«Θερμό» σαββατοκύριακο στη Βουλή επί της πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ

Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2013 20:51
UPD:23:47
FOSPHOTOS/Panayiotis Tzamaros

Το Σάββατο η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα, εκτός αν εκτιμηθεί (λόγω πολλών ομιλητών) ότι θα χρειαστεί εμβόλιμη πρωινή συνεδρίαση, ενώ το ίδιο πρόγραμμα αναμένεται να ακολουθηθεί και την Κυριακή, οπότε η τρίημερη συζήτηση θα κλείσει με ονομαστική ψηφοφορία το αργότερο τα μεσάνυχτα.

A- A A+

Ολοκληρώθηκε στις 23:30  το πρώτο μέρος της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το Σάββατο η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 11:30, ενώ το ίδιο πρόγραμμα αναμένεται να ακολουθηθεί και την Κυριακή, οπότε η τρίημερη συζήτηση θα κλείσει με ονομαστική ψηφοφορία το αργότερο τα μεσάνυχτα.

Και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ευρύτερες διαστάσεις επιδιώκει να προσδώσει η Κουμουνδούρου στην πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, επιδιώκοντας επί της ουσίας να την καταστήσει ένα είδος δημοψηφίσματος απέναντι στην επιλογή της «συμμόρφωσης με τις πολιτικές λιτότητας που εκπορεύονται από τα πάσης φύσεως διευθυντήρια που λειτουργούν εντός της Ε.Ε. και τον αυταρχισμό που μοιραία τη συνοδεύει».

Ήδη η Πολιτική Γραμματεία η οποία συνεδρίασε το πρωί της Παρασκευής, αποφάσισε το κόμμα να προχωρήσει σε ένα  διήμερο παρεμβάσεων το οποίο θα κορυφωθεί με τη συγκέντρωση «υπεράσπισης της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού» την Κυριακή στις 18.00 στο Σύνταγμα, έξω από τη Βουλή.

Ανάλογες συγκεντρώσεις θα λάβουν χώρα σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, ενώ αύριο βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα εκδράμουν στις πλατείες των πόλεων μοιράζοντας έντυπο υλικό.

Οι τοποθετήσεις των Βουλευτών

Το πρωί της Παρασκευής, εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Γιάννης Δραγασάκης, διαπίστωσε καταφανή δυσαρμονία ανάμεσα στην κυβερνητική πολιτική και τις ανάγκες της κοινωνίας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει διαπραγμάτευση με την τρόικα, εφόσον δεν πιστεύει σε άλλη πολιτική.

Πρόταση αποσταθεροποίησης και πολιτικής ανωμαλίας» χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ , Ευάγγελος Βενιζέλος, εξαπέλυσε βαριές κατηγορίες εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «πράξη απροκάλυπτης εθνικής ανευθυνότητας», η οποία «υπονομεύει τις προσπάθειες της χώρας να εμφανιστεί ενιαία σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση με την τρόικα».

Η ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει «παρών».

Ο Π. Καμμένος, σε ομιλία του στην Κρήτη, δήλωσε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα ψηφίσουν «υπέρ της πτώσεως της κυβέρνησης».

Η Χρυσή Αυγή θα υπερψηφίσει την πρόταση, δήλωσε ο Η. Κασιδιάρης.

Την απόφασή του να ψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας έκανε γνωστή από το βήμα της Βουλής ο ανεξάρτητος βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης.

«Έχουμε διαφορές με το ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρούμε όμως ότι πρέπει να συμπράξουμε για κοινούς στόχους», δήλωσε ο κ. Βουδούρης και πρόσθεσε ότι οι στόχοι αυτοί συμπυκνώνονται σε τρεις άξονες. Να υπάρξει, δηλαδή, άμεση ανακούφιση των πολιτών που έχουν πληγεί από την κρίση, να ανατραπεί η μνημονιακή νεοφιλελεύθερη πολιτική και να δρομολογηθεί μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.

«Για να γίνουν όμως αυτά πρέπει να αλλάξουμε κυβέρνηση και γι΄ αυτό θα ψηφίσουμε την πρόταση δυσπιστίας», δήλωσε ο κ. Βουδούρης.

Αλ. Παπαρήγα: Έξω από τη Βουλή θα δοθεί η λύση

«Η ΝΔ είναι αποφασισμένη διά πυρός και σιδήρου να περάσει τα μέτρα. Η απάντηση δεν βρίσκεται μέσα σ’ αυτή τη Βουλή. Έξω από τη Βουλή θα δοθεί η λύση. Δεν θα βρεθεί λύση μέσα από τη Βουλή. Εμείς πιστεύουμε στην ικανότητα του λαού και την αποφασιστικότητά του. Αρκεί να μην χαθεί πολύς χρόνος», τόνισε το βράδυ της Παρασκευής η πρόεδρος της ΚΟ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα.

Η κ. Παπαρήγα εκτίμησε ότι από την συζήτηση «ο λαός θα βγει ανάμεσα σε ένα πλαστό και διχαστικό δίλημμα με την διαπραγμάτευση τη ΝΔ και τους συμμάχους της ή επαναδιαπραγμάτευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, με το ΔΝΤ ή με την Μέρκελ, με τον Ομπάμα ή με την Μέρκελ. Είναι διλήμματα τεχνητά που αν εμπεδωθούν θα φτάσουμε στο εξής τραγικό σημείο: θα πάμε στο 2020 και πάλι θα λέμε ότι ο λαός δεν αντέχει άλλο και θα λέμε τότε να γυρίσουμε στο 2013».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις ευθύνες της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας: «η ΝΔ και οι σύμμαχοί της παλεύουν ταξικά. Η μεγάλη ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι "μαστίγιο η ΝΔ, καρότο ο ΣΥΡΙΖΑ". Καλλιεργεί στο λαό αυταπάτες ότι θα λύσει τα προβλήματα του λαού».

Π. Παναγιωτόπουλος: Το μετέωρο βήμα του ΣΥΡΙΖΑ

Βέβαιος ότι η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ θα απορριφθεί δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος  Παναγιωτόπουλος.

Αιτιολογώντας το σκεπτικό του ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα απορριφθεί διότι δεν οδηγεί πουθενά και έχει ως κίνητρο να κρύψει τα σωρευτικά εσωτερικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι ένα ακόμη μετέωρο βήμα που προσπαθεί να δημιουργήσει θόρυβο για να μην ακούγονται οι φωνές συνιστωσών και στελεχών όπως ο Μανώλης Γλέζος που έθεσε το ερώτημα από πού θα βρει τα χρήματα ο ΣΥΡΙΖΑ για να κάνει όσα λέει», είπε ο υπουργός Πολιτισμού και σχολίασε πως «όσα λέει και προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθουν, είναι πολιτικές που μπορεί να οδηγήσουν σε εθνικές και κοινωνικές τραγωδίες».

Δ. Αβραμόπουλος

ΔΗΜΉΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΌΠΟΥΛΟΣ

Έκκληση προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην «επενδύσουν στον διχασμό των Ελλήνων» απηύθυνε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δ. Αβραμόπουλος, μιλώντας το βράδυ της  Παρασκευής  στη Βουλή.

«Από ασήμαντο αγώνα, αγαπητοί συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν προκύπτει μεγάλη δόξα», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση έδωσε τον απαραίτητο χρόνο ώστε οι συνδικαλιστές της δημόσιας τηλεόρασης να επανακαθορίσουν τη στάση τους. Ωστόσο, σημείωσε ότι «η εμμονή σ΄ένα μοντέλο λειτουργίας, που εκ των πραγμάτων αποτελεί παρελθόν, είναι ατελέσφορη».

Ο. Κωνσταντινόπουλος: Παλαιοκομματική η λογική του ΣΥΡΙΖΑ

Για την χρονική συγκυρία που ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης διερωτήθηκε ο βουλευτής  του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από το βήμα της Βουλής.

Όπως ο ίδιος εκτίμησε, η κίνηση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ αποσκοπεί στο να καλυφθεί το εσωτερικό αδιέξοδο που υπάρχει στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης 

«Μήπως θέλετε όπως λέτε να βάλετε το δίλημμα στους Βουλευτές της συγκυβέρνησης που κατά καιρούς εκφράζουν αγωνίες, ή στο «μαντρί» ή αν έρθουν μαζί σας; Παλαιοκομματική λογική που δεν αντιπροσωπεύει το νέο και την αριστερά» είπε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα παραμύθια της Χαλιμάς»

Ο κ. Δένδιας κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «κατασυκοφάντηση κάθε προσπάθειας που γίνεται στη χώρα», για να τονίσει πως προφανώς «δεν είναι τέλεια όλα», και να αποσαφηνίσει ότι αξίζει τον κόπο να λέγεται μια καλή κουβέντα για την προσπάθεια που γίνεται στην πατρίδα μας. «Αντ' αυτού ο ΣΥΡΙΖΑ αναπτύσσει θέσεις που πολύ λίγο βοηθούν τον διάλογο» είπε χαρακτηριστικά.

 Επιπλέον ο κ. Δένδιας κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει τη μανιχαϊστική προσέγγιση της πολιτικής χαρακτηρίζοντας παράλληλα τις προτάσεις του κόμματος της αντιπολίτευσης για έξοδο από την κρίση ως παραμύθια της Χαλιμάς.

 «Αντιμετωπίζουμε ως χώρα στιγμές υπαρξιακής αγωνίας» είπε και αναφερόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τους ζήτησε να μην διεξάγουν την κοινοβουλευτική συζήτηση με τους όρους «καλού - καλού».

 «Δεν υπάρχουν από τη μία οι καλοί άνθρωποι και από την άλλη οι κακοί οι οποίοι αρέσκονται να επιβάλλουν φόρους, να κόβουν συντάξεις και μισθούς» επεσήμανε.

Ανέφερε, τέλος, ότι δεν είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι όλα αυτά τα πλήρως αντιφατικά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνουν, διότι, όπως υπογράμμισε, εντάσσονται στα οικονομικά εγχειρίδια στο κεφάλαιο το οποίο ονομάζεται «παραμύθια της Χαλιμάς».

Κ. Χατζηδάκης: Το κουστούμι της αντιπολίτευσης πέφτει μεγάλο στον ΣΥΡΙΖΑ

Για ένα διχασμένο κόμμα έκανε λόγο  ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ  λέγοντας η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε είναι  αποτέλεσμα της αμηχανίας του.

«Η αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται ολοένα και περισσότερο προφανής. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξωτερικού προσπαθεί να προσγειωθεί στην πραγματικότητα με το ένα πόδι. Ο ΣΥΡΙΖΑ εσωτερικού αντιθέτως αποδεικνύει συνεχώς ότι είναι μια δύναμη αντίδρασης και αναχρονισμού»  είπε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε ότι και οι δύο ΣΥΡΙΖΑ μαζί για να καλύψουν τις διαφορές και την αμηχανία τους αποφάσισαν να καταθέσουν πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης.

Οι πολίτες, είπε ο κ. Χατζηδάκης,  γυρνούν την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν τον εμπιστεύονται ως αξιόπιστη εναλλακτική λύση».

 «Είναι ολοφάνερο ότι τα ρούχα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πέφτουν μεγάλα για τον ΣΥΡΙΖΑ»  είπε ο  ίδιος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή