευρώ, φοιτητικό - ανέργων: 12 ευρώ. Προπώληση: Ticket Services: Πανεπιστημίου 39 (εντός Στοάς Πεσμαζόγλου), τηλεφωνικά: 210 7234567, ηλεκτρονικά: www.ticketservices.gr.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς