ΗΠΑ: Προς απαγόρευση τα τρανς λιπαρά

Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2013 00:10
UPD:00:31
REUTERS/LUCY NICHOLSON

Σύμφωνα με την ίδια μια απαγόρευση της χρήσης των τρανς  λιπαρών στη διατροφή των Αμερικανών θα θα μπορούσε να αποτρέψει κάθε χρόνο 20.000 καρδιακά επεισόδια και επιπλέον 7.000 θανάτους.

A- A A+

Στη θέσπιση κανονισμού που θα απαγορεύει την χρήση των τεχνητών- τρανς λιπαρών οξέων στα τρόφιμα οδεύουν οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ, οι οποίες επισημαίνουν ότι αποτελούν απειλή για τη δημόσια υγεία.

«Είναι ένα σημαντικό βήμα για την προστασία ενός μεγαλύτερου αριθμού Αμερικανών απέναντί στους πιθανούς κινδύνους των τρανς λιπαρών οξέων», δήλωσε η διευθύντρια της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) δρ. Μάργκαρετ Χάμπουργκ ανακοινώνοντας την απόφαση αυτή.

Σύμφωνα με την ίδια μια απαγόρευση της χρήσης των τρανς  λιπαρών στη διατροφή των Αμερικανών θα θα μπορούσε να αποτρέψει κάθε χρόνο 20.000 καρδιακά επεισόδια και επιπλέον 7.000 θανάτους.

Η υπηρεσία θα οριστικοποιήσει την απόφασή της έπειτα από μια περίοδο διαβουλεύσεων 60 ημερών, στη διάρκεια των οποίων θα συλλέξει περισσότερες πληροφορίες και θα καθορίσει τον χρόνο που θα χρειαστεί για να εφαρμοσθεί ο νέος κανονισμός.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ιατρικής (ΑΙΜ), τα τρανς λιπαρά οξέα αυξάνουν το ποσοστό της κακής χοληστερίνης στο αίμα και τους κινδύνους εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών.

Το Ινστιτούτο έχει καταλήξει ότι τα λιπαρά αυτά οξέα δεν προσφέρουν κανένα όφελος στην υγεία των ατόμων και ότι δεν υπάρχει κανένα όριο κάτω από το οποίο η κατανάλωσή τους να μην είναι επιβλαβής.

Οι πρώτες εκστρατείες κατά των τρανς λιπαρών οξέων είχαν ξεκινήσει από ομάδες προάσπισης των καταναλωτών πριν περίπου 10 χρόνια. Σε απάντηση, πολλές βιομηχανίες τροφίμων μείωσαν εθελοντικά τα ποσοστά των λιπαρών αυτών σε μεγάλο αριθμό τροφίμων τους.

Χάρη στις προσπάθειες και τις εκστρατείες ενημέρωσης, η κατανάλωση τρανς λιπαρών από τους Αμερικανούς έχει μειωθεί σημαντικά, σημειώνει η FDA.

Επίσης η Νέα Υόρκη και κάποιες άλλες πολιτείες έχουν ήδη απαγορεύσει τη χρήση τους.

Από την αναγραφή το 2006 της ύπαρξης των λιπαρών αυτών στις ετικέτες των τροφίμων, η κατανάλωσή τους στις ΗΠΑ μειώθηκε από 4,6 γραμμάρια την ημέρα το 2003 σε περίπου 1 γραμμάριο την ημέρα το 2012 (μείωση 78%), σύμφωνα με την υπηρεσία.

Εξάλλου πολλές αλυσίδες παρασκευής και διανομής τροφίμων στις ΗΠΑ έχουν ήδη αποδείξει ότι η πλειονότητα των τροφίμων που περιέχουν τρανς λιπαρά οξέα —όπως οι πίτσες, τα μπισκότα, το ποπ-κορν— μπορούν να παρασκευαστούν χωρίς αυτά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή