Η νέα γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ πίσω από την πρόταση μομφής

Η κινηματική αριστερά δίνει τη σκυτάλη στην κοινοβουλευτική αριστερά
Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2013 06:54
UPD:07:18
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κουμουνδούρου.

A- A A+

Σε αλλαγή πολιτικής με την ίδια όμως στόχευση -την πτώση της συγκυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ- προχώρησε εσχάτως ο ΣΥΡΙΖΑ, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Θιασώτες της αλλαγής αυτής ήταν και είναι κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου όπως ο εκπρόσωπος Τύπου Π. Σκουρλέτης και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ν. Βούτσης. Η απόφαση ελήφθη στις συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας που ακολούθησαν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα χωρίς να υπάρξουν σοβαρές αντιρρήσεις πλην κάποιων γενικότερων επισημάνσεων εκ μέρους στελεχών της «Αριστερής Πλατφόρμας» για έμφαση στον κινηματικό χαρακτήρα του κόμματος και στην αναγκαιότητα ύπαρξης ισχυρού λαϊκού κινήματος προκειμένου να στηριχθεί η κυβέρνηση της Αριστεράς.

Στον πυρήνα της εν λόγω αλλαγής βρίσκεται η εκτίμηση ότι η κυβέρνηση πολύ δύσκολα θα πέσει μόνο από τους λαϊκούς αγώνες και λόγω των ισχυρών ερεισμάτων που διαθέτει στα κυρίαρχα ΜΜΕ και κυρίως λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκονται σήμερα μεγάλα στρώματα της κοινωνίας μετά από έξι χρόνια συνεχούς λιτότητας και ύφεσης.

Η ηγεσία της Κουμουνδούρου υιοθέτησε την εκτίμηση πολλών κορυφαίων στελεχών ότι η κυβέρνηση δεν πέφτει μόνο από τους λαϊκούς αγώνες 

Η προχθεσινή συγκέντρωση έξω από το κοινοβούλιο απλά επιβεβαίωσε τα στελέχη που ζητούσαν αλλαγή πλεύσης, αφού μπορεί η παρουσία των κομματικών στελεχών να ήταν ικανοποιητική, αλλά το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν έφτασε στα αυτιά του απλού κόσμου.   

Στον αντίποδα η εκτίμηση πολλών στελεχών του κόμματος είναι ότι η συμμαχία Σαμαρά - Βενιζέλου αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα εντός των κοινοβουλευτικών ομάδων των δύο κομμάτων και κυρίως εντός του ΠΑΣΟΚ. Η επιχείρηση διεμβόλυνσης της Χαριλάου Τρικούπη ξεκίνησε με τις βολές κατά Βενιζέλου για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Το θέμα εντέχνως «σέρνεται» εδώ και εβδομάδες και γιατί διατηρείται στην επικαιρότητα και διότι αναζητείται η κατάλληλη στιγμή για να φτάσει στη Βουλή. Το επόμενο βήμα ήταν η κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας.

Θα ακολουθήσουν, όπως λένε στην Κουμουνδούρου, ψηφοφορίες για τον προϋπολογισμό, για τον ενιαίο φόρο ακινήτων και ενδεχομένως για τα νέα μέτρα. Η κ. Τζάκρη ήταν μόνο η αρχή, λέει ηγετικό στέλεχος του κόμματος. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως οι κ.κ. Σκανδαλίδης, Μωραΐτης, Κασσής είναι στον θάλαμο αναμονής.  

Ήδη ο κ. Βούτσης χαρακτήρισε, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση στη βουλή «πολιτική τομή που θα φανεί άμεσα», εκφράζοντας μάλιστα την πεποίθηση ότι «γονιμοποιούνται διεργασίες» που θα φανούν «βραχυπρόθεσμα, τον επόμενο ένα-ενάμιση μήνα».

Την ίδια ώρα ο κ. Σκουρλέτης μιλώντας «Στο Κόκκινο» σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός, η υπόθεση της άρσης των πλειστηριασμών, η φορολογία των ακινήτων, «είναι σταθμοί σύγκρουσης και κινητοποίησης τους οποίους δεν μπορεί να αποφύγει ο Σαμαράς».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή