Πορτογαλία: Απεργία στο Δημόσιο κατά των μέτρων λιτότητας

Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2013 13:57
UPD:14:04
REUTERS/JOSE MANUEL RIBEIRO

Γκράφιτι σε τοίχο προαστίου της Λισαβόνας καλεί σε γενική απεργία.

A- A A+

Σε 24ωρη απεργία κατά των μέτρων λιτότητας προχώρησαν οι εργαζόμενοι στο πορτογαλικό Δημόσιο, με αποτέλεσμα πολυάριθμες υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων τα νοσοκομεία και τα σχολεία, να υπολειτουργούν.

«Εναντίον της διάλυσης του κράτους» και «Τα κεκτημένα δικαιώματα δεν μπορεί να κλαπούν», διακηρύσσουν πανό κρεμασμένα στα κάγκελα των νοσοκομείων, ενώ οι κάδοι απορριμμάτων ξεχειλίζουν στα πεζοδρόμια της Λισαβόνας.

«Οι Πορτογάλοι δεν ανέχονται πλέον τις μισθολογικές περικοπές και τις θυσίες» τόνισε η Άνα Αβοΐλα, συντονίστρια του κοινού Μετώπου των συνδικάτων του δημόσιου τομέα, το οποίο έκανε λόγο για «ισχυρή συμμετοχή στην απεργία, η οποία φθάνει από 70% ως 100%».

Ο υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης Έλντερ Ροζαλίνο δήλωσε πως κατανοεί τους δημοσίους υπαλλήλους, εκτιμώντας πάντως πως η συμμετοχή στην απεργία δεν θα ξεπεράσει το 20%.

Η 24ωρη απεργία προκηρύχθηκε από κοινού με τις ομοσπονδίες των δημοσίων υπαλλήλων που συμμετέχουν στις δύο κύριες συνδικαλιστικές ενώσεις, τη CGTP, η οποία πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα, και την UGT, που συνδέεται με το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Πρώτο τεστ της κινητοποίησης των δημοσίων υπαλλήλων μετά την ανακοίνωση του προϋπολογισμού λιτότητας για το 2014, στα μέσα Οκτωβρίου, η συμμετοχή υπερέβη αυτή της προηγούμενης απεργίας των δημοσίων υπαλλήλων, το Μάιο του 2011.

Η απεργία εκείνη, η οποία είχε προκηρυχθεί μόνο από τη CGTP πριν από την ανακοίνωση του σχεδίου διάσωσης της Πορτογαλίας, είχε σχετικά χαμηλή συμμετοχή, η οποία είχε φθάσει το 60%, σύμφωνα με τα συνδικάτα, και το 1,4%, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

«Το ποσοστό της συμμετοχής στα συνδικάτα είναι υψηλότερο στο δημόσιο τομέα απ' ό,τι στον ιδιωτικό, ωστόσο μερικοί δεν απεργούν, επειδή φοβούνται για τη δουλειά τους» εξηγεί ο κοινωνιολόγος Άλαν Στόλεροφ του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Λισαβόνας.

Τα συνδικάτα διαμαρτύρονται για τα μέτρα λιτότητας του σχεδίου προϋπολογισμού για το 2014, που πλήττουν ιδιαίτερα τους δημόσιους υπαλλήλους.

Το σχέδιο προβλέπει αύξηση των ωρών εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων από 35 σε 40 την εβδομάδα, περικοπές 10% στις συντάξεις τους και μειώσεις 2,5% ως 12% στους μηνιαίους μισθούς άνω των 600 ευρώ μικτά.

Ωστόσο, ορισμένοι πολίτες φαίνεται πως δεν στηρίζουν την απεργιακή κινητοποίηση: «Πολύ καλά, οι δημόσιοι υπάλληλοι θέλουν να ενοχλήσουν την κυβέρνηση, όχι όμως και σε βάρος των παιδιών» είπε ο Μανουέλ Πάουλο, ένας 44χρονος οικοδόμος, που πήγε το 10χρονο γιο του στο σχολείο του Τελέιρας, στη βόρεια Λισαβόνα, και βρήκε τις πόρτες κλειστές.

Οι απεργίες στα νοσοκομεία είχαν μεγάλη συμμετοχή μεταξύ των νοσηλευτών, σύμφωνα με τα συνδικάτα, τα οποία κάνουν λόγο για συμμετοχή 76%. 

Τη «σκυτάλη» των κινητοποιήσεων παίρνουν αύριο Σάββατοι οι εργαζόμενοι στις μεταφορές, οπότε θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Λισαβόνα. 

Τη Δευτέρα, στην πορτογαλική πρωτεύουσα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας προγραμματίζουν και εργαζόμενοι στις ένοπλες δυνάμεις. 

Ως αντάλλαγμα για το πρόγραμμα διάσωσης ύψους 78 δισεκ. δολαρίων που εγκρίθηκε το 2011 από την ΕΕ και το ΔΝΤ, η Πορτογαλία έχει δεσμευθεί να μειώσει τις δημοσιονομικές δαπάνες της.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση υπολογίζει έτσι να μειώσει κατά 2% το 2014 το δυναμικό του δημόσιου τομέα, που φθάνει σήμερα τις 575.000, πλην των νοσοκομείων. Από το 2005 έχουν ήδη καταργηθεί 173.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων, οι 28.000 από τις οποίες τους 12 τελευταίους μήνες.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή