Όρους για τη συμμετοχή του στη Γενεύη 2 έθεσε ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός

Ζητεί μεταβατική κυβέρνηση με πλήρεις εξουσίες και άμεση αποχώρηση του Άσαντ
Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2013 15:37
UPD:15:49
REUTERS/STRINGER

Οι αντάρτες οι οποίοι πολεμούν το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ έχουν διασπαστεί μεταξύ των μετριοπαθών μαχητών του ΕΣΣ και των ριζοσπαστών ισλαμιστών, οι οποίοι διατηρούν δεσμούς με την Αλ Κάιντα.

A- A A+

Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (ΕΣΣ), βασική ένοπλη δύναμη των σύρων ανταρτών, έθεσε την Τρίτη όρους για τη συμμετοχή του στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης.

Βασικότερος εξ αυτών είναι οι μεταβατικές αρχές οι οποίες θα προκύψουν από τις διαπραγματεύσεις να έχουν ισχυρή εξουσία.

Σε δήλωσή του τη Δευτέρα το βράδυ, το ανώτατο συμβούλιο διοίκησης του ΕΣΣ χαιρέτισε «κάθε πολιτική λύση στη διαμάχη η οποία βασίζεται σε καθαρούς στόχους», όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η διεθνής διάσκεψη «Γενεύη 2», σημείωσε ο ΕΣΣ, «πρέπει εξαρχής να ξεκαθαρίσει ότι ο σκοπός της είναι ο σχηματισμός μεταβατικής εθνικής κυβέρνησης στη Συρία με πλήρεις εξουσίες».

Κάλεσε επίσης σε συμφωνία η οποία θα περιέχει ως ζήτημα αρχής την παραίτηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Ζήτησε, παράλληλα, ακριβές χρονοδιάγραμμα διαπραγματεύσεων υπό το καθεστώς του Κεφαλαίου 7 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο επιτρέπει τη χρήση βίας.

EURONEWS

Στην ανακοίνωση, σημειώνεται ότι πρέπει να συσταθεί ειδικό ανεξάρτητο δικαστήριο το οποίο θα δικάσει όσους διέπραξαν «εγκλήματα κατά του συριακού λαού», ενώ ζητείται και η απελευθέρωση όλων των κρατουμένων και ομήρων για λόγους οι οποίο σχετίζονται με την πολιτική σύγκρουση.

Εκφράζεται ακόμη η απαίτηση να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί του καθεστώτος Άσαντ και να ανοίξουν οι δίαυλοι ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και να αποχωρήσουν οι μαχητές από το Ιράν, το Ιράκ και το Λίβανο, οι οποίοι μάχονται δίπλα στον κυβερνητικό στρατό.

Ο ΕΣΣ καταλήγει υπογραμμίζοντας την ανάγκη η συριακή αντιπολίτευση να εκπροσωπηθεί στη Γενεύη από μία και μόνη αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από την ηγεσία του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού και την ανώτατη διοίκηση του ΕΣΣ.

Οι αντάρτες οι οποίοι πολεμούν το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ έχουν διασπαστεί μεταξύ των μετριοπαθών μαχητών του ΕΣΣ και των ριζοσπαστών ισλαμιστών, οι οποίοι διατηρούν δεσμούς με την Αλ Κάιντα.

ΗΠΑ και Ρωσία προσπαθούν από το Μάιο να οδηγήσουν στο τραπέζι των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων τα δύο στρατόπεδα του συριακού εμφυλίου, ώστε να δοθεί πολιτική λύση στη σύγκρουση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή