Χρ. Σταϊκούρας: Συνέπεια αμηχανίας η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ

«Εφικτή η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές εντός του 2014»
Σάββατο, 09 Νοεμβρίου 2013 13:13
UPD:13:58
EUROKINISSI/ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
A- A A+

«Συνέπεια αμηχανίας και σύγχυσης» χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την ομιλία του στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

«Η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει την κρίση ταυτότητάς του και επιβεβαιώνει την απουσία πρότασης για την πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, ενώ παρέθεσε μία προς μία τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το ΥΠΟΙΚ με στόχο την ανόρθωση της οικονομίας.

Όπως είπε συγκεκριμένα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, προωθήθηκε η αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή και οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται, ενώ η χώρα θα επιτύχει από φέτος βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα.

Παράλληλα, υλοποιούνται συγκροτημένες παρεμβάσεις για ένα πλαίσιο χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, τόνισε, υπενθυμίζοντας επίσης ότι μειώθηκε ο χρόνος απονομής συντάξεων και ότι θεσπίστηκε διαφανής διαδικασία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και ότι αναβαθμίστηκαν οι δημοσιονομικοί έλεγχοι.

«Αυτές οι ενδείξεις είναι αποτέλεσμα μεγάλων θυσιών συνιστούν ωστόσο θετικές ενδείξεις και εφαλτήριο για την επίτευξη νέων προκλήσεων» σημείωσε ενώ αναφέρθηκε και στις προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου που όπως είπε είναι:

- Η επίτευξη διατηρήσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων

- Η σταθεροποίηση της οικονομίας, η ανάταξή της και η επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης

- Η ενίσχυση της βιωσιμότητας του χρέους, ζήτημα που σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα πρέπει να προσεγγιστεί με «νηφαλιότητα και ρεαλισμό».

«Η χώρα οφείλει να φρενάρει την αυξητική δυναμική του, αυτό θα επιτευχθεί με την υλοποίηση διατηρήσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων και με την ισχυροποίηση των αναπτυξιακών εργαλείων», εξήγησε, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση θα αξιώσει την έμπρακτη συμβολή των εταίρων μας για την ελάφρυνση του χρέους.

Εκτίμησε τέλος ότι προχωρώντας στον σχεδιασμό χρηματοοικονομικών τεχνικών θα καταστεί εφικτή η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές κεφαλαίων εντός του 2014.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή