Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση τορπιλίζει τη δημοκρατία

Σάββατο, 09 Νοεμβρίου 2013 20:43
UPD:22:46
Eurokinissi/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
A- A A+

Επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης και τορπιλισμό της δημοκρατίας καταλόγισε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας στην κυβέρνηση, με αφορμή τον προπηλακισμό από την αστυνομία, όπως ο ίδιος υποστήριξε ότι υπέστησαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έξω από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

Ο κ. Τσίπρας παρεμβαίνοντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης που έχει καταθέσει το κόμμα του, ζήτησε  από την κυβέρνηση να καταδικάσει τη «βιαιοπραγία σε βάρος βουλευτών του κοινοβουλίου».

Χαρακτήρισε «εξοργιστικές» τις εικόνες, όπως είπε, που δείχνουν ομάδα βουλευτών να απωθείται από άνδρες των ΜΑΤ, σημειώνοντας ότι «δεν τιμά τη δημοκρατία και το κοινοβούλιο να απωθούνται βουλευτές».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε απαράδεκτη τη θεωρία περί «εφόδου» στο Ραδιομέγαρο, κάτι που είχε ισχυριστεί νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης ο οποίος είπε ότι επανακατάληψη του Ραδιομεγάρου  δεν πρόκειται να επιτραπεί.

ΒΟΥΛΗ

Μάλιστα  είπε ότι σήμερα δεν υπήρχε καμία έφοδος, αλλά μια αντιπροσωπία ομάδας βουλευτών που ζήτησε τη δυνατότητα να εισέλθει σε δημόσιο κτήριο.

Για ευνόητους λόγους, συνέχισε, θα έπρεπε να υπάρχει παρουσία εισαγγελέα, αναφερόμενος στα ιδιώτες που νωρίτερα μπήκαν στο κτήριο και αναρωτήθηκε ποιος έδωσε την εντολή να απαγορευθεί η είσοδος των βουλευτών στην ΕΡΤ και ποιος έδωσε την εντολή για να τους προπηλακίσουν.

«Δεν τιμά τη δημοκρατία το γεγονός ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου βρέθηκε αποκλεισμένη στα κάγκελα να φωνάζει βοήθεια» είπε και επανέλαβε ότι πρέπει η κυβέρνηση  να καταδικάσει το σημερινό περιστατικό και να πει ότι δεν τιμάται η δημοκρατία με τέτοιου είδους ενέργειες.

Διαψεύδει τα περί προπηλακισμών ο Δ. Σταμάτης

ΒΟΥΛΗ

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη που διέψευσε κατηγορηματικά ότι έχουν προπηλακιστεί βουλευτές έξω από το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

«Αυτό που επιχειρήθηκε ήταν βίαιη εισβολή βουλευτών μαζί με μια ομάδα εργαζομένων έξω από το κτίριο της ΕΡΤ. Δεν θα επιτρέψουμε επανακατάληψη της ΕΡΤ. Είναι δημόσια περιουσία», υπογράμμισε ο κ. Σταμάτης.

Απατώντας στον κ. Τσίπρα, είπε, ότι εμπιστεύετε την ενημέρωση που είχε από τον υπουργό Δημοσίας Τάξης Ν. Δένδια, αναφορικά με το τι συνέβη στο Ραδιομέγαρο  και σημείωσε πως επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί ένταση.

Κόντρα Σταμάτη - Τσίπρα

Παράλληλα, ο υπουργός Επικρατείας, επέκρινε έντονα την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να οργανώσει αύριο το απόγευμα, συγκέντρωση έξω από τη Βουλή, χαρακτηρίζοντας «επικίνδυνη προσπάθεια εκφοβισμού των βουλευτών η οποία είναι έξω από τα πολιτικά ήθη».

Ακόμη, υποστήριξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την πρόταση δυσπιστίας για να λύσει τα εσωτερικά του προβλήματα και σημείωσε ότι μόνο ένας ανεύθυνος θέλει να κάνει εκλογές την ώρα που η χώρα δίνει μια δύσκολη και σκληρή μάχη.

«Αν θέλετε να λύσετε τα δικά σας εσωτερικά προβλήματα, δεν μπορεί να τα πληρώσει η χώρα. Γιατί κάνατε την πρόταση την ώρα που η κυβέρνηση κάνει μια σκληρή διαπραγμάτευση; Εκτός και αν γνωρίζετε ότι η χώρα θα πετύχει και θέλετε την πρόωρη πτώση της κυβέρνησης ώστε να διαψευστούν οι προβλέψεις σας», ανέφερε ο κ. Σταμάτης .

Σχολιάζοντας την παρέμβαση του υπουργού Επικρατείας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «παραληρήματα κινδυνολογίας και τρομολαγνείας» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τις πολιτικές της συρρικνώνει την δημοκρατία και διαλύει την οικονομία.

Απαντώντας στις κατηγορίες του κ. Σταμάτη για την αυριανή συγκέντρωση που έχει οργανώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας αντέτεινε ότι «οι ίδιοι βουλευτές της Ν.Δ. πριν μια εβδομάδα έλεγαν δεν πάει άλλο».

«Το πρόβλημα σας είναι οι διαδηλώσεις και οι αντιστάσεις του λαού; Τι θέλετε; Να μην κάνουμε διαδηλώσεις γιατί υπάρχει κίνδυνος για τη δημοκρατία; Τι τρομολαγνεία είναι αυτή; Απευθύνεστε σε μια παράταξη με ιστορία. Η στρατηγική της έντασης δεν είναι δική μας επιλογή αλλά της κυβέρνησης σας γιατί αισθάνεστε να χάνεται η γη κάτω από τα πόδια σας», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Σταμάτης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για ένδεια επιχειρημάτων, σημείωσε ότι «σε ένα δημοκρατικό κόμμα όπως είναι η Ν.Δ. γίνεται διάλογος με τους βουλευτές και υπάρχουν διαφωνίες και φωνές για να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

«Εσείς δεν καταφέρατε να πείσετε ούτε τον Μανώλη Γλέζο για το πρόγραμμα σας και θέλετε να πείσετε τον ελληνικό λαό;» κατέληξε ο κ. Σταμάτης.

Είχε προηγηθεί η καταγγελία του κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Παναγιώτης Κουρουμπλής και Δημήτρης Στρατούλης υπέστησαν «προπηλακισμό και άγριο ξυλοδαρμό»

ΒΟΥΛΗ

«Υπάρχει Δημοκρατία ακόμη; Λειτουργεί η Βουλή; Οι βουλευτές έχουν δικαιώματα, έχουν ρόλο ή βασιλεύουν μόνο τα ΜΑΤ;» είπε ο κ. Λαφαζάνης ο οποίος κάλεσε τον υπουργό Δημόσιας Τάξης να προσέλθει στη Βουλή για να ενημερώσει και την κυβέρνηση να φύγουν τα ΜΑΤ ώστε «να σταματήσει αυτό αίσχος των προπηλακισμών, που το βλέπει όλος ο κόσμος». Αλλιώς όπως είπε ο κ.Λαφαζάνης η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συνεχίσει να βρίσκεται στη Βουλή. «Δεν μπορούμε να είμαστε εδώ και να προπηλακίζονται συνάδελφοί μας» είπε.

Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης αφού είπε πως το Κοινοβούλιο δεν έχει ακόμη επίσημη ενημέρωση, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει στη Βουλή διότι δεν είναι δυνατόν να φύγουν εν μέσω της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας που έχουν καταθέσει. «Δεν μπορούν να το βάλουν στα πόδια σαν λαγοί» είπε.

Απάντηση Αλ. Τσίπρα σε Μ. Βορίδη

Παράλληλα, απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ. Μάκη Βορίδη που είχε υποστηρίξει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να το βάλει στα πόδια σαν το λαγό» από τη συζήτηση, ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να αποχωρήσουμε από την πάλη στη Βουλή».

«Θα είμαστε και μέσα στη Βουλή και έξω από τη Βουλή μαζί με το λαό για να δίνουμε τις μάχες μας. Η Ελλάδα της δημοκρατίας θα υπερισχύσει του μαύρου που θέλετε να επιβάλετε», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή