Τολμηρή ενηλικίωση μπροστά στα μάτια σας

Η παράσταση «Before your very eyes», στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2013 09:25
A- A A+

Σε ένα κρυστάλλινο δωμάτιο, επτά παιδιά παίζουν με τη ζωή, τον έρωτα και τον θάνατο, χλευάζουν τη φθορά της νεότητας, φιλοσοφούν για το παρόν και το μέλλον, την αθωότητα και την ωριμότητα, τη μνήμη και τη λήθη, βιώνοντας μια ολόκληρη ζωή στη σκηνή του θεάτρου.

Υπενθυμίζοντάς μας πως είμαστε όλοι φτιαγμένοι από ευαίσθητα υλικά: κύτταρα και όνειρα, παιδιά και έφηβοι μιλούν κατά πρόσωπο για τη δική τους αλήθεια, μέσα από την τολμηρή παράσταση για εφήβους και ενήλικες, με τίτλο «Before your very eyes», η οποία παρουσιάζεται από την Παρασκευή 8 έως και την Κυριακή 10 Νοεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, από την avant garde βρετανογερμανική κολεκτίβα Gοb Squad, που εμφανίζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Καθρεφτίζοντας το μέλλον σε γρήγορη κίνηση

Πρόκειται για μία παράσταση - εμπειρία, που αναστατώνει, αλλά και συγκινεί, μιλώντας για το παρόν και το μέλλον, για την αθωότητα και τη βαρβαρότητα της ενηλικίωσης. Με σκηνικό ένα γυάλινο δωμάτιο, που θυμίζει ενυδρείο και είναι καλυμμένο με καθρέπτες διπλής όψεως, οι θεατές παρακολουθούν όσα διαδραματίζονται εντός του, ενώ οι έφηβοι περφόρμερ παρατηρούν τους εαυτούς τους στους καθρέφτες, χωρίς να μπορούν να δουν το κοινό.

Πώς θα ήταν, λοιπόν, το «Big Brother», αν το σκηνοθετούσε ο Andy Warhol; Κάπως σαν το «Before your very eyes»: με μια ομάδα παιδιών και εφήβων, ηλικίας 11 - 17 ετών, κλεισμένη σε ένα γυάλινο δωμάτιο, να ζει σε fast forward το μέλλον της. Μια φωνή από τα μεγάφωνα δίνει οδηγίες ενηλικίωσης στους ανήλικους πρωταγωνιστές και μια σειρά από βίντεο με παλιότερες συνεντεύξεις τους, τους φέρνει σε διάλογο με τους εαυτούς τους ως παιδιά. «Οδεύουμε προς τον θάνατο, ωστόσο τώρα ζούμε στο έπακρο» λέει ένας από τους νεαρούς περφόρμερ και όλοι μαζί «μεγαλώνουν», φορώντας μουστάκια και περούκες, ανάβοντας τσιγάρα και πεθαίνοντας ηρωικά.

Ακραίες περφόρμανς καυστικής καθημερινότητας

Με άξονα τη σύζευξη των παραστατικών τεχνών με τα νέα μέσα και τον καυστικό σχολιασμό της καθημερινότητας του 21ου αιώνα, η ομάδα Gοb Squad,  στα σχεδόν 20 χρόνια της πορείας της, δημιουργεί ακραίες περφόρμανς και video projects. Το «Before your very eyes» αποτελεί το τελευταίο μέρος μιας τριλογίας, που εμπνεύστηκε και υλοποίησε το πρωτοποριακό φλαμανδικό θέατρο CAMPO της Γάνδης, αναθέτοντας σε σκηνοθέτες, που δεν είχαν προηγουμένως ασχοληθεί με το παιδικό - εφηβικό θέατρο, να ετοιμάσουν έργα για ενήλικο κοινό με πρωταγωνιστές παιδιά. Το πρώτο μέρος της τριλογίας, με τίτλο «Ubung», έγινε σε συνεργασία με τον βέλγο Josse De Pauw, και το δεύτερο, με τίτλο «That night follows day», έγινε με τον Tim Etchells από την ομάδα Forced Entertainment. Και τα τρία πρότζεκτ στηρίζονται  - σε μεγάλο βαθμό - στους αυτοσχεδιασμούς και τις συνεντεύξεις των ίδιων των παιδιών, τα οποία λένε πως, χάρη στην πρωτοβουλία του CAMPO, ζουν μια αξέχαστη εμπειρία.

Ταυτότητα παράστασης
Ιδέα - σχεδιασμός - σκηνοθεσία: Gob Squad (Johanna Freiburg, Sean Patten, Berit Stumpf, Sarah Thom, Bastian Trost, Simon Will), συνεπεξεργασία με τους περφόρμερ: Martha Balthazar, Maurice Belpaire, Spencer Bogaert, Zoë Breda, Faustijn De Ruyck, Ramses De Ruyck, Fons Dhossche, Tasja Doom, Gust Hamerlinck, Robbe Langeraert, Zoë Luca, Jeanne Vandekerckhove, Aiko Vanparys, Ineke Verhaegen (δύο διαφορετικές ομάδες των 7 παιδιών η καθεμία), προηχογραφημένη φωνή: Rigley Riley, διδασκαλία ηθοποιών: Pascale Petralia, κοστούμια: An Breughelmans - Gob Squad, τεχνικοί: Korneel Coessens - Bart Huybrechts, κάμερες: Philippe Digneffe - Pol Heyvaert - Gob Squad, βοηθοί παραγωγής: Stephanie Dewachter - Hilde Tuinstra, παιδική μέριμνα: Merel Van Den Steen.

Πληροφορίες
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών - Κεντρική Σκηνή: λεωφ. Συγγρού 107 - 109, Αθήνα. Κατάλληλο για ανηλίκους άνω των 12 ετών, μόνο αν συνοδεύονται από γονείς. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 28, 18, 15 ευρώ, μειωμένο: 15, 12, 10 ευρώ, ανέργων: 5 ευρώ, ειδική προσφορά γονέας και έφηβος: 18 και 7 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων:  210 9005800 (Δευτέρα - Κυριακή: 9:00 - 21:00), εκδοτήρια εισιτηρίων Στέγης, ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα - Κυριακή: 12:00 - 21:00 (γίνονται δεκτές πιστωτικές κάρτες Master Card και Visa), καταστήματα: Ελευθερουδάκης, Public, Παπασωτηρίου, Ianos, μηχανήματα easy pay  σε επιλεγμένα καταστήματα της τράπεζας Πειραιώς. Άνετη & οικονομική στάθμευση εντός του κτηρίου της Στέγης (είσοδος από την οδό Λεοντίου), 5 ευρώ / 3 ώρες, ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα - Κυριακή: 08:00 - 01:00.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς