ΚΚ Κίνας: Διακήρυξη μεταρρυθμιστικής στροφής με «αποφασιστικό» ρόλο στις αγορές

Ανακοίνωση μετά το τέλος τεραήμερης συνεδρίασης της Κεντρικής του Επιτροπής
Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2013 13:55
UPD:14:01
REUTERS/KIM KYUNG-HOON

Ιστορικά, σύνοδοι της ολομέλειας μιας νεοεκλεγείσας Κεντρικής Επιτροπής έχουν λειτουργήσει ως εφαλτήρια για σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις και η συγκεκριμένη θα χρησιμεύσει επίσης ως ένα πρώτο τεστ της προσήλωσης της νέας ηγεσίας στις μεταρρυθμίσεις.

A- A A+

Το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ) δεσμεύθηκε ότι θα αφήσει τις αγορές να διαδραματίζουν έναν «αποφασιστικό» ρόλο στην κατανομή των πόρων, καθώς δημοσιοποίησε την Τρίτη μια μεταρρυθμιστική ατζέντα για την επόμενη δεκαετία, στο πλαίσιο της οποίας επιδιώκει να επανεξετάσει ενδελεχώς τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου για να προωθήσει τη μελλοντική ανάπτυξη.

Η Κίνα έχει στόχο να πετύχει «αποφασιστικής σημασίας αποτελέσματα» ως το 2020, με τις εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις να επικεντρώνονται σε αλλαγές στην οικονομία, αναφέρει το ΚΚΚ σε δήλωση που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, στο τέλος μιας τετραήμερης - κεκλεισμένων των θυρών -  συνεδρίασης της 205μελούς Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

«Το ζήτημα-κλειδί είναι να υπάρξει καλός χειρισμός της σχέσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αγορά και να αφεθεί η αγορά να διαδραματίσει έναν αποφασιστικό ρόλο στην κατανομή των πόρων», μετέδωσε το Νέα Κίνα.

Σε προηγούμενες δηλώσεις, το Κομμουνιστικό Κόμμα συχνά υποστήριζε για τις αγορές πως διαδραματίζουν ένα βασικό ρόλο στην κατανομή των πόρων, μετέδωσε το Νέα Κίνα, πράγμα που σημαίνει ότι η νέα φρασεολογία ισοδυναμεί με αναβάθμιση του ρόλου τους.

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ έχουν θέση ως στόχο την τόνωση της ανάπτυξης, καθώς η οικονομία, έπειτα από τρεις δεκαετίες μεγάλης επέκτασης, έχει επιβραδυνθεί.

Από το μακρύ κατάλογο των τομέων με τους οποίους ασχολήθηκε η συνεδρίαση, οι περισσότεροι αναλυτές ξεχωρίζουν την ώθηση για ένα μεγαλύτερο ρόλο των αγορών στο χρηματοπιστωτικό τομέα και για μεταρρυθμίσεις στα δημόσια οικονομικά ως τα θέματα που πιθανότατα θα τύχουν άμεσης προσοχής.

Ιστορικά, σύνοδοι της ολομέλειας μιας νεοεκλεγείσας Κεντρικής Επιτροπής έχουν λειτουργήσει ως εφαλτήρια για σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις και η συγκεκριμένη θα χρησιμεύσει επίσης ως ένα πρώτο τεστ της προσήλωσης της νέας ηγεσίας στις μεταρρυθμίσεις.

Ορισμένες μεταρρυθμίσεις μπορεί να συναντήσουν σφοδρή αντίσταση από ισχυρές ομάδες συμφερόντων, όπως τοπικές κυβερνήσεις ή κρατικά μονοπώλια, δηλώνουν πρόσωπα τα οποία παίρνουν μέρος στις συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή