Φουτουριστικό «Τέλος» υπερρεαλιστικής αυτογνωσίας

Στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2013 09:30
A- A A+

Μέλλον. Χρόνος: απροσδιόριστος. Τόπος: μια απέραντη χωματερή, ένα νεκροταφείο του ανθρώπινου πολιτισμού. Στην κορυφή του, επιβιώνει - στα όρια της εξαθλίωσης - μια αγέλη ανθρώπων.

Σαν ένα σαρκαστικό θέαμα για τη συντέλεια του κόσμου, η εσχατολογική περφόμανς, με τίτλο «Τέλος», παρουσιάζεται από τον Σίμο Κακάλα και την Εταιρεία Θεάτρου Χώρος, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, από τις 13 έως τις 24 Νοεμβρίου (εκτός Δευτέρας και Τρίτης), στις 9 το βράδυ, ενώ μετά την παράσταση της Κυριακής 17 Νοεμβρίου, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τους συντελεστές της.

Πώς θα είναι ο κόσμος μας στο μέλλον; Τι θα θυμόμαστε και τι θα έχει παραδοθεί στη λήθη; Ποιες εικόνες θα μας κατακλύζουν σε ένα φουτουριστικό σύμπαν; Μέσα από μια «αποκαλυπτική» πρόταση, γεμάτη χιούμορ και φαντασία, η ανήσυχη θεατρική ομάδα από τη Θεσσαλονίκη επιχειρεί  ένα σκηνικό θέαμα επιστημονικής φαντασίας και υπερρεαλιστικής αυτογνωσίας. Ή, μήπως, μια σουρεαλιστική ενατένιση του σήμερα; «Ο Θεός είναι νεκρός» κατά την περίφημη φράση του Νίτσε. «Ο πολιτισμός είναι νεκρός» κατά το «Τέλος» του Σίμου Κακάλα.

Κιβωτός της μνήμης και της παράνοιας

Σε έναν εξαθλιωμένο μελλοντικό κόσμο, οι λιγοστοί άνθρωποι μοιάζουν με άστεγους - κλοσάρ. Είναι οι άθλιοι κλόουν - καρικατούρες, τα απομεινάρια ενός πλάσματος που, κάποτε, ονομαζόταν Άνθρωπος. Κάνουν ιδιότυπες τελετές, που έχουν σχέση με την τροφή, την οποία δεν βρίσκουν πια. Χτυπούν την πόρτα του σύμπαντος, χωρίς να παίρνουν ποτέ απάντηση από κανέναν και ανασυνθέτουν τη χαμένη τους ταυτότητα από τα πράγματα που βρίσκουν στα σκουπίδια: μια σελίδα από τον «Γλάρο» του Τσέχοφ και μια άλλη από το «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Μπέκετ, μια αφίσα της Μαντόνα κι ένα άχρηστο πλέον gadget, δυο φράσεις του Τένεσι Ουίλιαμς κι ένα απόφθεγμα του Τζέιμς Τζόυς. Με έμμεσες αναφορές στον τυφώνα Κατρίνα και την καταστροφή της Φουκουσίμα, αλλά και στις ταινίες «Stalker», «Mad Max» και «Delicatessen», η παράσταση αποτελεί μια κιβωτό της μνήμης και της παράνοιας του 20ού αιώνα.

Φωτογραφία από τις πρόβες.

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία: Σίμος Κακάλας, σύνθεση κειμένων – δραματουργική επεξεργασία: Έλενα Μαυρίδου, σκηνικά - κοστούμια: Kenny MacLellan, φωτισμοί: Περικλής Μαθιέλλης, βοηθός σκηνοθέτη - βοηθός δραματολόγος: Δημήτρης Καλακίδης. Παίζουν: Δήμητρα Κούζα, Έλενα Μαυρίδου Δήμητρα Λαρεντζάκη, Βαγγέλης Κρανιώτης, Βασίλης Παπαγεωργίου.

Πληροφορίες
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών - Μικρή Σκηνή: λεωφ. Συγγρού 107 - 109, Αθήνα. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 18 ευρώ, μειωμένο: 10 ευρώ, ανέργων: 5 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων:  210 9005800 (Δευτέρα - Κυριακή: 9:00 - 21:00), εκδοτήρια εισιτηρίων Στέγης, ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα - Κυριακή: 12:00 - 21:00 (γίνονται δεκτές πιστωτικές κάρτες Master Card και Visa), καταστήματα: Ελευθερουδάκης, Public, Παπασωτηρίου, Ianos, μηχανήματα easy pay  σε επιλεγμένα καταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς. Άνετη και οικονομική στάθμευση εντός του κτηρίου της Στέγης (είσοδος από την οδό Λεοντίου), 5 ευρώ / 3 ώρες, ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα - Κυριακή: 08:00 - 01:00.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς