Μ. Βαρβιτσιώτης: Πολύ σοβαρό το θέμα του «Νour-m»

Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2013 15:44
UPD:16:02

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM, ανέφερε ότι το πλοίο κρίνεται αναξιόπλοο και κρατείται γι’ αυτό στο λιμάνι της Ρόδου.

A- A A+

«Πολύ σοβαρό» χαρακτήρισε ο υπουργός Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτης, το θέμα που έχει ανακύψει με το πλοίο «Νour-m» το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, φέρεται να μετέφερε οπλισμό σε εμπόλεμη ζώνη της Μεσογείου.

Όπως είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM, το πλοίο κρίνεται αναξιόπλοο και κρατείται γι’ αυτό στο  λιμάνι της Ρόδου.

Σύμφωνα με τα παραστατικά, διευκρίνισε ο υπουργός Ναυτιλίας, το πλοίο μεταφέρει όπλα στη Λιβύη. «Κατά δήλωση του καπετάνιου και μελών του πληρώματος – που είναι αντιφατικές μεταξύ τους – το πλοίο κατευθυνόταν είτε στη Συρία είτε στην Τουρκία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Αυτό δημιουργεί τα εξής ερωτήματα: διότι εάν κατευθύνεται προς το λιμάνι της Ταρτούς, το οποίο είναι υπό τον έλεγχο του καθεστώτος Άσαντ, ο οπλισμός αυτός πήγαινε για να ενισχύσει το καθεστώς. Αν, όμως, πήγαινε στην Τουρκία, αυτό σημαίνει ότι θα προσπαθούσαν να περάσουν τον οπλισμό για όφελος των ανταρτών στη Συρία. Πάντως, τα παραστατικά λένε ότι πάει στη Συρία το πλοίο», ανέφερε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι εντολέας ήταν το υπουργείο Άμυνας της Λιβύης, όμως, όπως είπε, δεν υπάρχει καμία ενόχληση μέχρι στιγμής ούτε από τη Λιβύη ούτε από την πλοιοκτήτρια εταιρεία, τουρκικών συμφερόντων.

Σε ό,τι αφορά των έλεγχο του φορτίου του πλοίου, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν ανοιχθεί περίπου εννέα κοντέινερ σε σύνολο 55, ενώ τα υπόλοιπα δεν είναι προσβάσιμα για να ανοιχθούν, καθώς πρέπει να ξεφορτωθούν. Είπε ακόμη ότι ανοίγοντας τα κοντέινερ στα οποία υπήρχε πρόσβαση βρέθηκαν στο εσωτερικό τους φυσίγγια που χρησιμοποιούνται από καλάσνικοφ, αντιαεροπορικά βλήματα και βλήματα των 50 mm που χρησιμοποιούνται από πυροβόλα όπλα.

Υπό αυστηρά μέτρα ο έλεγχος

LOIZOS LOIZOS

Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι στα κοντέινερ του πλοίου γίνονται παρουσία εισαγγελέα, του διευθυντή του Τελωνείου Ρόδου και τριών πυροτεχνουργών του Λιμενικού (δύο της Ομάδας Ειδικών Αποστολών του κλιμακίου της Ρόδου και ένας της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών), ενώ στον χώρο βρίσκεται διαρκώς σε επιφυλακή όχημα της Πυροσβεστικής.

Στην περιοχή γύρω από το σημείο όπου έχει δέσει το πλοίο, έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

LOIZOS LOIZOS

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι αρχές εκτιμούν ότι στο αμπάρι του πλοίου πρέπει να βρίσκονται και όπλα και θα χρειαστεί γερανός προκειμένου τα εμπορευματοκιβώτια να μεταφερθούν στην προβλήτα για να ανοιχθούν. Ανώτατο στέλεχος του Λιμενικού ανέφερε πάντως ότι η έρευνα για το φορτίο του πλοίου και τον προορισμό του θα χρειαστεί χρόνο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή