Κούρδοι, Τούρκοι διανοούμενοι: Διαφορετικά αιτήματα από την Ε.Ε.

Πέμπτη, 09 Δεκεμβρίου 2004 21:29
A- A A+

Ενώ εντείνεται ο διπλωματικός πυρετός ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., όπου θα κριθεί το ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας, διακόσιοι διακεκριμένοι Κούρδοι στην Τουρκία και την Ευρώπη απηύθυναν έκκληση προς την Ε.Ε. για «μια δίκαιη διευθέτηση» του κουρδικού ζητήματος στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Οι υπογράφοντες, μεταξύ των οποίων η Λεϊλά Ζάνα, που έχει τιμηθεί με το βραβείο Ζαχάροφ, ζητούν «ένα δημοκρατικό Σύνταγμα, που να αναγνωρίζει την ύπαρξη του κουρδικού λαού στην Τουρκία, γενική πολιτική αμνηστία, πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης της κουρδικής περιφέρειας και μέτρα για την επιστροφή των τριών εκατομμυρίων εκτοπισμένων Κούρδων».

Από την άλλη, ομάδα τούρκων διανοουμένων διεθνούς εμβέλειας, μεταξύ των οποίων οι συγγραφείς Γιασάρ Κεμάλ και Νεντίμ Γκιουρσέλ, υπογράφουν ανοικτή επιστολή προς τη γαλλική κοινή γνώμη για να απαντήσουν στην «εκστρατεία δυσφήμισης», στην οποία όπως λένε έχουν αποδυθεί στη Γαλλία οι πολέμιοι της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.

«Είναι λυπηρό να θεωρείται ότι η χώρα μας είναι πολύ μακριά από τις παγκόσμιες αρχές της δημοκρατίας και αυτό, λόγω της μουσουλμανικής της ταυτότητας», αναφέρουν.

Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή