Σειρά επαφών Μολυβιάτη στο περιθώριο της Συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ

Ζωηρές επευφημίες για τον απερχόμενο αμερικανό ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ
Πέμπτη, 09 Δεκεμβρίου 2004 17:40
UPD:17:44
A- A A+

Η κατάσταση στην Ουκρανία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης ανέφερε ότι στο περιθώριο της Συνόδου, είχε σύντομες συναντήσεις με τους ομολόγους του των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, της Τουρκίας Αμπτουλάχ Γκιουλ, της Γαλλίας, Μισέλ Μπαρνιέ, της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ, και της Ισπανίας, Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος. Ο κ. Μολυβιάτης είχε επίσης συνάντηση με την ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Ιλίνκα Μίτρεβα.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα που έχουν διατυπώσει οι Ηνωμένες Πολιτείες για συμμετοχή των χωρών μελών στις νατοϊκές αποστολές στο Ιράκ, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά επανέλαβε την πάγια θέση της σύμφωνα με την οποία δεν τίθεται θέμα μετάβασης ελλήνων στρατιωτικών στο Ιράκ.

Μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου αποφασίστηκε η Βορειοατλαντική Συμμαχία να προσφέρει «συμπληρωματική υποστήριξη» για τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στο Αφγανιστάν, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για την ερχόμενη άνοιξη.

«Οπως συνέβη και στις προεδρικές εκλογές της 9ης Οκτωβρίου (κατά τις οποίες αναδείχθηκε νικητής ο Χαμίντ Καρζάι), έτσι και τώρα αποφασίσαμε μία συμπληρωματική υποστήριξη για τις βουλευτικές εκλογές», αναφέρουν οι υπουργοί Εξωτερικών των 26 χωρών μελών της Συμμαχίας στο τελικό ανακοινωθέν που εγκρίθηκε κατά τη σημερινή Σύνοδο.

Επιπρόσθετα, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε την ενίσχυση της στρατιωτικής εκπαιδευτικής αποστολής του στο Ιράκ, δεδομένου ότι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις των ΗΠΑ για την αποστολή εκπαιδευτών στο Ιράκ.

Όπως δήλωσε ο γ.γ. της Συμμαχίας, Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ, μετά τη συνάντησή του με τους υπουργούς Εξωτερικών, ο αριθμός του προσωπικού από 60, θα αυξηθεί σε 300 συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτών και προσωπικού υποστήριξης»,

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ δήλωσαν ότι η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Ολλανδία και η Νορβηγία προσφέρθηκαν εθελοντικά. Η Γαλλία, η Γερμανία και άλλοι αντιτιθέμενοι στο πόλεμο στο Ιράκ, κατέστησαν σαφές πριν από τη σύνοδο ότι δεν θα στείλουν στρατεύματα στο Ιράκ

Ολοκληρώνοντας τη συνάντησή τους, οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ απέτισαν φόρο τιμής στον αμερικανό ομόλογό τους Κόλιν Πάουελ, ο οποίος σήμερα έλαβε μέρος για τελευταία φορά σε υπουργική σύνοδο της Συμμαχίας, καθώς πρόσφατα υπέβαλε την παραίτησή του από την κυβέρνηση Μπους.

«Ευχαριστούμε για την εξαίρετη συνεργασία σας», είπε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, κατά τη διάρκεια του συμβουλίου.

Μετά την ομιλία του γερμανού ΥΠΕΞ, οι υπουργοί επευφήμησαν ζωηρά τον απερχόμενο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή