Μύθος και πραγματικότητα

Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2004 18:53

A- A A+

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Ρόμπιν Λέιν Φοξ, εξέδωσε το 1973 την εισπρακτικά επιτυχημένη βιογραφία «Alexander the Great».

Εκτοτε, πολλοί σκηνοθέτες του Χόλιγουντ τού χτύπησαν την πόρτα, έχοντας μελετήσει ή έστω ξεφυλλίσει το βιβλίο για το σύντομο αλλά συναρπαστικό βίο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Σε κάποια συνέντευξή του -αν θυμάμαι καλά στο «Βήμα της Κυριακής»- ο βρετανικός ιστορικός, εξηγεί ότι οι περισσότερες ιστορικές ταινίες του Χόλιγουντ μας αποκαλύπτουν πιο πολλά για την εποχή που γυρίστηκαν, παρά για την εποχή που περιγράφουν. «Το Χόλιγουντ φτιάχνει πάντοτε ταινίες για τον εαυτό του».

Μάλιστα αποκαλύπτει ότι οι περισσότεροι παραγωγοί, σεναριογράφοι ή σκηνοθέτες που τον πλησίασαν, τού υπέβαλαν τις εξής ερωτήσεις:

- Ποια η σχέση του Μεγάλου Αλεξάνδρου με τους Εβραίους;

«Τι εννοείτε; Καμία». Δεν με πίστεψαν ποτέ.

- Ποια η σχέση του με τις ουσίες;

«Μόνο αλκοόλ»

Εκείνοι επέμεναν: Αλλες καταχρήσεις δεν έκανε; Πείτε μας τουλάχιστον αν έβαζε πάντα νερό στο κρασί του.

- Ηταν ομοφυλόφιλος, έτσι δεν είναι;

«Τι εννοείτε; Δεν υπήρχαν γκέι εκείνη την εποχή».

Αυτά τα ζητήματα απασχολούν την κουλτούρα από την οποία προέρχονται, αυτά ρωτούν. Κι επειδή τα πιο γοητευτικά για την κινηματογραφική βιομηχανία -κι όχι μόνο- είναι τα κενά στη ζωή κάποιου ιστορικού προσώπου, τα γεμίζει κατά το δοκούν.

Αλλωστε, μην ξεχνούμε, ότι ακόμη και όσο ζούσε ο ανίκητος στρατηλάτης εισχώρησαν στην ιστορική του υπόσταση ένα πλήθος στοιχείων από τον κόσμο του θρύλου. Τα ασύλληπτα για τον ανθρώπινο νου κατορθώματά του σε τόσο σύντομο διάστημα, είχαν ως αποτέλεσμα να «ντύσουν» τη ζωή του -κινηματογραφικός ο όρος- με δοξασίες και παραδόσεις του τόπου όπου κυκλοφορούσαν οι αφηγήσεις και τα γραπτά για τον Μακεδόνα.

Ο Μέγας Αλέξανδρος (356-323 π.Χ) είναι ένας διαχρονικός «σταρ» και θα συνεχίσει να εμπνέει, να προκαλεί, να τροφοδοτεί συζητήσεις, να αποτελεί αντικείμενο μελέτης και να γίνεται κινηματογραφικός ήρωας.

* O Ρόμπιν Λέιν Φοξ ήταν σύμβουλος σε ιστορικά θέματα του Ολιβερ Στόουν στην πολύκροτη ταινία «Μέγας Αλέξανδρος» που προβάλλεται από την περασμένη Παρασκευή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή