Ταραχές στη Βαρσοβία

Στην επέτειο για τα 95 χρόνια από την ανεξαρτησία της Πολωνίας
Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2013 22:36
UPD:23:53
REUTERS/KACPER PEMPEL

Αρκετές χιλιάδες δεξιοί διαδηλωτές ξεκίνησαν ειρηνικά την πορεία, ωστόσο η βία ξέσπασε όταν μερικές δεκάδες κουκουλοφόροι νεαροί επιτέθηκαν εναντίον κατάληψης αριστεριστών.

A- A A+

Χρήση πλαστικών σφαιρών και δακρυγόνων έκανε η πολωνική αστυνομία για να διαλύσει ομάδες κουκουλοφόρων ακροδεξιών νεαρών που έριξαν κροτίδες και πυρπόλησαν αυτοκίνητα, όταν η παρέλαση στο κέντρο της Βαρσοβίας για τον εορτασμό της ημέρας της ανεξαρτησίας της χώρας πήρε βίαιη τροπή.

Η πορεία αυτή οργανώνεται κάθε χρόνο, ωστόσο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά εξελίχθηκε σε συγκρούσεις στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Αρκετές χιλιάδες δεξιοί διαδηλωτές ξεκίνησαν ειρηνικά την πορεία, ωστόσο η βία ξέσπασε όταν μερικές δεκάδες κουκουλοφόροι νεαροί επιτέθηκαν εναντίον κατάληψης αριστεριστών.

Η αστυνομία επενέβη, με τους κουκουλοφόρους να απαντούν πετώντας κροτίδες και πέτρες. Αρκετά αυτοκίνητα πήραν φωτιά. Επίσης, ερρίφθησαν κροτίδες κατά του κτηρίου της ρωσικής πρεσβείας, ενώ κάηκε, στην κεντρική πλατεία της πόλης, μία αψίδα στα χρώματα του ουράνιου τόξου με τεχνητά λουλούδια που συμβόλιζε την ανεκτικότητα.

Πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν και 15 άνθρωποι συνελήφθησαν.

Η διαδήλωση οργανώθηκε από ακροδεξιά εξωκοινοβουλευτικά κινήματα. Οι συγκεντρωμένοι, που κρατούσαν σημαίες της χώρας και φώναζαν συνθήματα όπως [Θεός, Τιμή, Πατρίδα», ζητούσαν κυρίως την παραίτηση της φιλελεύθερης κυβέρνησης του Ντόναλντ Τουσκ.

REUTERS/KACPER PEMPEL

Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας εξέφρασε τη λύπη του για τα επεισόδια που σημειώθηκαν έξω από τη ρωσική πρεσβεία, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του Μάρτσιν Βοϊτσικόφσκι. «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τον χουλιγκανισμό» δήλωσε.

 

EURONEWS
RUPTLYTV

Πολλές συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις οργανώθηκαν επίσης σε όλη τη χώρα για να τιμηθεί η 95η επέτειος από την ανεξαρτησία. Η συντηρητική αντιπολίτευση του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι επέλεξε να οργανώσει μια τελετή στην Κρακοβία, στη νότια Πολωνία.

Η Πολωνία ανέκτησε την ανεξαρτησία της στις 11 Νοεμβρίου 1918, αφού είχε σβηστεί από τον ευρωπαϊκό χάρτη από τη Ρωσία, την Πρωσία και την Αυστροουγγαρία οι οποίες είχαν μοιραστεί τα εδάφη της μεταξύ τους, στα τέλη του 18ου αιώνα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή