Υπογραφή τριών συμφωνιών μεταξύ Ρωσίας - Ελλάδας

Δέσμευση για στενότερη οικονομική συνεργασία
Πέμπτη, 09 Δεκεμβρίου 2004 16:03
A- A A+

Με την υπογραφή τριών συμφωνιών και δηλώσεων ολοκληρώθηκαν οι επίσημες συνομιλίες του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του ρώσου πρόεδρου Βλάντιμιρ Πούτιν στη Μόσχα.

Οι δύο άνδρες υπέγραψαν κοινή δήλωση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, κοινό πρόγραμμα δράσης για τα έτη 2005-2006 και κοινή δήλωση για την περαιτέρω εμβάθυνση της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Στις δηλώσεις τους, οι κ.κ. Καραμανλής και Πούτιν έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική συνεργασία. «Στη βάση των εγγράφων αυτών θα μπορέσουμε να ενδυναμώσουμε τις οικονομικές και πολιτιστικές μας σχέσεις και να έχουμε αποτελεσματικότερες ενέργειες στο διεθνή στίβο», τόνισε ο ρώσος πρόεδρος, ο οποίος υπογράμμισε ότι είναι κλειδί και η συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας.

Η Ρωσία, είπε ο κ. Πούτιν, είναι έτοιμη για παροχές φυσικού αερίου και για να συμμετάσχει στην ανάπτυξη της ενεργειακής υποδομής της Ελλάδας, χωρίς, ωστόσο, να αναφερθεί στον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης.

Ο ρώσος πρόεδρος έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη εντατικοποίησης της συνεργασίας στους τομείς του Εμπορίου, της Εκπαίδευσης και του Πολιτισμού, ενώ σε ό,τι αφορά τα διεθνή προβλήματα, εξέφρασε την ικανοποίησή του, καθώς οι θέσεις των δύο χωρών είτε συμπίπτουν, είτε συγκλίνουν.

Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και τη δήλωση που υπεγράφη, ο Βλάντιμιρ Πούτιν υπογράμμισε ότι η υλοποίηση της συμφωνίας θα συμβάλει στην ενδυνάμωση της Ασφάλειας των δύο χωρών και τη σταθερότητα και την ειρηνική συνύπαρξη στην Ευρώπη.

Οπως είπε ο κ. Πούτιν, συζητήθηκαν οι σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ και η κατάσταση στο Κόσοβο, ενώ ιδιαίτερα θετική είναι η δήλωσή του για το Κυπριακό. Όπως τόνισε, η Ρωσία επιμένει για σταθερή διευθέτηση του προβλήματος της Κύπρου με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συνυπολογιζομένου του σχεδίου Ανάν, αλλά και των απόψεων των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδος, σημειώνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά τη σταθερή στάση που κρατά η Ρωσία στο Κυπριακό, η οποία δείχνει συνέπεια και σεβασμό στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και στο διεθνές δίκαιο.

Σε αυτό το πνεύμα, πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής, θα υπάρξει συνεργασία με τη Ρωσία και στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αφού η Ελλάδα γίνεται μη μόνιμο μέλος για δύο χρόνια απο τον Ιανουάριο.

Σε ό,τι αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για σύμπτωση απόψεων στο ότι «η κατάσταση δεν έχει σταθεροποιηθεί σε βάθος και υπάρχουν κίνδυνοι», υπογραμμίζοντας ότι είναι εξαιρετικά χρήσιμη και σκόπιμη η ενεργός παρουσία και συμβολή όλων στις προσπάθειες διευθέτησης των προβλημάτων.

Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, χαρακτήρισε φιλικές και εποικοδομητικές τις συνομιλίες που δείχνουν το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μεγάλη πρόοδος στην πολιτική συνεργασία, στη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, της ασφάλειας και του πολιτισμού. Παράλληλα υπογράμμισε πως υπάρχουν ακόμη μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων σε όλους τους τομείς και ιδίως στον τουρισμό.

«Η Ελλάδα πρέπει να ενεργοποιηθεί για να αξιοποιήσει τις οικονομικές δυνατότητες που υπάρχουν με τη Ρωσία», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η οικονομική συνεργασία και η οικονομική δραστηριότητα αποτελούν έναν απο τους πρώτους τους στόχους σε διμερές επίπεδο.

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στη συνεργασία του ΟΣΕΠ, του οποίου την προεδρία ασκεί αυτή την περίοδο η Ελλάδα, ενώ, αναφερόμενος στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, τόνισε ότι αποτελεί κοινή απόφαση η στήριξη του σχεδίου και υπογράμμισε πως το μνημόνιο πρέπει να υπογραφεί το συντομότερο δυνατόν -μετά τη μονογραφή του- για να προχωρήσει τεχνοοικονομικά το σχέδιο.

Σε ό,τι αφορά τις ευρωρωσικές σχέσεις, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει εργαστεί για την εμβάθυνση αυτών των σχέσεων και υπογράμμισε πως η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, αν δεν ενεργοποιηθεί αυτή η σχέση συμπληρωματικότητας των δύο πλευρών της ευρωπαϊκής ηπείρου σε όλους τους τομείς.

Ο Πρωθυπουργός καταδίκασε για μία ακόμη φορά τη διεθνή τρομοκρατία και εξέφρασε τη συμπαράστασή του στη ρωσική ομοσπονδία και στους αγώνες που καταβάλλει, όπως είπε, για την προάσπιση των ανθρώπινων ζωών και των πολιτών της.

Τέλος, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι επιβεβαιώθηκε η απόφαση να συνεχιστεί η εντατικότερη συνεργασία, τόσο σε διμερές, όσο και σε διεθνές επίπεδο, μεταξύ των δύο χωρών.

Αργά το μεσημέρι, ο πρόεδρος Πούτιν παρέθεσε γεύμα εργασίας στην ελληνική αντιπροσωπεία.

Πηγή Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή