Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή για την επέμβαση στην ΕΡΤ

Πέμπτη, 07 Νοεμβρίου 2013 12:52
UPD:14:03
naftemporikigr

K. Μητσοτάκης - M. Βορίδης - Π. Κουκουλόπουλος για τη δημόσια τηλεόραση

A- A A+

Οξεία ήταν η αντιπαράθεση στη Βουλή ανάμεσα στην κυβέρνηση (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) και σε κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΚΚΕ) για την επέμβαση των ΜΑΤ στην ΕΡΤ. Κριτική με αφορμή την αστυνομική επιχείρηση στο ραδιομέγαρο της Αγ. Παρασκευής άσκησαν και η Χρυσή Αυγή και η ΔΗΜΑΡ.

«Έπρεπε να συμβεί αυτό που έγινε σήμερα, το οποίο ενδεχομένως να έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα», είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκης, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βούτσης κατήγγειλε ότι η εισβολή στην ΕΡΤ «συνιστά κίνηση πολιτικής αποσταθεροποίησης και έκνομη πράξη».

«Η δημοκρατία θα έχει αναβαθμιστεί όταν η εφαρμογή του νόμου δεν θα αποτελεί είδηση. Η πραγματικότητα είναι ότι η ΕΡΤ τελούσε υπό κατάληψη από τις 11 Ιουνίου», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε ότι «θα μπορούσε να ασκηθεί κριτική γιατί κράτησε τόσο πολύ η κατάσταση, όχι γιατί εφαρμόζει τους νόμους». Ο υπουργός είπε ότι η ΔΤ εκπέμπει σήμερα με αυξημένο κόστος και με χαμηλότερο ποιοτικά πρόγραμμα επειδή δεν είναι στο Ραδιομέγαρο. Σχολίασε ακόμη μία αναφορά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνη σε τηλεοπτικά κανάλια ότι «η ΕΡΤ ανήκει στους εργαζομένους της»: «ή τελεί σε καθεστώς σύγχυσης επειδή τον άδειασε ο αρχηγός του από το μακρινό Τέξας ή είναι επηρεασμένος επειδή είναι η επέτειος της Οκτωβριανής Επανάστασης και θέλει να επαναφέρει το καθεστώς των Σοβιέτ», είπε.

«Προστέθηκε μία ακόμα χάντρα παρανομίας στις παράνομες διαδικασίες που ξεκίνησαν στις 11 Ιουνίου. Οδηγηθήκαμε σε πλήρες και επικίνδυνο αδιέξοδο», τόνισε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Ν. Βούτσης, επισημαίνοντας ότι «η προτεραία κατάσταση βρίσκεται σε νομιμότητα», καθώς η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) έχει εκπέσει καθώς δεν έχει κυρωθεί από τη Βουλή, ενώ και το ΣτΕ δεν έχει εκδόσει απόφαση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε και την κατάσταση που επικρατεί στην ΕΡΤ κάνοντας λόγο για «πινγκ πονγκ» ανάμεσα στον εισαγγελέα που λέει ότι απλώς παρευρίσκεται και την Αστυνομία που λέει ότι παίρνουμε εντολές από τον εισαγγελέα. «Δεν επιτρέπεται σε κανένα να μπει μέσα, ούτε σε δημοκρατικά εκλεγμένους εκπροσώπους εργαζομένων», είπε ο κ. Βούτσης και τόνισε ότι πρόκειται για «αντιδημοκρατική συμπεριφορά που θέλει να οδηγήσει τα πράγμα σε περαιτέρω όξυνση, ενώ η χώρα βρίσκεται σε μία σκληρή στιγμή και καλείται να κλείσει μέχρι και τις αμυντικές βιομηχανίες».

Ιδιαίτερα έμφαση έδωσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στην απαγόρευση της Αστυνομίας σε βουλευτές να προσεγγίσουν στην ΕΡΤ. «Σας απαγορεύουμε να θεωρείτε ότι μπορεί να υπάρξουν βουλευτές δύο ταχυτήτων, δύο επιπέδων δικαιωμάτων. Μας απαγορευόταν επί 1,5 ώρα να βαδίσουμε 150 μέτρα μέχρι την ΕΡΤ», είπε και τόνισε «αν θεωρείτε ότι έχει κανείς δικαίωμα να απαγορεύει να βαδίσουν στους βουλευτές προς την ΕΡΤ, κάνετε λάθος».

«Τα έκτακτα μέτρα περιστολής της δημοκρατίας από την συγκυβέρνηση του μνημονίου δεν θα περάσουν», υπογράμμισε ο κ. Βούτσης. «Δεν υπάρχει τίποτα έκτακτο», φώναξε ο βουλευτής της ΝΔ Δ. Κυριαζίδης. «Είστε προπετής, κ. Κυριαζίδη», του απάντησε ο Ν. Βούτσης και πρόσθεσε: «ήμασταν στο δρόμο που περπάτησε ο Λαμπράκης πριν από 47 χρόνια, και τότε τον άφησαν να περπατήσει».

Στο σχόλιο αυτό αντέδρασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδ. Κωνσταντινόπουλος και ο Ν. Βούτσης επέκρινε την στάση του ΠΑΣΟΚ λέγοντας: «Λυπάμαι για το κατάντημά σας. Δεν είστε συνιστώσα, είστε γρανάζι αυτής της άθλιας ακροδεξιάς πολιτικής».

«Μας αναβαθμίζετε από δεκανίκι σε γρανάζι. Τίποτα από αυτά δεν είμαστε. Είμαστε εγγυητής της ομαλότητας, το μόνο κόμμα που έχει στρατηγική», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Π. Κουκουλόπουλος.

«Για μία ακόμη φορά η αξιωματική αντιπολίτευση αντιδρά όταν επιβάλλετε η νομιμότητα. Έχουμε ψηφίσει νόμο για τη ΔΤ, έχουν εκδοθεί οι δέουσες υπουργικές αποφάσεις για να κλείσει η ΕΡΤ και να πάμε σε νέο σχήμα», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μ. Βορίδης, επισημαίνοντας ότι το πολιτικό θέμα είναι «αν η ΔΤ θα χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις ή θα της το απαγορεύουν ορισμένα συμφέροντα». «Σας απασχολεί το συνδικαλιστικό παρεάκι και τα δικαιώματά του. Δεν είμαστε στην ίδια γραμμή. Θα λειτουργήσει η ΔΤ και χωρίς εσάς και θα είναι και καλύτερη», απάντησε ο κ. Βορίδης στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι δεν κληροδοτήσαμε στους εργαζόμενους την περιουσία των φορολογουμένων και ότι «αυτά που αγοράσθηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού πρέπει να χρησιμοποιούνται από το διάδοχο σχήμα της ΕΡΤ».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ αναφέρθηκε και στην απαγόρευση της Αστυνομίας σε βουλευτές να πλησιάσουν στην ΕΡΤ. «Οι βουλευτές είναι υπεράνω του νόμου; Είναι άλλα όντα; Είναι λυμένα από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Την αρμοδιότητα για την τήρηση της τάξης την έχουν τα αρμόδια αστυνομικά όργανα και οι βουλευτές δεν είναι υπεράνω του νόμου. Οφείλουν να υπακούν στις εντολές των αστυνομικών οργάνων σε ό,τι αφορά την τήρηση της τάξης. Δεν μπορεί το ζήτημα της νομιμότητας να κρίνεται από κάθε πολίτη σε κάθε στιγμή. Δεν λέω να μην έχετε άποψη, αλλά εκείνη τη χρονική στιγμή αρμόδιος για την τήρηση της δημόσιας τάξης είναι η αστυνομία», είπε  και πρόσθεσε: «για φανταστείτε απέναντι στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν μία άποψη, να υπήρχαν βουλευτές της ΝΔ που θα είχαν άλλη άποψη για τη νομιμότητα; Πως θα το λύναμε; Με σπρωξίματα; Όπως κάνουν άλλοι; Όχι εφαρμογή της νομιμότητας στο πεζοδρόμιο».

«Προφανώς δεν συμφωνώ με τον Μ. Βορίδη. Πιστεύω ότι οι βουλευτές έχουν δικαίωμα να μπουν στο κτήριο. Λόγο δεν έχουν. Για ποιο λόγο να μπουν; Αν ήμουν υπεύθυνος θα τους άφηνα να μπουν, αλλά θα τους ρώταγα γιατί», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Π. Κουκουλόπουλος.

«Η αποκατάσταση της νομιμότητας είναι ευθύνη της αστικής δημοκρατίας και το ασκεί νομίμως. Ο τρόπος και ο βαθμός με το οποίο το ασκεί χαρακτηρίζει να είναι περισσότερο ή λιγότερο δημοκρατική», δήλωσε ο κ. Κουκουλόπουλος και τόνισε: «μέσω ημών η κυβέρνηση ξαναδίνει το κτήριο στο λαό και όχι στους 12 που ήταν μέσα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι «με ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων, πλην του ΠΑΣΟΚ, έχει τεθεί σε δοκιμασία η δημοκρατία ως αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία. Αυτό είναι το σύστημα που έχει η Ελλάδα, και, καλώς ή κακώς, δεν έχει την Κομμούνα του Παρισιού». Εκτίμησε ακόμη ότι «η συνέχιση της κατάληψη της ΕΡΤ στρεφόταν ευθέως κατά του δικαιώματος εργασίας πάνω από 1.000 εργαζόμενους που έχουν επιλεγεί αξιοκρατικά με όρους ΑΣΕΠ» και παράλληλα παρεμποδίζει την ανασυγκρότηση της ΔΤ, ενώ θέτει εμπόδια στην ομαλή άσκηση της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε.

Ένταση υπήρξε όταν ο Π. Κουκουλόπουλος αναφέρθηκε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για τα υποβρύχια, λέγοντας ότι έχουν περάσει 22 μέρες και ακόμη δεν έχει έρθει στη Βουλή. «Περιφέρετε μόνο συκοφαντίες», είπε απευθυνόμενος στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσα. Ο τελευταίος ζήτησε το λόγο επί προσωπικού, όμως ο προεδρεύων Γ. Δριβελέγκας δεν του τον έδωσε.

«Κάπως έτσι είχε μπει και το τανκς στο Πολυτεχνείο. Ξαφνικά. Ξαφνικά μπήκε το τανκς, ξαφνικά μπήκαν τα ΜΑΤ», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Β. Καπερνάρος. «Ντροπή», φώναξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μ. Βορίδης. «Ντροπή είναι να είστε βουλευτές μπόνους. Πενήντα βουλευτές είστε μπόνους» του απάντησε ο Β. Καπερνάρος.

Αναφερόμενος στην επέμβαση των ΜΑΤ στην ΕΡΤ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων είπε: «Αισθάνομαι ότι πάλι υφιστάμεθα δημοκρατική, κοινοβουλευτική ζημία. Θέλετε ενιαία τηλεόραση διότι αυτό αποφάσισε η Βουλή; Ποια Βουλή; Με ΠΝΠ έκλεισε η ΕΡΤ. Σας έχουν και μας έχουν γραμμένους. Η ΠΝΠ δεν κυρώθηκε από τη Βουλή. Μη μιλάτε για νομιμότητα, γιατί εσείς την εξευτελίσατε».

«Μπήκαν αλυσίδες και χειροπέδες στην αξιοπρέπεια του Έλληνα και στη νομιμότητα», επεσήμανε και απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ ρώτησε: «γιατί συνεχίζετε να αυτοχλευάζεστε και να αυτοεξευτελίζεστε; Σας τιμά που ο αρμόδιος υπουργός Σ. Κεδίκογλου έλεγε ότι δεν έχει εικόνα;».

«Παράνομη είναι η κυβέρνηση. Και σας γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια και δεν ενημερώνεστε και δεν τολμάτε να πάτε παραπάνω στους υπουργούς», είπε ο Β. Καπερνάρος αναφερόμενος στους βουλευτές της ΝΔ και πρόσθεσε: «κανείς δεν θέλει καταλήψεις δημόσιων κτιρίων. Δεν ήσασταν ικανοί να βρείτε θεραπεία στο διάλογο; Τόσο ανίκανοι είστε, ξέχωρα από αυτούς που έχετε διορίσει εκεί;».

Για «επικοινωνιακό σόου της χούντας Σαμαρά – Βενιζέλου» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Αρτ. Ματθαιόπουλος και πρόσθεσε ότι πρόκειται για «επικοινωνιακή φούσκα». «Θα δούμε και άλλα στο μέλλον γιατί για τα ψηφαλάκια η κυβέρνηση είναι ικανή να μην σταματήσει πουθενά», είπε. Σχολιάζοντας την επέμβαση σημείωσε ότι η Αστυνομία θα έπρεπε να συλλάβει εκείνους που δεν ντράπηκαν να πολιτικολογήσουν πάνω στα πτώματα δύο νεαρών. «Είδαμε με ποιο τρόπο εννοούν τον όρο νομιμότητα, σταθερότητα και ομαλότητα. Μιλούν για νομιμότητα εκλεκτοί εκπρόσωποι μίας παράνομης κυβέρνησης», επεσήμανε και διαχώρισε τους απλούς εργαζόμενους της ΕΡΤ από τους «μεγαλοδημοσιογράφους, συνδικαλισταράδες που δεν γνωρίζουν καν που πέφτει το στούντιο».

«Εύχομαι να είναι το τελευταίο λάθος μίας αλυσίδας λαθών που ξεκίνησαν τον Ιούνιο. Πόσο ώριμο ή ανώριμο είναι ένας Πρωθυπουργός, ένας αρχηγός κόμματος να παραδεχθεί ότι κάναμε ένα λάθος;», αναρωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Ν. Τσούκαλης, επισημαίνοντας ότι «αυτό που έγινε ήταν το χρονικό μίας προαναγγελθείσας εξέλιξης και ήταν αναμενόμενο». Ο Ν. Τσούκαλης υπενθύμισε στο ΠΑΣΟΚ ότι τον Ιούνιο μαζί με την  ΔΗΜΑΡ ζητούσε να γίνει εν λειτουργία η αναγκαία μεταρρύθμιση της ΕΡΤ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ τόνισε ότι ο βουλευτής έχει το δικαίωμα να παρίσταται οπουδήποτε επιθυμεί και να παρεμβαίνει, ενώ υπογράμμισε πως «τίθεται ένα θέμα για τα όρια λειτουργίας του συνδικαλιστικού κινήματος. Πόσο θα μπορούσε να κρατήσει αυτή η κατάσταση;». Πρότεινε ακόμη στα κόμματα να παρέμβαση «ώστε η κυβέρνηση να μην επιτύχει τον έλεγχο στη ΔΤ που θέλει να επιτύχει».

«Η επιχείρηση τις πρώτες πρωινές ώρες – της νύχτας τα καμώματα – αποτελεί κορύφωση της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής», ήταν το σχόλιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλου, ο οποίος εκτίμησε ότι η επέμβαση των ΜΑΤ «είναι ενταγμένη στο δόγμα νόμος και τάξη που επιβάλει την αντιλαϊκή πολιτική». Το ΚΚΕ ζήτησε «την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ και την συνέχιση της εργασίας τουλάχιστον με τους ίδιους όρους που δούλευαν και πριν για το σύνολο των εργαζομένων».

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή