Πετραλιά: Φως στην ιστορία αλλά και στο θρύλο του Μ. Αλεξάνδρου

Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2004 18:15
A- A A+

Την έκθεση «Μέγας Αλέξανδρος: Θησαυροί μιας Επικής Εποχής του Ελληνισμού» εγκαινίασε η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη - Πετραλιά στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος "Αλέξανδρος Ωνάσης", στη Νέα Υόρκη.

Η κα Πετραλιά στην ομιλία της επισήμανε ότι «η έκθεση αυτή ρίχνει φως στην ιστορία αλλά και στο θρύλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το γεγονός ότι τόσα πολλά και σημαντικά μουσεία διαθέτουν εκθέματα που αφορούν αυτήν τη σημαντική ιστορική προσωπικότητα, καθιστά την έκθεση αυτή που τα φιλοξενεί, μοναδική».

Στην έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 16 Απριλίου 2005, παρουσιάζονται 211 αρχαία αντικείμενα, από τα Αρχαιολογικά Μουσεία της Ακροπόλεως, των Βασιλικών Τάφων των Αιγών (Βεργίνα), της Πέλλας, του Δίου, της Θεσσαλονίκης, του Κιλκίς και του Πολυγύρου. Τα αρχαία αντικείμενα (όπλα, νομίσματα, πήλινα ειδώλια, συμποσιακά σκεύη, κοσμήματα) ρίχνουν φως σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής των Αρχαίων Μακεδόνων.

Σημαντική θεωρείται η παρουσίαση για πρώτη φορά του συνόλου των χρυσών περίτεχνων κοσμημάτων (ρόδακες, πόρπες, περόνες, ελάσματα) από τον τάφο της επονομαζόμενης «Δέσποινας των Αιγών» στην νεκρόπολη των Αρχαίων Αιγών, τα οποία μαρτυρούν την κομψότητα και τον πλούτο των γυναικών της Μακεδονίας, ήδη από τον 5ο αι. π.Χ.

Στην έκθεση συμμετέχουν επίσης περιώνυμα ευρωπαϊκά και αμερικανικά μουσεία όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Νάπολης, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας, η American Numismatic Society, το Μητροπολιτικό Μουσείο της Ν. Υόρκης, το Μουσείο Τέχνης του Harvard, το Μουσείο Τέχνης του Brooklyn, το Μουσείο Τέχνης του Πανεπιστημίου της Indiana, το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστόνης, το Μουσείο Καλών Τεχνών του Houston, το Μουσείο Τέχνης του Princeton, το Μουσείο Καλών Τεχνών του Saint Louis, το Iris& Gerald Cantor Center of Visual Arts, το Μουσείο του Πανεπιστημίου Stanford της Καλιφόρνια και τέλος το Μουσείο Τέχνης Walters της Βαλτιμόρης.

Προτεινόμενα για εσάς