Γ. Στουρνάρας: Χωρίς οριζόντια μέτρα το υπόλοιπο της δημοσιονομικής προσαρμογής

Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2013 20:18
UPD:21:10
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έκανε έναν απολογισμό της οικονομικής πολιτικής, λέγοντας ότι από τότε που ξεκίνησε η κρίση έχουν γίνει τεράστια βήματα.

A- A A+

«Στο δημοσιονομικό τομέα, έχουμε καλύψει ήδη το 80% της απαιτούμενης προσπάθειας στον ορίζοντα 2009-2016» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, διαβεβαιώνοντας ότι «η ολοκλήρωση του υπόλοιπου 20% της προσαρμογής, δεν θα προέλθει από οριζόντια μέτρα.

Όπως εξήγησε αύτο θα επιτευχθεί από την ανάπτυξη της οικονομίας, τη φορολογική συμμόρφωση, τις στοχευμένες περικοπές δαπανών, την αναδιάρθρωση και εξυγίανση οργανισμών, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την άρση των ποικίλων εμποδίων στην λειτουργία ανταγωνισμού.

Ό υπουργός έδωσε αναλυτικά στοιχεία για την κατάσταση της οικονομίας, τονίζοντας ότι «διαψεύσαμε όσους επένδυσαν στην καταστροφή. Η Ελλάδα στάθηκε όρθια χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού».

Σημείωσε την «τεράστια προσαρμογή» στα «δίδυμα ελλείμματα» του πρωτογενούς ελλείμματος και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Είπε  ότι σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας «έχουμε καλύψει όλη την απώλεια που είχαμε από τότε που μπήκαμε στο ευρώ μέχρι το 2009».

«Ο πληθωρισμός για πρώτη φορά είναι αρνητικός, το κυκλικά διορθωμένο πρωτογενές πλεόνασμα, κυμαίνεται μεταξύ 4% και 6% του ΑΕΠ, ότι μειώθηκαν τα σπρεντ» είπε, ενώ χαρακτήρισε ως θετική έκπληξη το πρωτογενές πλεόνασμα.

Όμως έκανε  λόγο για απαξίωση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης από την αντιπολίτευση και σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έλαβε υπόψη του πως βρεθήκαμε στη χειρότερη κρίση από το 1929 και σταθήκαμε στα πόδια μας.

Ο Γ. Στουρνάρας σχολίασε και όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας στις ΗΠΑ λέγοντας: «χαίρομαι που αποφάσισε να υιοθετήσει σχέδιο παραμονής στην Ευρωζώνη. Άλλες συνιστώσες τυρβάζουν περί άλλων».

«Μήπως  γι’ αυτό έκανε την πρόταση μομφής ο ΣΥΡΙΖΑ;» αναρωτήθηκε ο κ. Στουρνάρας.

Ωστόσο τον επέκρινε για την αντίθεσή του στις ιδιωτικοποίησης επισημαίνοντας ότι «ευαγγελίζονται την ακύρωση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων», ενώ «απειλούν και τους ξένους επενδυτές». Η Ελλάδα, πρόσθεσε, έχει έσοδα 3,5 δις ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Δίκαιος ο φόρος της ακίνητης περιουσίας

Όσον αφορά στην αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι αυτή έχει ολοκληρωθεί και υπερασπίσθηκε την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας.

«Δεν υπάρχει πιο δίκαιος φόρος από αυτόν της ακίνητης περιουσίας», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι «όλες οι χώρες, ακόμη και οι ΗΠΑ, που είναι η Μέκκα του καπιταλισμού, στηρίζονται σε τέτοιους φόρους» και ότι η κυβέρνηση τώρα αναζητά «την βέλτιστη κατανομή της φορολογικής επιβάρυνσης».

Για το αίτημα της φορολογικής μεταρρύθμισης ο Γ. Στουρνάρας ήταν τουλάχιστον επιφυλακτικός λέγοντας ότι «η φορολογική μεταρρύθμιση έχει ήδη γίνει». Ο Γ. Στουρνάρας παραδέχθηκε ότι υπήρχε σημαντική υστέρηση στα φορολογικά έσοδα τους πρώτους μήνες, αλλά «στο 10μηνο τα έσοδα έχουν ξεπεράσει το στόχο κατά 400 εκατ. ευρώ».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή