Κ. Καραμανλής: Στόχος η βελτίωση της καθημερινότητας

Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2004 12:46
UPD:13:04
A- A A+

Κεντρικός στόχος μας είναι η βελτίωση της καθημερινότητας, του βιοτικού επιπέδου, της ποιότητας ζωής των πολιτών, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Η κοινωνία αντιμετωπίζει μεγάλα καθημερινά προβλήματα, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, που αποτυπώνονται στις έντονες περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες, την εκτεταμένη νέα φτώχεια, την εξαιρετικά υψηλή ανεργία.

Επισήμανε επίσης ότι οι πολίτες έχουν σοβαρά και δίκαια αιτήματα σ’ ό,τι αφορά στην Υγεία, τη μόρφωση των παιδιών τους, τις μετακινήσεις τους, την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας τους.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στη δέσμευσή της για την αποτίμηση της οικονομικής πραγματικότητας, ώστε να ξέρουν οι πολίτες πού ακριβώς βρισκόμαστε αλλά και για να διασφαλίσει ένα νέο ξεκίνημα ευθύνης, φερεγγυότητας και σιγουριάς.

«Εργαστήκαμε, για το σκοπό αυτό, με αδιάβλητο τρόπο και συνεργαστήκαμε στενά με την Τράπεζα της Ελλάδας και τη Eurostat. Είπαμε ξεκάθαρα την αλήθεια και καταρτίσαμε ρεαλιστικό σχέδιο ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής. Αποκλείσαμε τη σκληρότητα που συνιστούν όσοι αβασάνιστα ισχυρίζονται ότι δεν μειώνονται έτσι τα ελλείμματα και τα χρέη, που οι ίδιοι δημιούργησαν. Αποκλείσαμε τις πολιτικές μετακύλισης του κόστους στον πολίτη».

Ο πρωθυπουργός τόνισε παράλληλα ότι η οικονομία, πίσω από την εικονική πραγματικότητα του χθες, αντιμετωπίζει προβλήματα που δυσχεραίνουν, την ατομική και συλλογική πρόοδο: «Επιβαρύνεται από υπέρογκο δημόσιο χρέος, μεγάλα ελλείμματα, αλλά και εξαιρετικά χαμηλή ανταγωνιστικότητα. Σ’ όλα τα προηγούμενα χρόνια βρισκόμασταν αντιμέτωποι με το ελληνικό οικονομικό παράδοξο να υπάρχουν ταυτόχρονα, αφενός υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και αφετέρου μεγάλη ανεργία και επέκταση της νέας φτώχειας. Η Ελλάδα αποδεικνυόταν ουραγός στην πορεία για το 2010, που είχε χαράξει η Ε.Ε., με τη Στρατηγική της Λισσαβόνας».

Οι στόχοι που θέτει η κυβέρνηση, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, είναι παράλληλοι και αλληλοεξαρτώμενοι: «Η ήπια δημοσιονομική προσαρμογή απαιτεί δυναμική ανάπτυξη. Και η δυναμική, η βιώσιμη ανάπτυξη, απαιτεί ουσιαστική δημοσιονομική εξυγίανση. Η πρόκληση είναι ενιαία. Η Ελλάδα έχει σήμερα μπροστά της ένα και μόνο δρόμο:

Να προχωρήσει άμεσα στη δημοσιονομική εξυγίανση και ταυτόχρονα να δημιουργήσει ένα νέο περιβάλλον ανάπτυξης.

Να σηκώσει τα βάρη του παρελθόντος και ταυτόχρονα να τραβήξει δυναμικά μπροστά.

Να αντιμετωπίσει τη βαριά κληρονομιά του χθες και ταυτόχρονα να αναπτύξει πολιτικές που μεγιστοποιούν το παραγόμενο προϊόν, αυξάνουν το κοινωνικό μέρισμα και διασφαλίζουν τη δικαιότερη διανομή του. Αυτή είναι η συνολική πρόκληση. Και σ’ αυτήν ακριβώς την (ενιαία, αλλά διμέτωπη) πρόκληση ανταποκρίνεται ο πρώτος Προϋπολογισμός που έχουμε καταρτίσει:

Απαντά σε αντίρροπα πιεστικά αιτήματα. Καλύπτει υποχρεώσεις του χτες. Ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σήμερα. Στηρίζει την αναπτυξιακή προοπτική. Και όλα αυτά με ρεαλισμό και κοινωνική ευαισθησία».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή